Ανασχηματισμός: Οι «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής – Τα νέα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι

Μπαράζ συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες έχει από νωρίς το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε μέσα στην ημέρα να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Ανάμεσα σε αυτούς που από το πρωί έχουν περάσει το κατώφλι του Μαξίμου είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την ίδια ώρα, τις τελευταίες ώρες η ονοματολογία δίνει και παίρνει.

«Σημειώματα» με τα ονόματα των νέων υπουργών υπάρχουν ήδη στο γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά οι πληροφορίες μιλάνε για κάποια κενά που υπάρχουν ακόμα. Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι πως τα ανοιχτά «μέτωπα» που υπάρχουν στην οικονομία και στα εθνικά θέματα δεν επιτρέπουν άλλες καθυστερήσεις και εκτιμάται ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών. Οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο έχουν  αποτελέσει από τη Δευτέρα το μόνιμο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια είτε μέσα στη Βουλή είτε στην Τρίπολη, όπου βρέθηκαν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης το διήμερο που πέρασε.

Ο πρωθυπουργός ήδη ψάχνει να βρει αντικαταστάτες για τα τρία υπουργεία στα οποία έχουν προκύψει τα κενά. Στο υπουργείο Οικονομίας προκρίνεται είτε ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας είτε ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, αν και δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τελευταίες  πληροφορίες,  να κρύβει κάποιο πρόσωπο «έκπληξη» για τη θέση του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Για τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου φαίνεται πως οι τελευταίες αποφάσεις θα παρθούν σήμερα, καθώς αναζητείται πρόσωπο που να έχει εμπειρία στον εργασιακό χώρο και ας μην προέρχεται από τον στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου.

Το  πόστο του Κώστα Ζουράρι στο υπουργείο Παιδείας δεν αποκλείεται να καλυφθεί από κάποιο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν έχει υπουργοποιηθεί ποτέ έως τώρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να επιλεχθεί κάποιο πρόσωπο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι «ισορροπίες» του κυβερνητικού σχήματος. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που ακουγόταν, κυρίως από τους ΑΝΕΛ, για τη συγκεκριμένη θέση, τελικά φαίνεται πως δεν υπουργοποιείται. Ένα άλλο όνομα που έχει πέσει στο τράπεζι τις τελευταίες ώρες είναι και αυτό της εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένας Παπαδοπούλου.

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει  την έξοδο του Γιάννη Μουζάλα από το κυβερνητικό σχήμα, έχοντας συμπληρώσει ένα κύκλο σχεδόν 2,5 χρόνων στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως επικρατέστερος αντικαταστάτης του φαίνεται να προκρίνεται ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο με τον Νίκο Ξυδάκη.

Την ίδια ώρα, για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Δρίτσα, ωστόσο υπάρχει «κόλλημα», καθώς ο ίδιος είναι πρόεδρος της επιτροπής για τη Novartis.

Άγνωστο παραμένει τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός σε σχέση με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Novartis εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν  με το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα όσον αφορά το μέλλον του, οδηγώντας ενδεχομένως  τον πρωθυπουργό να τον τοποθετήσει σε κάποιο διαφορετικό πόστο, ακόμα και στο υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης. Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανολογείται πως ο Βαγγέλης Αποστόλου, που βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή επίσκεψη του σε μονάδα αγροτικών προϊόντων,  θα «μετακομίσει» αλλού και ο Νεκτάριος Σαντορινιός θα αναβαθμιστεί στη θέση του υπουργού στην Ακτή Βασιλειάδη.

Το χαρτοφυλάκιο της  φαίνεται πως  χάνει η Λυδία Κονιόρδου με το συγκεκριμένο πόστο να αποτελεί πρόκληση για τον πρωθυπουργό για το πρόσωπο που θα επιλέξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού έχει προταθεί ο Δημήτρης Σεβαστάκης, με τον ίδιο ωστόσο να μην επιβεβαιώνει πως του έχει γίνει κρούση.

Δεν αποκλείεται στις επιλογές του ο Αλέξης Τσίπρας  να επιχειρήσει να σηματοδοτήσει από τη μια την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος και από την άλλη τη διείσδυση στο χώρο της κεντροαριστεράς με το όνομα του Φώτη Κουβέλη, όπως και στους προηγούμενους ανασχηματισμούς, να έχει προταθεί και να παίζει για άλλη μια φορά στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο  να έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις.

newpost