Από την Σητεία με… αγάπη!

Με δουλειά, υπομονή και επιμονή, η Μαρία Μπελιμπασάκη έχει ιδρώσει πολλή τα τελευταία χρόνια και με το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ευρωπαϊκούς αγώνες στίβου στο Βερολίνο, είδε τον κόπο της να ανταμείβεται. Όμως αυτή η διάκριση είναι μόνο η αρχή για την 27χρονη Κρητικιά από την Σητεία.

Η Μπελιμπασάκη είναι πλέον η πιο γρήγορη Ελληνίδα αθλήτρια στα 400 μέτρα αφού με χρόνο 50,56 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ που κρατούσε η Φανή Χαλκιά εδώ και 14 χρόνια, κάτι που φυσικά της δίνει «φτερά» για την συνέχεια.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα η Μπελιμπασάκη κινούταν σε ρηχά νερά… Δεν είχε πετύχει την μεγάλη διάκριση, δεν είχε καταφέρει καν να ανέβει στο βάθρο σε κάποια διοργάνωση. Κάτι η ατυχία, κάτι η απειρία, της είχαν στερήσει το δικαίωμα στο όνειρο.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012 δεν κατάφερε καν να προκριθεί από τους προκριματικούς στα 100 μέτρα και στα 200 μέτρα, όπου συμμετείχε. Στα τρία παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου που ακολούθησαν (2013, 2015, 2017) δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στους τελικούς των 200 μέτρων, ενώ στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016 κατετάγη 37η!
Και κάπου εκεί έπεσε η ιδέα στο τραπέζι. Αντί για 100 και 200 μέτρα, να συμμετάσχει πλέον στα 400 μέτρα. Η αρχή έγινε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου φέτος, όπου στάθηκε άτυχη αφού αποκλείστηκε από τον τελικό επειδή πάτησε την γραμμή. Η ατυχία αυτή την πείσμωσε ακόμα περισσότερα και τα αποτελέσματα τα είδαμε στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου με το ασημένιο μετάλλιο, το οποίο θα μπορούσε να ήταν και χρυσό.
Ολη την χρονιά οι εμφανίσεις που είχε κάνει και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού και ανοικτού στίβου, έδειχναν τον δρόμο της διάκρισης και της επιτυχίας.
Τώρα πλέον γνωρίζει ότι τα 400 μέτρα τρεξίματος είναι το άθλημα που της πηγαίνει περισσότερο. Τώρα ξέρει τον τρόπο που θα πρέπει να διαχειριστεί τις καταστάσεις έτσι ώστε να την δούμε στο βάθρο, τόσο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του χρόνου αλλά και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο σε δύο χρόνια.
Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το αντίθετο μάλιστα. Όμως το «τσαγανό» που διαθέτει η Μαρία και η Κρητική «μαγκιά» αποτελούν τα εφόδια για να την δούμε και πάλι να… ποζάρει με μετάλλιο στο στήθος.