Γιώργος Χριστόπουλος: “Κατεβαίνω στις εκλογές. O Mπουρνούς δεν είναι εκλεγμένος δήμαρχος»

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗ

Την απόφασή του να διεκδικήσει εκ νέου την δημαρχία Ραφήνας-Πικερμίου ανακοινώνει με αποκλειστική συνέντευξη στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Γιώργος Χριστόπουλος. Εξηγεί ότι η αγάπη και η παρότρυνση των δημοτών της περιοχής την οποία υπηρέτησε στο παρελθόν από τον δημαρχιακό θώκο αλλά και σε καθημερινή βάση καθώς εξασκεί το λειτούργημα του ιατρού, αποτέλεσε τον βασικό λόγο για να εγκαταλείψει τις όποιες σκέψεις για κάθοδο του στις βουλευτικές εκλογές στον Νομό Κυκλάδων. Παράλληλα επιτίθεται με σφοδρότητα στον νυν δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνού επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πρόσωπο το οποίο «δεν έχει ψηφιστεί από τους δημότες, αλλά από τους Δημοτικούς Συμβούλους». Κατ΄επέκταση «δεν είναι εκλεγμένος δήμαρχος», καταλήγει. Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα ακόμη σε όλους τους πολίτες ακόμη και τους συνυποψήφιους του να σταθούν δίπλα του σε αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθεί ένας δήμος ανθρώπινος και προοδευτικός για όλους τους πολίτες.

Έχουν ακουστεί πολλά για ενδεχόμενη κάθοδο σας στις βουλευτικές εκλογές αλλά και στην διεκδίκηση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμιου. Ποια είναι η τελική σας απόφαση;

Είναι γεγονός ότι το 2015, ο τότε πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μου έκανε τη τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Κυκλάδων. Πρόταση την οποία δέχτηκα με χαρά. Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι η ενασχόληση μου στον Πρώτο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  η αγάπη μου για τον τόπο μου και η έντονη προτροπή των δημοτών, είναι αυτά που με κερδίζουν. Οπότε η απόφασή μου είναι να δώσω την «μάχη» προκειμένου να κερδίσει ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου αυτό που πραγματικά του αξίζει.

Αρκετοί σχολιάζουν την απουσία σας από τα δημοτικά συμβούλια τα τελευταία χρόνια. Που οφείλεται;

Η παρουσία μου στα Δημοτικά Συμβούλια, οι τοποθετήσεις μου στα θέματα αλλά και η γενικότερη στάση μου ως προς το θεσμό, είναι αδιαμφισβήτητα και πηγάζουν  πάντα από το σεβασμό μου προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλα αυτά που πρεσβεύει. Δυστυχώς, οφείλω να ομολογήσω ότι  η παρούσα Δημοτική Αρχή και η στάση της, είναι αυτή που αποτρέπει κάθε σοβαρό Δημοτικό Σύμβουλο να συμμετέχει ενεργά και παραγωγικά στην όλη διαδικασία. Ουσιαστικά, με την προχειρότητα που διακρίνει τα Δημοτικά Συμβούλια, προτρέπει τους Δημοτικούς Συμβούλους να μην συμμετέχουν και να μην σέβονται το θεσμό.

Βασικός διεκδικητής του Δήμου είναι ο Ευάγγελος Μπουρνους. Πως σχολιάζετε την θητεία του νυν δημάρχου;

Προσωπικά πιστεύω πως βασικοί διεκδικητές είναι όλοι όσοι θα συμμετέχουν στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές. Δεν θέλω να υποτιμήσω ή να υπερεκτιμήσω κανέναν. Όσο για τον κ. Ευάγγελο Μπουρνού, έχω δηλώσει σε Δημοτικό Συμβούλιο, ότι από τη στιγμή που δεν έχει ψηφιστεί από τους Δημότες, αλλά από τους Δημοτικούς Συμβούλους, δεν είναι Δήμαρχος. Ο Δήμαρχος εκλέγεται από τους δημότες. Τέλος. Για ποια θητεία λοιπόν να μιλήσω, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι έχει καταχραστεί τον τίτλο που κανονικά κερδίζεις με κόπο, θυσίες και δημοκρατικές διαδικασίες. Τι σχόλιο να κάνω για κάποιον, ο οποίος φέρει έναν τίτλο που κανονικά ανήκει σε άλλον; Κανένα σχόλιο για τον κανένα Δήμαρχο.

