Διπλωματικό επεισόδιο Κοτζιά – Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

«Εμείς δεν θα δίναμε καταφύγιο στη χώρα μας σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα», είπε ο Νίκος Κοτζιάς στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν από τα εγκαίνια του κτηρίου του ανακαινισμένου κτηρίου του Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Στα εγκαίνια του ανακαινισμενου ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών έδειξαν ότι υπάρχει βούληση για έναν ειλικρινή κώδικα επικοινωνίας αλλά τα ακανθώδη ζητήματα είναι υπαρκτά. Γι’ αυτό, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στη Σμύρνη, Στεφανία Μουρελάτου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε αιχμές για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην χώρα μας.

Στη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, που διεξήχθη σε θετικό, κατά τ’άλλα κλίμα, έγινε η αναφορά του Τούρκου διπλωμάτη στο ζήτημα που συνεχίζει να επισκιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Παρά τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ μας, επικρατεί ψυχραιμία» ανέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε ότι, «η φιλοξενία είναι θεμέλιος λίθος των σχέσεων των δύο χωρών.

Φίλε Νίκο, εδώ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν υπέρ της χώρας, δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα τουρκικά εδάφη άνθρωποι που θεωρούνται προδότες, επίδοξους πραξικοπηματίες και τρομοκράτες», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και το διεθνές δίκαιο οδηγός μας», ανταπάντησε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, απάντησε:

«Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

Οι δηλώσεις των δύο διπλωματών έγιναν αφού είχαν από κοινού κόψει την κορδέλα του στο Προξενείο της Ελλάδας, που μετά από χρόνια επέστρεψε στο ιστορικό κτήριο της προκυμαίας της Σμύρνης,- ένα από τα λίγα κτήρια που δεν κάηκαν στην καταστροφή της Σμύρνης- μετά από χρόνια «περιπλάνησής» σε διάφορα κτήρια της πόλης.