Η απάντηση του Ereportaz στον αντιδήμαρχο Ραφήνας για το παλάτι

Ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Σάββας Αραπκιλής απάντησε σήμερα στο ereportaz, κατηγορώντας το για «ανυπόστατα δημοσιεύματα» με αφορμή θέμα που αποκαλύφθηκε στην εφημερίδα «Μπαμ στο ρεπορτάζ» για το παλάτι στην  Ραφήνα.

Πρόκειται για ένα πραγματικό «παλάτι» 850 τετραγωνικών μέτρων το οποίο ενοικιάζεται έναντι 5.500 ευρώ τον μήνα έχει μετατραπεί σε Κέντρο Παραλαβής και Διανομής Τροφίμων των πυρόπληκτων. Ωστόσο η πολυδάπανη «επένδυση» του Δήμου η οποία προκαλεί ερωτηματικά σε ότι αφορά τα χρήματα τα οποία δαπανώνται, ουσιαστικά ρημάζει καθώς σε καθημερινή βάση δεν εξυπηρετούνται περισσότεροι από πέντε έως 10 πυρόπληκτοι την ημέρα.

Αποκλειστικό: Το «παλάτι» που ταΐζει πέντε πυρόπληκτους την ημέρα

Η απάντηση του ereportaz

Οι ιθύνοντες, αναφέρουν πόσο κόσμο έχουν εξυπηρετήσει αλλά δεν μιλούν για την ταμπακιέρα, δηλαδή για τα έξοδα, τα τηλέφωνα και τις κουρτίνες που έχουν δαπανηθεί.

Κάνουν λόγο για 491 οικογένειες που λαμβάνουν σε τακτική βάση τη βοήθεια που δικαιούνται από τότε μέχρι σήμερα δηλαδή από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα. Λίγη αξιοπρέπεια απαιτείται.

Η δήλωση του αντιδημάρχου

Με αφορμή ανυπόστατα δημοσιεύματα ιστοσελίδας τα οποία δυστυχώς αναπαράχθηκαν και από μερίδα των τοπικών ΜΜΕ και αφορούσαν στη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης του δήμου μας για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, απαξιώνοντας τη δράση και τη λειτουργία του, το οποίο αποτελεί μια άκρως απαραίτητη δομή υποστήριξης συνανθρώπων στο δύσκολο αγώνα που καθημερινά δίνουν, η αλήθεια είναι απλή, αποστομωτική και αποτυπώνεται με αριθμούς :

Από την πρώτη στιγμή της ενοποίησης όλων των δομών βοήθειας και αλληλεγγύης στο Κέντρο Αλληλεγγύης :

• 491 οικογένειες -δικαιούχοι αθόρυβα και με αξιοπρέπεια , λαμβάνουν σε τακτική βάση τη βοήθεια που δικαιούνται.

• 2300 διανομές ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού , ειδών σπιτιού σε δικαιούχους, πλήρως καταγεγραμμένες, έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

• 45.190 μερίδες ζεστού φαγητού έχουν διανεμηθεί μέχρι και σήμερα 2 Ιανουαρίου 2019 από τη δομή.

Τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμός, είδη σπιτιού, αλλά και ό,τι άλλο έχει εισαχθεί στις αποθήκες του Κέντρου είναι πλήρως και ηλεκτρονικά καταγεγραμμένο με απόλυτη ακρίβεια στο τι εισάχθηκε και πότε, και τι αποδόθηκε σε ποιόν και πότε με βαση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε από τον κατάλογο των τροφίμων που δόθηκαν σε δικαιούχους:

• 8752 κουτιά γάλα
• 6345 κονσέρβες τροφίμων
• 5133 συσκευασίες ζυμαρικών
• 18500 μικρά και μεγάλα μπουκάλια νερό
• 1000 πακέτα ζάχαρη
• 702 λίτρα ελαιολάδου
• 8592 συσκευασίες χυμών (μικροί-μεγάλοι)
• 2688 συσκευασίες αναψυκτικών

Από τον κατάλογο ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού που παραδόθηκαν μέχρι σήμερα σε δικαιούχους ενδεικτικά αναφέρουμε:

• 3759 πακέτα σε πάνες και μωρομάντηλα
• 10665 χαρτιά υγείας, χαρτομάντηλα κλπ
• 7957 γάντια
• 1741 σαπούνια για χέρια
• 488 συσκευασίες – σακούλες σκουπιδιών
• 6899 ρούχα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά, βρεφικά)
• 735 κονσέρβες – τροφές ζώων

Αυτά , απλώς ενδεικτικά, για το έργο που οφείλουμε στους πληγέντες συμπολίτες μας, το οποίο παράγεται συνεχώς, αθόρυβα και καθημερινά από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας και κυρίως με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Χωρίς φανφάρες, φωτογραφίες και προσπάθεια εκμετάλλευσης.

Αυτό είναι το «παλάτι» που ταΐζει 5 πυρόπληκτους (!!!) την ημέρα κατά τους ειδικούς συνεργάτες που υπογράφουν τα ρεπορτάζ.

Και δεν αναφέρουμε καν την ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρθηκε και προσφέρεται ακόμη σε κάθε πληγέντα που το είχε και το έχει ανάγκη.

Με υπερηφάνεια και σεμνότητα , όλοι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο, και ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου, έχουν μετατρέψει ένα άψυχο κτήριο σε παλάτι, αξιοπρέπειας, έργου, και αλληλεγγύης σε ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας, πολλοί εξ αυτών, έχασαν τα πάντα.

Και 5 όμως να ήταν οι πυρόπληκτοι, ή έστω και ένας , εμείς θα είμαστε εκεί. Καθημερινά. Σεμνά. Με διάθεση προσφοράς. Είναι καθήκον. Δεν είναι δουλειά.

Όλα τα υπόλοιπα τα χαρίζουμε σε όσους ανακαλύπτουν «φαντάσματα» για κέντρο που εξυπηρετεί …5 πυρόπληκτους. Με κουρτίνες και τηλεφωνικό κέντρο για να οργανώσουν καλύτερα τη δουλειά.

Με μια παράκληση όμως. Σεβαστείτε επιτέλους τον πόνο των ανθρώπων και σιωπήστε. Τουλάχιστον γι’αυτό. Είναι καλοδεχούμενος κάθε έλεγχος, σε πραγματική βάση. Η εικοτολογία, και η φαντασία πάλι, όχι.

Οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν για κανέναν βατήρα μικροπολιτικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, ούτε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης.

Αξίζουν το σεβασμό μας

Σάββας Αραπκιλής
Αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου