Άρθρο Δ. Βέττα: «Delenda …SYRIZA!» (Να γκρεμιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ)

του Δημήτρη Βέττα*

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, είχε επιμεληθεί ιδιαιτέρως την  εμφάνισή του: μπλε κοστούμι με γαλάζια γραβάτα, που παραπέμπουν στα χρώματα της Ν.Δ. εκπέμποντας το μήνυμα: η Ν.Δ. είμαι εγώ και η Ν.Δ. είναι αυτή που παραπέμπεται στην Προανακριτική Επιτροπή. Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε κάποια στιγμή στον Πρόεδρο της Βουλής, το τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, για το χρόνο που ήθελε να έχει στη διάθεσή του προκειμένου να ολοκληρώσει την ομιλία του, ήταν αλαζονικός.

Ο ναός της δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων, αν είχε ανθρώπινη μορφή, αισθήσεις και αισθήματα θα δάκρυζε εξαιτίας εκείνων που προκάλεσαν με τα εμφυλιοπολεμικά, χουντικά και ναζιστικά δάνεια του λόγου τους, για να πλήξουν πολιτικά τους αντιπάλους τους. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η καυστικότατη εισαγωγική τοποθέτηση του Θοδωρή Δρίτσα περί Κόλλια, όταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά είχε ισχυριστεί ότι η παρούσα κυβέρνηση επαναφέρει το φάντασμα του χουντικού Κων/νου Κόλλια: «Η εσχάτη προδοσία θα κρατηθεί για τους γραφικούς και για τους ακροδεξιούς . Δεν φοβόμαστε. Ο Κόλλιας απεσύρθη ανεπιστρεπτί και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει στην ελληνική βουλή».

Για την ιστορία, ο Κων/ος Κόλλιας ήταν  Έλληνας ανώτατος δικαστικός λειτουργός που διετέλεσε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από το 1962 ως τον Ιανουάριο του 1968, καθώς και πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο του 1967. Ήταν γνωστός για τις παρεμβάσεις του στο έργο του ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, που σκοπό είχαν να προστατεύσουν από διώξεις τους αξιωματικούς της Χωροφυλακής που είχαν αναμειχθεί στην υπόθεση, αλλά και για την ανάμειξή του στην υπόθεση-συνωμοσία «ΑΣΠΙΔΑ».

Ο Αντώνης Σαμαράς χθες δεν μίλησε καν για σκάνδαλο στο χώρο της υγείας. Σα να μην υπήρξε ποτέ. Υπάρχει μόνο η «σκευωρία» μιας «συμμορίας» -τι κι αν πρόκειται για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση από τον λαό- που έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή σε έναν κόσμο αστικής τελείωσης. Ακόμη και η «τελική λύση», το σχέδιο των Ναζί για τη συστηματική δολοφονία των Εβραίων, που το αποτέλεσμά του ήταν το Ολοκαύτωμα, είχε χθες την τιμητική της. Όμως, ο ομιλητής, ο Α. Λοβέρδος, δεν τόλμησε να κοιτάξει στα έδρανα των αντιπροσώπων της ναζιστικής ιδεολογίας όταν την ξεστόμιζε. Ήθελε να παραλληλίσει λεκτικά, αλλά παραλήρησε πολιτικά, με τη θεωρία των δύο άκρων. Είναι από τις στιγμές που o «μεταγλωττισμένος λόγος» -για να δανειστώ τον όρο από τον συγγραφέα Ανδρέα Σταμάτη- επισκιάζει τον ηθικό νόμο και την ελεύθερη βούληση. Είναι η στιγμή που το βαθύ κράτος αντιπαρατίθεται στο κράτος.

Εχθές κανείς από τις ηγεσίες των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων που άσκησαν εξουσία δεν είχε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσει και να μιλήσει ευθέως για πολιτική ευθύνη στο σκάνδαλο Novartis, παρά μόνο …την επωδό: «Delenda SYRIZA!». Άλλως, τι θα γένουμε χωρίς σκευωρία; Αυτή είναι μια κάποια λύσις.

*Ο κ. Δημήτρης Βέττας είναι Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ

newpost