Η χώρα στον πάγο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο, από μια διαδοχική σειρά χαμηλών βαρομετρικών, που θα επηρεάσουν τη χώρα μας το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από τις 3 Ιανουαρίου τις χιονοπτώσεις σε πολλές πεδινές περιοχές, αλλά και την πολύ έντονη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα προσεγγίσει μέσα στην εβδομάδα, θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Το χαμηλό αυτό  βαρομετρικό ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, «Σοφία».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Ιανουάριος θα δείξει το σκληρό πρόσωπο του χειμώνα.Πολικής προέλευσης αέριες μάζες θα εισέλθουν στην Ελλάδα με αποτέλεσμα για πολλές ημέρες να βρεθούμε σε συνθήκες παγετού, με τον υδράργυρο να πέφτει κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές.

Το κρύο θα συνοδευτεί από αξιόλογες χιονοπτώσεις, οπότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως αναμένονται σημαντικά καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, ακόμη και κατά μήκος των Εθνικών Οδικών Αξόνων της χώρας, που διασχίζουν και πεδινές περιοχές. Οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πολικό ψύχος που θα επικρατήσει είναι πιθανό να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, να παγώσουν σωλήνες του νερού, ενώ οι δρόμοι να καλυφθούν από πάγο. Όσοι ταξιδέψουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, προς πάσα κατεύθυνση στη χώρα, θα πρέπει απαραιτήτως να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το ισχυρό αντικυκλωνικό πεδίο που έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής – βορειοδυτικής Ευρώπης  προκαλεί την κάθοδο πολικών αερίων μαζών από τη Σκανδιναβία που φτάνουν ακόμα και στα Βαλκάνια και τη χώρα μας.