Όλο και περισσότεροι Βρετανοί ζητούν ιρλανδικό διαβατήριο ενόψει Brexit

Ο αριθμός των Βρετανών που υπέβαλαν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί ιρλανδικό διαβατήριο αυξήθηκε κατά 22% το 2018, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας, καθώς το Brexit πλησιάζει στον ορίζοντα.

Περίπου 100.000 Βρετανοί επιδίωξαν φέτος να διατηρήσουν την ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ ζητώντας διαβατήριο του κράτους που αποτελεί τον κοντινότερο γείτονα της Γηραιάς Αλβιόνος, από 81.000 το 2017 και 46.000 το 2015.

Η απότομη αύξηση των αιτήσεων άρχισε μετά το 2016, χρονιά του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Όποιος έχει γεννηθεί στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή στη Βόρεια Ιρλανδία, όποιος έχει γονιό, γιαγιά ή παππού ιρλανδικής καταγωγής δικαιούται να λάβει ιρλανδικό διαβατήριο. Υπολογίζεται ότι δικαιούχοι είναι συνολικά 6 εκατομμύρια υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν διπλή υπηκοότητα.

Οι αιτήσεις έκδοσης ιρλανδικών διαβατηρίων στη Βόρεια Ιρλανδία, από πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να έχουν τόσο ιρλανδικό όσο και βρετανικό διαβατήριο, αυξήθηκαν κατά 2% ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Καθώς η ημερομηνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (29η Μαρτίου 2019) απέχει πλέον λιγότερο από τρεις μήνες, η συμφωνία που έχει κλείσει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο παραμένει στον αέρα ενόψει της ψηφοφορίας του Ιανουαρίου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, από ένα Brexit χωρίς συμφωνία ως τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και την αναβολή ή την ακύρωση της αποχώρησης.