Άμεση απόδοση δικαιοσύνης ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ για την δολοφονία Αλβανού από χρυσαυγίτη στην Κέρκυρα

Την άμεση απόδοση δικαιοσύνης στο ρατσιστικό έγκλημα της δολοφονίας του 63χρονου Αλβανού εργάτη Πετρίτ Ζίλφε στη Λευκίμμη, από μέλος της Χρυσής Αυγής, ζητούν με ανακοινώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Ενότητα. Τονίζουν τους κινδύνους από το εθνικιστικό και ρατσιστικό μίσος, και τα φαινόμενα εκφασισμού στην ελληνική κοινωνία.

ΣΥΡΙΖΑ

«Η στυγερή δολοφονία στη Λευκίμμη της Κέρκυρας του 63χρονου εργάτη Πετρίτ Ζίφλε είναι ένα ρατσιστικό έγκλημα από μέλος της Χρυσής Αυγής για το οποίο πρέπει άμεσα να αποδοθεί δικαιοσύνη» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζει, με το περιστατικό αυτό «επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, για μια ακόμη φορά, ότι η εγκληματική οργάνωση σπέρνει το μίσος, οπλίζοντας το χέρι ανθρώπων εναντίων ανθρώπων.

»Υπενθυμίζει, όμως, και την ευθύνη όλων μας να δυναμώσουμε τη μάχη απέναντι στο ρατσισμό και τον εθνικισμό και σε όσους καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία στην ελληνική κοινωνία.

»Και βέβαια η καταδίκη του ρατσιστικού και εθνικιστικού μίσους δεν πρέπει να γίνεται με μισόλογα και κατόπιν εορτής, αλλά να συνοδεύεται από τη διαρκή και καθημερινή πάλη ενάντια στις εκφάνσεις του».

ΛΑΕ

Από την πλευρά της η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει «με αποτροπιασμό τη ρατσιστική δολοφονία του 63χρονου Αλβανού εργάτη γης, Πετρίτ Ζίλφε, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στα Δραγωτινά Λευκίμμης, στη νότια Κέρκυρα, και ζητά την παραδειγματική τιμωρία του δράστη».

«Όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη, ο 44χρονος δράστης της δολοφονίας, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος, έχει στενές σχέσεις με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή καθώς υπήρξε εκλογικός της αντιπρόσωπος στις τελευταίες εκλογές και πολλές φορές μέλος της “συνοδείας” και του “κλιμακίου” της Χ.Α. στη Λευκίμμη. Σκότωσε το θύμα του εν ψυχρώ, στήνοντας του “καρτέρι θανάτου” επειδή αυτό αντέδρασε σε ρατσιστικά και εθνικιστικά σχόλια που έκανε μέσα σε καφενείο», τονίζει.

Και καταλήγει αναφέροντας πως «η στοχοποίηση και δολοφονία του Πετρίτ Ζίλφε, αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα της διάδοσης ενός σταδιακού εκφασισμού μέσα στην κοινωνία και έρχεται σε συνέχεια της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, της επανάληψης των ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος προσφύγων/μεταναστών και αντιφασιστών, καθώς και της προσπάθειας διείσδυσης των φασιστικών και εθνικιστικών ιδεών μέσα στα σχολεία. Είναι αποτέλεσμα της βαθιάς σήψης που δημιουργούν οι κανιβαλικές πολιτικές των μνημονίων, που μετά τη νεοφιλελεύθερη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν οδηγήσει απαξίωση του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς, σε δεξιά μετατόπιση και σε επανάκαμψη της φασιστικής και ναζιστικής βίας».