Το χρονικό της μαύρης κουκούλας του Νίκου Μανιαδάκη

Του Ειδικού Συνεργάτη

Η «ΜΠΑΜ» ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης εμπλοκής του Νίκου Μανιαδάκη στο σκάνδαλο Novartis. Για πρώτη φορά αναφέρει χρονικά όλη την πορεία του καθηγητή σε ΗΠΑ και Ελληνική Δικαιοσύνη ο οποίος, μέσα από τις πράξεις του, κατάφερε από προστατευόμενος μάρτυρας στην όλη υπόθεση να γίνει κατηγορούμενος. Αναλυτικά η υπόθεση ξεκινά πριν τέσσερα χρόνια περίπου με την εμπλοκή των αμερικανών. Ειδικότερα.

2015
Ο Νίκος Μανιαδάκης προερχόμενος από τη φαρμακοβιομηχανία και έχοντας προϋπηρεσία σε διεθνείς θέσεις MarketAccess ανέλαβε σε νεαρή ηλικία θέση Καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ενώ αναλάμβανε έργα ως Σύμβουλος. Η Novartis, όπως και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συνεργαζόταν μαζί του, μέσω αναθέσεων έργων και εκπόνησης φαρμακο-οικονομικών μελετών. Ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης έχοντας ήδη συνεργασία με τις Αμερικανικές Αρχές για το σκάνδαλο Novartis, προτείνει στον Μανιαδάκη να γίνει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο ίδιος αρνείται.

2016
Δεκέμβριος: Ο Παύλος Σαράκης με τους εντολείς του επισκέπτονται στην Ουάσιγκτον και συναντούν εκπροσώπους και από τις τρεις αρμόδιες Αμερικανικές Αρχές, δηλαδή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI.
Με βάση τις μαρτυρίες, συντάσσεται το πρώτο FBI Report, το οποίο αποκαλύπτει μεταξύ άλλων και εμπλοκή του Νίκου Μανιαδάκη στο σκάνδαλο Novartis στην Αμερικανική έρευνα.
Παράλληλα, διαρρέει η επίσκεψη στα Ελληνικά ΜΜΕ, και διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση και από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Ακολουθεί έφοδος των εισαγγελικών αρχών στην εταιρεία Novartis Hellas, καθώς και σε 40 σπίτια πιθανώς εμπλεκομένων στο σκάνδαλο. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Νίκος Μανιαδάκης.

2017
Ιανουάριος: Οι πρώτοι μάρτυρες που καταθέτουν στην τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου αναφέρονται στη διεφθαρμένη σχέση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με τη φαρμακοβιομηχανία. Σημειωτέον, ο Μανιαδάκης είναι Καθηγητής και Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ.
Φεβρουάριος: Κλιμάκιο των Αμερικανικών Αρχών επισκέπτεται με μεγάλη μυστικότητα την Αθήνα για να συναντηθεί με τις Εισαγγελικές Αρχές και για να εξετάσει μάρτυρες πάνω στην υπόθεση, εντός της Αμερικανικής Πρεσβείας. Ανάμεσα στους μάρτυρες και ο Νίκος Μανιαδάκης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο. Ο Μανιαδάκης, μάλιστα ισχυρίζεται ότι του πρότειναν αρχικά να γίνει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος για λογαριασμό της Αμερικανικής Δικαιοσύνης και τελικά αρνήθηκε.
Παρά την άρνησή του, οι Αμερικανοί τους ζητούν να τους επισκεφθεί και στις ΗΠΑ, αργότερα μέσα στο χρόνο. Άρα, μήπως τελικά δεν περιορίστηκε μόνο σε αναλύσεις; Τι άλλο μπορεί να αποκάλυψε και τους προξένησε το ενδιαφέρον;

Απρίλιος
Παραίτηση Ράικου από την Εισαγγελία κατά των Εγκλημάτων Διαφθοράς, καταγγέλλοντας έξωθεν, παρεμβάσεις και πιέσεις από συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου, που εμπόδιζαν το έργο της στην έρευνα της υπόθεσης.

Μάιος
Αναλαμβάνει νέα Εισαγγελέας Διαφθοράς η Ελένη Τουλουπάκη, μαζί με τους Επίκουρους Εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στυλιανό Μανώλη.
Παράλληλη έρευνα και της Οικονομικής Εισαγγελίας σε 60 ΑΦΜ, σχετιζόμενων με την εταιρεία προσώπων. Ανάμεσα τους και ο Μανιαδάκης.
Η ελεγκτική αρχή είναι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το οποίο διαπιστώνει σοβαρές αποκλίσεις στα δηλωμένα εισοδήματα του Μανιαδάκη. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πλήρωσε το πρόστιμο που επιδόθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό πρόστιμο ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, αλλά ο Νίκος Μανιαδάκης δεν φάνηκε να έχει οικονομικό πρόβλημα αφού το εξόφλησε με τη μία.
Μέσα στους επόμενους μήνες του 2017 διενεργούνται παράλληλοι έλεγχοι στον Μανιαδάκη και την ΕΣΔΥ και από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), γνωστοί και ως Ράμπο της Υγείας, από το ΣΔΟΕ, και από το μικτό κλιμάκιο που συντονίζει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαίρη Παπασπύρου. Τα τελικά πορίσματα προορίζονται για την Εισαγγελία Διαφθοράς.