Αρκετοί θεωρούν ότι ο κ. Μπουρνούς έδωσε πραγματική μάχη τις δύσκολες ώρες των φονικών πυρκαγιών. Θεωρείται επαρκείς της αντιδράσεις της δημοτικής Αρχής;

Από τη θεωρεία στην πράξη, πολλές ενέργειες απόσταση. Από τα λόγια στα έργα, πολλές πράξεις απόσταση. Θεωρεία και λόγια πολλά. Πράξεις και έργα ελάχιστα. Αυτά έχω να επισημάνω για ένα τραγικό γεγονός που έπληξε τον τόπο μου και που μας στιγμάτισε όλους. Σαν κοινωνία, σαν ανθρώπους, σαν Δημοτική αρχή που έλαμψε με την παρουσία της σε όλους του τους τηλεοπτικούς σταθμού της χώρας, αλλά ακόμα και σήμερα οι πυρόπληκτοι δεν έχουν πάρει αυτά που προβλέπει ο νόμος. Τουλάχιστον όχι όλοι.

Ποιο είναι το όραμα σας για την επόμενη ημέρα; Ποιες οι προτεραιότητες σας; Ένα μεγάλο θέμα που παραμένει άλυτο είναι εκείνο του βιολογικού καθαρισμού. Επίσης η Ραφήνα έχει μείνει πίσω από τα αποκαλούμενα «μεγάλα έργα». Πως σκοπεύετε να ξεπεράσετε αυτήν την δυστοκία;

Είναι γεγονός πως όταν παρέδωσα τον Δήμο, άφησα πολλά έργα σε αρχικό στάδιο. Πολλές χρηματοδοτήσεις, προγράμματα και μελέτες που έκαναν το έργο την επόμενης Δημοτικής αρχής, σαφώς πιο εύκολο δεδομένου ότι είχα τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες του Δήμου με αποτέλεσμα να υπάρχει οικονομική άνεση. Όλα αυτά αποδεικνύονται από τους θετικούς ισολογισμούς και τις ημερομηνίες έγκρισης των μελετών. Θα υλοποιήσω λοιπόν όλα αυτά τα οποία άφησα και δυστυχώς δεν έγιναν, αρχής γενομένης με τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου και πολλά άλλα. Η εποχή είναι δύσκολη για οράματα. Η εποχή απαιτεί προσγείωση στην πραγματικότητα με έργα υποδομών για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των δημοτών.

Θα αναζητήσετε κάποιο κομματικό χρίσμα η πρόκειται για μια ανεξάρτητη κάθοδο; Επίσης, μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί αρκετές υποψηφιότητες. Σας προβληματίζει αυτό;

Οι επικείμενες Δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο, θα είναι ουσιαστικά η αρχή μιας νέας εποχής. Η τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλες τις βαθμίδες της, θα περάσει σε ένα νέο, ελπίζω, αναβαθμισμένο επίπεδο, στο οποίο δεν έχουν θέση οι κομματικές ταυτότητες αλλά η αφοσίωση και η αγάπη στον τόπο σου και στα κοινά. Ο νέος εκλογικός νόμος, καλώς ή κακώς, θα το δούμε στην πορεία, αναδιαρθρώνει όλο το εκλογικό σύστημα, αλλάζει τη δομή και την λειτουργεία του Δημοτικού Συμβουλίου και επαναπροσδιορίζει το ρόλο του Δημάρχου. Πάνω σε αυτά στηρίζω την απόφασή μου να συμμετέχω στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές και να διεκδικήσω εκ νέου το Δημαρχιακό θώκο. Οι προβληματισμοί μου έχουν να κάνουν καθαρά με τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στους Δήμους και όχι με τις υποψηφιότητες.

Ένα μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους άλλους υποψήφιους αλλά και στους δημότες;

Η διαδρομή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με δίδαξε ότι ο μόνος δρόμος για χρηστή διοίκηση είναι η ειλικρίνεια και η αυταπάρνηση. Επιλέγω λοιπόν να είμαι παρόν στις Δημοτικές εκλογές του 2019 και θέλω να έχω δίπλα μου όλους τους συντοπίτες μου. Ζητώ τη στήριξη όλων όσων θέλουν και επιθυμούν να δώσουμε στη Ραφήνα και το Πικέρμι την αξία και τις επιλογές που τους αξίζουν. Ζητώ λοιπόν από όλους, όσους θέλουν να πάμε το Δήμο μας μπροστά, να έρθουν και να σταθούμε δίπλα δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια. Όλοι μαζί ενωμένοι, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα Δήμο ασφαλή, προοδευτικό και κυρίως ανθρώπινο για μας και τα παιδιά μας.