Υπόθεση χρυσού: Η κατάθεση- ντοκουμέντο του εκτελωνιστή που καταρρίφθηκε

Σε υπόθεση- «φιάσκο» φαίνεται πως οδηγούμαστε για το φερόμενο ως κύκλωμα παράνομης εμπορίας χρυσού.

Που στηρίχτηκε όμως το κατηγορητήριο;

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καθοριστικής σημασίας είναι η κατάθεση του εκτελωνιστή, η οποία προκάλεσε τις γνωστές εξελίξεις με την προφυλάκιση και του τηλε- ενεχυροδανειστή αλλά και τον 8 ακόμη εμπλεκομένων.

Το σκέλος που αφορά την κατηγορία του λαθρεμπορίου χρυσού προς την Τουρκία μπορεί να αναδειχθεί σε δικαστικό φιάσκο καθώς διαπιστώθηκε ότι οι συναλλαγές με τη γειτονική χώρα που αφορούν σε χρυσό δεν υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς. Οπότε δεν υπάρχει απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο και προφανώς δεν στοιχειοθετείται και κατηγορία για λαθρεμπορία.

Οπως εκτιμούν νομικές πήγες, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

Αδικήματα τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους. Υπό αυτά τα δεδομένα οι συνήγοροι υπεράσπισης καταθέτουν αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης, ενώ δικαστικές πήγες αναφέρουν ότι και αυτεπαγγέλτως η ανακρίτρια, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάξεων, που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση των κατηγορούμενων.

Έκτακτο: Αποφυλακίζονται όλοι για το κύκλωμα χρυσού- Στην ΓΑΔΑ ο Ριχάρδος

Η κατάθεση του εκτελωνιστή 

Συγκεκριμένα ο εκτελωνιστής κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είμαι εκτελωνιστής και ασκώ το εν λόγω επάγγελμα από το 1978. Έχω διεκπεραιώσει πάρα πολλούς εκτελωνισμούς εξαγωγών και εισαγωγών σε διάφορα είδη εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίωνκαι χρυσό και θεωρώ ότι έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειριία στο αντικείμενο.

Ερώτηση: Σε περίπτωση που κάποιος πραγματοποιεί παράνομη εξαγωγή χρυσού σε μορφή σκράπ περος τρίτη χώρα, χωρίς να φέρει παραστατικά και αποκρύπτοντας το εμπόρευμα, διαπράττει λαθρεμπορία ή όχι;

Απόκριση: Ναι διαπράττει.

Ερώτηση: Τι απώλειες έχει το κράτος στην ανωτέρω περίπτωση λαθρεμπορίας;

Απόκριση: Σε περίπτωση λαθρεμπορίας χρυσού σε μορφή σκραπ κατά την εξαγωγή, επιβάλλονται οι δασμοφορολικές επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν στην εισαγωγή χρυσού (σκραπ) από τρίτη χώρα. Άρα οι απώλειες του κράτους σε σε δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για παράνομη εξαγωγή χρυσού είναι Φ.Π.Α 24% επί της αξίας του εμπορεύματος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό/ εθνικό δασμολόγιο.

Ερώτηση: Μπορείς να μας παραθέσεις ένα παράδειγμα;

Απόκριση: Ναι. Για παράνομη εξαγωγή χρυσού αξίας 10.000 ευρώΧ 24%= 2.4000,00ευρώ. Επομένως, οι δασμοφορλογικές απώλειες θα είναι 2.400,00.  Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η αξία του χρυσού κατά την παράνομη εξαγωγή του, υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης στο δελτίο τιμών της τράπεζας της Ελλάδος.

Ερώτηση: Σε περίπτωση που κάποιος πραγματοποιεί εξαγωγή ρολογιών παράνομα προς τρίτη χώρα χωρίς να φέρει παραστατικά και αποκρύπτοντας αυτά διαπράττει λαθρεμπορία;

Απόκριση: Ναι

Ερώτηση: Τι απώλειες έχει το κράτος σε αυτήν την περίπτωση της λαθρεμπορίας;

Απόκριση: Ομοίως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δασμολόγιο , έκαστο ρολόι με αξία άνω των 1.000 ευρώ, επιβαρύνεται με φόρο πολυτελείας 10%, σε αυτό προστίθεται δασμός ανάλογος της αξίας του ρολογιού και ΦΠΑ 24%.

Το έγγραφο της κατάθεσης του μάρτυρα: