Διαφωνία Μιχελογιαννάκη για την πρόταση «Μακεδονίας του Ίλιντεν»

Εθνική προσβολή και θράσος των Σκοπίων» χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης την πρόταση της «Μακεδονίας του Ίλιντεν» που φέρεται να εξετάζεται στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Σε μια ανακοίνωση με την οποία δείχνει να παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μια ιστορική αναδρομή που δείχνει πως με τη λεγόμενη Εξέγερση του Ίλιντεν «αμφισβητήθηκε η ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Την πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν» απέρριψαν εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για αλυτρωτικές βλέψεις.

Η πλήρης ανακοίνωση Μιχελογιαννάκη:

«Το 1987 δημιουργήθηκε η σλαβόφωνη εσωτερική Μακεδονο – Ανριανουπολίτικη επαναστατική οργάνωση. Είχε σύνθημα Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες».

Είχε δύο ρεύματα: Πρώτον, τους αυτονομιστές που ήθελαν αυτονομία της Μακεδονίας. Και δεύτερον, τους ενωτικούς που ήθελαν προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγααρία.

Το 1903 γίνεται η εξέγερση του Προφήτη Ηλία Μεταμορφώσεως. Σήμερα η επανάσταση αυτή γιορτάζεται ως εθνική επέτειος στις 2 Αυγούστου και την υιοθετεί και η Βουλγαρία.

Είχαμε τον σταθμό της ανακήρυξης της Δημοκρατίας του Κρούσεβο που κράτησε 10 ημέρες.

Είχαμε τον σταθμό ανακήρυξης της Δημοκρατίας της Στράντζας που κράτησε 20 μέρες.

Υπάρχουν μαρτυρίες του τότε προξένου Πεζά του επόμενου προξένου Κυπραίου του τότε μητροπολίτη Καραβαγγέλη για την ανθελληνική στάση των επαναστατών.

Κράτησε λίγους μήνες και νικήθηκαν από τους Οθωμανούς.

Είναι λοιπόν δυνατόν τα Σκόπια να έχουν την αξίωση, όταν αμφισβητήθηκε η ελληνικότητα της Μακεδονίας, να έχουν την απαίτηση να διεκδικούν το όνομα Μακεδονία της Ίλιντεν;».

newpost