Γεννηματά VS Βενιζέλου: Μονομαχία στον πράσινο ήλιο για την «επόμενη μέρα»

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί το Κίνημα Αλλαγής μετά την αιφνίδια ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που οδήγησε στην βροντώδη απομάκρυνσή του από το ΚΙΝΑΛ. Το χάσμα των δύο πλευρών μοιάζει αγεφύρωτο. Τα ερωτήματα πολλά: Γιατί τώρα; Ποιά είναι η πραγματική αιτία της ρήξης; Ποιές θα είναι οι συνέπειες στο κόμμα; Και κυρίως πως θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα;

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ΚΙΝΑΛ, αιφνιδιάστηκαν από τον χρόνο της σύγκρουσης. Και μόνο. Διότι το γεγονός ότι οι σχέσεις Βενιζέλου – Γεννηματά δεν ήταν θερμές ήταν ηλίου φαεινότερο.

Μία κόντρα με… ουρά

Η πλευρά Γεννηματά «χρέωνε» στον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθούσε «προσωπική στρατηγική», επιλέγοντας για τον εαυτό του έναν -όπως το αποκαλεί ο ίδιος- ευρύτερο ρόλο κι όχι απαραιτήτως «παραταξιακό» με την στενή έννοια του όρου. Φέρνουν ως παράδειγμα την μικρή έως ανεπαίσθητη παρουσία του τόσο στον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές, όσο και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πλευρά Βενιζέλου από την άλλη έδειχνε να «ασφυκτιά» στον διμέτωπο προεκλογικό αγώνα του ΚΙΝΑΛ, τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά της ΝΔ. Άλλωστε ο ίδιος είναι ο «εμπνευστής» της τακτικής της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας τον σχεδόν αποκλειστικό «αντίπαλο».

Γιατί όμως η Φώφη Γεννηματά επέλεξε αυτή την χρονική στιγμή, παραμονή των επαναληπτικών εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση και κάτι παραπάνω από ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές;

Η «επίσημη» απάντηση του ΚΙΝΑΛ πως «η άμεση δημόσια αρνητική αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν άφησε κανένα χρονικό περιθώριο» δεν μοιάζει πειστική. Άλλωστε η κυρία Γεννηματά ήταν που επέλεξε το timing να ανακοινώσει στον πρώην Πρόεδρο πως δεν θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η δε άποψη ότι δεν γνώριζαν πώς θα αντιδρούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι επιεικώς μυωπική. Σαφώς και γνώριζαν ή τουλάχιστον μπορούσαν να κάνουν ασφαλέστατη πρόβλεψη.

Τα σενάρια της «επόμενης μέρας»

Οι λόγοι -σύμφωνα με γνώστες των όσων συμβαίνουν στην Χαριλάου Τρικούπη- πρέπει να αναζητηθούν στην προεκλογική περίοδο που ξεκινά και αναμένεται άγρια, αλλά κυρίως στην  «επόμενη μέρα» των βουλευτικών εκλογών, δηλαδή τα μετεκλογικά σενάρια.

Η Φώφη Γεννηματά και ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εκτιμά πως το κύριο ερώτημα που θα τίθεται προεκλογικά στα στελέχη του είναι αν θα συγκυβερνούσε ή όχι με τον μάλλον αδιαμφισβήτητο νικητή των εθνικών εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περίπτωση που αυτός δεν κέρδιζε την αυτοδυναμία. Κύρια δικαιολογητική βάση για το ερώτημα, ήταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Οπότε -κατά την Χαριλάου Τρικούπη- μετά την απομάκρυνση Βενιζέλου το σενάριο μοιάζει πιο αδύναμο.

newsit