«Το χαμηλό τηλεοπτικό budget σκοτώνει τη δημιουργικότητα»

Η chef Ντίνα Νικολάου δεν χρειάζεται συστάσεις. Μετρά πολλά πετυχημένα χρόνια τόσο στη μαγειρική όσο και στον τηλεοπτικό αέρα, δίνοντάς μας συνταγές και ιδέες για νόστιμο και υγιεινό φαγητό! Μετά από καιρό επιστρέφει στην τηλεόραση με δική της εκπομπή! Όπως αποκαλύπτει στην «ΜΠΑΜ», το concept μαγειρικής που ετοιμάζει θα συζητηθεί!

– Πώς προέκυψε η αγάπη σας για τη μαγειρική;
H αγάπη μου για τη μαγειρική ξεκίνησε μέσα από την οικογένειά μου, αφού το καλό φαγητό έπαιζε πρωταρχικό ρόλο για το σπίτι μας. Μεγαλώνοντας στην επαρχία έμαθα να αγαπώ και να ξεχωρίζω τα καλά προϊόντα, τη σημασία της εποχικότητας και τη δύναμη της παράδοσης.

– Στο ευρύ κοινό γίνατε γνωστή μέσα από την τηλεόραση σε πρωινές εκπομπές, αλλά και με δικά σας concepts. Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία σας, κάποιον παρουσιαστή, και γιατί;
Δεν μπορώ να πω ότι ξεχωρίζω συγκεκριμένα κάποια συνεργασία, αφού η κάθε μία μού χάρισε από μια διαφορετική σημαντική εμπειρία. Μπορώ μόνο να πω ότι η εκπομπή-σταθμός για την τηλεοπτική μου καριέρα ήταν το «Ένα Τραπέζι Ελλάδα», που με ταξίδεψε και με έφερε κοντά στην ελληνική γη, στα προϊόντα της και στους ανθρώπους της, που παλεύουν με κάθε μέσο για να διατηρήσουν τη γαστρονομική μας παράδοση και να την εξελίξουν.

– Έχετε κάνει εκπομπή και στη γαλλική τηλεόραση. Τι διαφορές βρίσκετε ανάμεσα στην ξένη τηλεόραση και στην ελληνική;
Η Ελλάδα έχει και αυτή εξίσου καλές παραγωγές με τη Γαλλία. Βέβαια, το budget στην ελληνική τηλεόραση είναι αρκετά περιορισμένο, που αυτό πολλές φορές βάζει φρένο στη δημιουργικότητα και στη φαντασία.

– Θα κάνατε ξανά εκπομπή στην τηλεόραση; Περί τίνος πρόκειται τι διαφορετικό θα δούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες;
Και βέβαια θα έκανα ξανά τηλεόραση – η τηλεόραση είναι ένα δημοφιλές μέσον προσιτό προς όλους που μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση και γνώση όταν γίνεται σωστά. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζω κάτι καινούργιο που αγαπώ πολύ τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι θα το αγαπήσει και ο κόσμος.

– Τα τελευταία χρόνια τα ριάλιτι μαγειρικής έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ποια είναι η άποψή σας;
Θεωρώ ότι τα ριάλιτι μαγειρικής είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις εκπομπές μαγειρικής, που έχουν μια πιο χρηστική και εκπαιδευτική υπόσταση. Τα ριάλιτι έχουν μια πιο προσωποκεντρική και ανταγωνιστική προσέγγιση.

– Εκτός από σεφ είστε και επιχειρηματίας, καθώς στη Γαλλία έχετε ένα από τα διασημότερα εστιατόρια, το EVI EVAN. Πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα να πετύχει στο εξωτερικό;
Όποιος έχει ζήσει στο εξωτερικό και έχει δοκιμαστεί επιχειρηματικά, θα ξέρει ότι το να πετύχεις σε ένα ξένο κράτος είναι πάρα πολύ δύσκολο. Εγώ και η αδερφή μου η Μαρία κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της στη γαλλική αγορά. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς ήρθε όταν το 2017 κερδίσαμε το βραβείο για το καλύτερο ξένο εστιατόριο του Παρισιού, ξεπερνώντας δημοφιλείς κουζίνες όπως η ιταλική, η ασιατική και τόσες άλλες.

– Το τελευταίο σας βιβλίο «Grece la cuisine authentique», που κυκλοφορεί στη Γαλλία, έχει γίνει best seller. Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο.
Το βιβλίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά και πραγματικά αισθάνομαι υπερήφανη που μέσα από αυτό ο Γάλλος αναγνώστης μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να γνωρίσει τη γαστρονομία της. Εκτός από τα ελληνικά νησιά, θα έρθουν σε επαφή και με τη μαγεία και τον πλούτο που κρύβει το ελληνικό βουνό. Θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική κουζίνα και την ανάδειξή της.

 

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με πορτοκάλι, από την Ντίνα Νικολάου

Ο συνδυασμός χοιρινού με πορτοκάλι είναι ό,τι πιο γιορτινό μπορείτε να σερβίρετε τα Χριστούγεννα.

Προετοιμασία: 15΄
Μαρινάρισμα: 3 – 4 ώρες
Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα + 45΄

Yλικά για 6 μερίδες
2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκκαλο – ζητάμε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι)
½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Για τη μαρινάδα
Χυμός από 2 ακέρωτα πορτοκάλια και ξύσμα από το ένα από αυτά
Χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 φλιτζάνι (200 ml) γλυκό κρασί Σαμιώτικο
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών ρας ελ χανούτ (έτοιμο μείγμα μαροκινών μπαχαρικών που θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι δεν θα χρειαστείτε, γιατί περιέχει το ρας ελ χανούτ

Για τις πατάτες
1½ κιλό πατάτες (ή γλυκοπατάτες), κατά προτίμηση βιολογικές, μικρού μεγέθους ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, ξεφλουδισμένες
1 ακέρωτο πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ξερά σύκα
1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω καλά. Βάζω εκεί και το κρέας, το γυρίζω μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζω τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω να μαριναριστεί για 3 – 4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ταψί βάζω τις κομμένες πατάτες (ή τις γλυκοπατάτες) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C.
Στραγγίζω καλά το κρέας, χωρίς να πετάξω τη μαρινάδα, και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ρίχνω τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύω καλά και αδειάζω όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας. Πασπαλίζω τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνω για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζω με μια λαδόκολλα και συνεχίζω έτσι το ψήσιμο.
Το βγάζω από τον φούρνο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβω σε μερίδες. Το σερβίρω με τις πατάτες και περιχύνω με τη σάλτσα του.