ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στα χέρια των Τούρκων οι δύο κομάντο πραξικοπηματίες

του ΠΑΝΟΥ ΤΖΙΦΑ

 

Ένα κατασκοπικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με πρωταγωνιστές τους δύο Τούρκους κομάντο που είχαν συλληφθεί από τις ελληνικές Αρχές στην Αλεξανδρούπολη τον Φεβρουάριο του 2017 μαζί με άλλους τρεις ομοεθνείς τους, για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, το καλοκαίρι του 2016. Η συνήγορος υπεράσπισης των δύο φερόμενων Τούρκων πραξικοπηματιών, Σταυρούλα Τομαρά, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ» της προηγούμενης Κυριακής που αποκάλυπτε «τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση μυστικές απελάσεις Τούρκων κομάντο», δηλώνει: «Εγώ μπορώ με βεβαιότητα να σας αναφέρω ότι εδώ υπάρχει παράδοση ή ανταλλαγή των δύο Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Δεν είμαι απλώς πεπεισμένη ότι οι δύο πελάτες μου είναι στα χέρια του Ερντογάν, είμαι σίγουρη. Τόσο σίγουρη όσο και για τους άλλους τρεις κομάντο που αφέθηκαν ελεύθεροι από την κυβέρνηση και εξαφανίστηκαν μέχρι να εμφανιστούν πάλι στα χέρια του Τούρκου σουλτάνου. Αυτοί ήδη υφίστανται βαριά βασανιστήρια. Ας βγει κάποιος να με διαψεύσει. Εγώ είχα αναλάβει την υπόθεση των οκτώ πραξικοπηματιών και ξέρω ακριβώς τι τους συνέβη. Τους παρέδωσαν κι αυτούς, και μην έχετε καμία αμφιβολία περί αυτού. Τα κίνητρα πολλά, και τα λεφτά από τις ανταλλαγές αστρονομικά! Εγώ ήμουν δικηγόρος και των δύο κομάντο και επιτρέψτε μου να γνωρίζω καλύτερα. 50 φερόμενους Γκιουλενιστές έχω αναλάβει λόγω των ειδικών γνώσεών μου και είδα πώς τους μεταχειρίζονται κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες ασκώντας πολιτική με τις ζωές τους».

Δεν θα έμεναν στη χώρα μας

Οι δύο εναπομείναντες Τούρκοι κομάντο, που πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με τους άλλους τρεις συντρόφους τους επιχείρησαν στη στρατιωτική βάση του Ακιντζί, όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα, παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές τον Φεβρουάριο του 2016, γιατί ανησυχούσαν για την εξαφάνιση των τριών συντρόφων τους που επαναπροωθήθηκαν μυστικά στην Τουρκία. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, οι Τούρκοι κομάντο δεν είχαν σκοπό να μείνουν στη χώρα, αλλά μέσα από την Ελλάδα να μεταβούν σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης, πιθανότατα στη Γερμανία, όπου τους περίμεναν οικογενειακοί φίλοι.

«Έμψυχα ανταλλάγματα»

Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων που συνελήφθησαν σε πούλμαν στη Βόρειο Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2017 και βρίσκονταν στο κέντρο προσωρινής κράτησης προσφύγων και μεταναστών της Αμυγδαλέζας προορίζονταν, όπως καταγγέλλει η κ. Τομαρά, ως «έμψυχα ανταλλάγματα» για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Αδριανούπολη: «Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δύο Τούρκοι θα απελευθερώνονταν λόγω παρέλευσης του 18μήνου. Αντ’ αυτού, η τύχη τους αγνοείται, κάτι που ισχυροποιεί το σενάριο της παρασκηνιακής ανταλλαγής. Επισήμως, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι δύο (από την προηγούμενη Δευτέρα) απ’ όταν αποφυλακίστηκαν». Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο οι δύο αυτοί Τούρκοι κομάντο να έχουν την ίδια τύχη με τους άλλους τρεις συντρόφους τους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», είχαν συλληφθεί και αυτοί στη Βόρεια Ελλάδα την ίδια περίοδο, αλλά, αντί να οδηγηθούν σε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, κρατήθηκαν σε Αστυνομικό Τμήμα και από εκεί με μια επιχείρηση-αστραπή των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας παραδόθηκαν στις τουρκικές Αρχές με τη χείριστη κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα του 2016 και υφίστανται σωρεία βασανιστηρίων.