2018
Ιανουάριος
Ο Μανιαδάκης πείθεται να γίνει μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος με το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και καταθέτει πλέον ως προστατευόμενος μάρτυρας στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ο όνομά του διαρρέει στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, κάτι που προκαλεί την οργή των πρώην Υπουργών Υγείας που συνεργάστηκαν μαζί του, όσο και του μέντορά του Γιάννη Στουρνάρα, φερόμενου ως εμπλεκόμενου επίσης.
Ας μην ξεχνάμε ότι στις καταθέσεις του ο Μανιαδάκης έχει αφήσει αιχμές για Λοβέρδο, Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Με τον τελευταίο είχαν πολλά να χωρίσουν, όπως φάνηκε και από την απομάκρυνση Μανιαδάκη από το Υπουργείο Υγείας επί υπουργίας Μάριου Σαλμά.

Φεβρουάριος-Απρίλιος
Ο Μανιαδάκης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες συναντά για άλλες δύο φορές τους Αμερικάνους Εισαγγελείς στη Βιέννη, πλέον με την ιδιότητα του συνεργαζόμενου μάρτυρα με την Ελληνική Εισαγγελία. Στα δύο ταξίδια συνοδεύεται από την κυρία Τουλουπάκη και την ομάδα της. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής Ελλάδας-ΗΠΑ.
Σε διαφορετικές ημέρες, οι Αμερικανοί συναντώνται και με τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, πέρα από αυτούς που εκπροσωπεί ο Παύλος Σαράκης.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, δεν υπήρξε άλλη ουσιαστική συνεισφορά του Μανιαδάκη στις Αρχές, όμως μέσα σε αυτό το διάσημα της έρευνας ερευνώνται αυτά που κατέθεσε τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι μάρτυρες.Διασταυρώνονται όλα τα έως τότε στοιχεία.
Προφανώς προκύπτουν είτε αντιφάσεις του Καθηγητή, είτε επιβαρυντικά στοιχεία για τον Μανιαδάκη είτε και τα δύο.
Η Εισαγγελία ζητά πλέον από τον Μανιαδάκη να γίνει περισσότερος αναλυτικός και ειλικρινής στις καταθέσεις του και να εισφέρει ουσιαστικά στην έρευνα, αλλιώς δεν μπορεί να παραμείνει στο καθεστώς προστασίας.
Ο ίδιος αρνείται και προγραμματίζει μετακόμιση εκτός Ελλάδος.
28 Δεκεμβρίου 2018. Ο Μανιαδάκης επιχειρεί να αναχωρήσει για Ισπανία, έχοντας στείλει ήδη την οικοσκευή του, και την οικογένεια του. Τελικώς προορισμός η Βραζιλία, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές. Οι αρχές τον σταματούν στο αεροδρόμιο και του παίρνουν και το διαβατήριο.

Είδηση προς εξακρίβωση
Σύμφωνα με κύκλους της Δικαιοσύνης, ο Μανιαδάκης συμφώνησε με τους παλιούς του πολιτικούς προϊστάμενους να αναιρέσει τις καταθέσεις που έδωσε ως Γιάννης Αναστασίου με συμβολαιογραφική πράξη. Αυτό θα ήταν ο άσσος στο μανίκι του Καθηγητή Μανιαδάκη και το δικό του colpogrosso.
Σε περίπτωση που είχαμε επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανιαδάκης θα ήταν εντάξει ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, συνεργαζόμενος με την Εισαγγελία. Αυτό στηρίζει το σενάριο του σκανδάλου και παράλληλα θα εξασφάλιζε στον Μανιαδάκη το ακαταδίωκτο και όλα τα προνόμια του προστατευόμενου μάρτυρα.
Αν όμως έβγαινε η ΝΔ, θα έβγαζε τη συμβολαιογραφική πράξη, ως λαγό από το καπέλο, στηρίζοντας το σενάριο της σκευωρίας.
Φορολογικά είχε ήδη καθαρίσει και θα συνέχιζε κύριος και ατσαλάκωτος, την επαγγελματική και προσωπική ζωή του.
Όμως όπως λέει πολύ σοφά ο λαός μας, η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από εμάς.