«Τους εξαφάνισαν τους δύο»

Η Σταυρούλα Τομαρά εξηγεί τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα, είτε αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών Αρχών, είτε όχι: «Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν. Η Μυστική Υπηρεσία Τουρκίας (ΜΙΤ) καραδοκεί. Εάν οι δύο Τούρκοι είναι στα χέρια των ελληνικών Αρχών και τους κρύβουν για να τους προστατεύσουν, όπως μου ανέφεραν πολλάκις, τότε καλά θα κάνουν να με οδηγήσουν σε αυτούς και εγώ θα βγω πρώτη στα ΜΜΕ να δηλώσω πως είναι καλά στην υγεία τους και ότι έσφαλα. Αν πάλι αφέθησαν ελεύθεροι, κάποιος να μας εξηγήσει γιατί δεν τους δόθηκε επισήμως άσυλο και τους εξαφάνισαν εν μια νυκτί». Και συνεχίζει η κ. Τομαρά: «Δυστυχώς όμως γνωρίζω πολύ καλά ότι επικρατεί το τρίτο σενάριο, αυτό της παράδοσής τους στα χέρια των Τούρκων».
Παράλληλα, να τονιστεί ότι το 18μηνο της κράτησης των δύο Τούρκων SAT κομάντος έληξε τη Δευτέρα 20 Αυγούστου και, όπως αποκαλύπτει η κ. Τομαρά, «η απόφαση παράτασης της κράτησής τους, όπως και η έναρξη των διαδικασιών απέλασής τους στην Τουρκία, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του αστυνομικού διευθυντή των Αλλοδαπών, κ. Λουζιώτη, μετά από εντολή της προϊσταμένης του στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, αντιστράτηγου Τσιριγώτη. Επομένως, η ενδεχόμενη απέλαση των πελατών μου ίσως δρομολογηθεί γιατί η Διεύθυνση Αλλοδαπών τούς έχει χαρακτηρίσει “κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια”. Όμως, όπως σε όλα σχεδόν τα κράτη της ΕΕ, ο υπουργός Εσωτερικών, (κ. Σκουρλέτης) είναι αυτός που έχει αρμοδίως τον καθοριστικό λόγο. Γι’ αυτό έχω αποστείλει σχετικό υπόμνημα τόσο στον ίδιο όσο και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία παροχής διεθνούς προστασίας και να εκδοθεί άμεσα απόφαση στις αιτήσεις ασύλου τους. Αναμένω την έγγραφη απάντηση, αν και επιμένω ότι έχουν ήδη παραδοθεί στις τουρκικές Αρχές. Γι’ αυτό και η Τουρκική Δικαιοσύνη δεν έχει στείλει κανένα αίτημα έκδοσης εδώ και 18 μήνες. Διότι αποτελούν αντικείμενο οικονομικής και πολιτικής συναλλαγής. Σας διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες τις πληροφορίες σε όλα τα ΜΜΕ».

Προετοιμάζουν την επαναπροώθησή τους

Παρά τις όποιες καταγγελίες, η ελληνική κυβέρνηση προχωράει, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, στην απελευθέρωση των δύο κομάντο και προφανώς στην επαναπροώθησή τους στην Τουρκία μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ως δείγμα καλής πίστης και γειτονίας. Άλλωστε, η υπόθεση των οκτώ αξιωματικών που κρατούνται υπό ιδιαίτερα μυστικές συνθήκες αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, το οποίο δεν πρόκειται να φύγει όσο ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει στην εξουσία, εκτός κι αν δοθεί γενική αμνηστία στους πραξικοπηματίες από την τουρκική κυβέρνηση, πράγμα απίθανο.