Δολοφονία Καραμέρου: Γνωστοί του θύματος οι δράστες

Εντελώς διαφορετική τροπή παίρνει η υπόθεση δολοφονίας του Ιωάννη Καραμέρου -θείου του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργου Καραμέρου-, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στις Αχαρνές την 21η Αυγούστου 2018. Η δικογραφία με τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων για το στυγερό έγκλημα -του Αιγυπτίου Χαμούντ Σόφι και του Αλγερινού Γκουντζίλ Μοχάμεντ Αλ Αμίν-, που αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Ήταν γνωστοί του θύματος

07.00 το απόγευμα της 21ης Αυγούστου. Ο Ιωάννης Καραμέρος βρίσκεται δολοφονημένος μέσα στη μονοκατοικία της οδού Ιωάννου Λιόση 84 στις Αχαρνές. Εκεί όπου διέμενε μόνος του το τελευταίο διάστημα μετά τον θάνατο της μητέρας του. Το πτώμα του 65χρονου άνδρα κείτεται στο πάτωμα του υπνοδωματίου. Τα φώτα είναι ανοικτά. Στον λαιμό του είναι δεμένη μια ζώνη. Από την ιατροδικαστική έκθεση προκύπτει ότι ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία. Ότι οι άγνωστοι μέχρι εκείνη τη στιγμή δράστες μετέτρεψαν τη ζώνη σε φονικό εργαλείο. Το νήμα της ζωής του είχε κοπεί δύο ημέρες προτού εντοπιστεί από τους αστυνομικούς.
Της υποθέσεως επιλαμβάνεται η Ασφάλεια Αττικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής. Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι επρόκειτο για ληστεία. Ωστόσο, στους έμπειρους αξιωματικούς κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σημάδια παραβίασης στο σπίτι. Άρα, το προφανές ήταν ότι το θύμα είχε ανοίξει μόνο του τις πόρτες του σπιτιού του στους θύτες. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης καταθέτουν ως μάρτυρες γείτονες του Ιωάννη Καραμέρου, καθώς και ο αδερφός του θύματος και πατέρας του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτης Καραμέρος.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η κατάθεση ενός γείτονα, ο οποίος λέει ότι περίπου 10 ημέρες πριν από τη δολοφονία οι δύο δράστες είχαν επισκεφθεί μαζί το σπίτι του θύματος.

Η μοιραία ημέρα

Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά το αστυνομικό σαφάρι. Οι άνδρες της Ασφάλειας κατορθώνουν να εντοπίσουν το διαδικτυακό προφίλ στο Facebook ενός εκ των δύο δραστών. Τότε διαπιστώνουν ότι την ημέρα της δολοφονίας έχει αναρτηθεί βίντεο μέσα από το τελεφερίκ της Πάρνηθας. Σε αυτό απαθανατίζονται ο Ι. Καραμέρος και οι δύο δράστες.

«Τον ληστέψαμε για 30 ευρώ»

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ο 23χρονος Αιγύπτιος εντοπίζεται από αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας και οδηγείται στην Ασφάλεια. Πολύ γρήγορα «σπάει» και τα ομολογεί όλα. Στην απολογία του ανέφερε ότι γνώρισε τον Αλγερινό κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στην Αμυγδαλέζα. Όταν αφέθηκαν ελεύθεροι συναντήθηκαν στην Ομόνοια και συμφώνησαν να πραγματοποιούν ληστείες.
Όπως ισχυρίστηκε, τον Ι. Καραμέρο τον γνώρισαν τυχαία σε δρόμους γύρω από την Αμυγδαλέζα. Το θύμα προθυμοποιήθηκε να τους μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στο Κέντρο Κράτησης, όπου πήγαιναν να επισκεφθούν κάποια συγγενικά τους πρόσωπα. Μετά την επίσκεψή τους στην Αμυγδαλέζα, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, οι τρεις άνδρες πήγαν στο τελεφερίκ της Πάρνηθας και από εκεί στο σπίτι του θύματος.
Ο Χαμούντ αναφέρει στην απολογία του: «Κάποια στιγμή άκουσα φωνές από το υπνοδωμάτιο. Πήγα προς τα εκεί και είδα τον Αλγερινό να κρατά σφιχτά με τα χέρια του τον λαιμό του θύματος. Τότε έπιασα και εγώ τα χέρια του θύματος, το ακινητοποιήσαμε, με αποτέλεσμα να πέσει λιπόθυμος στο έδαφος… Αμέσως μετά αρχίσαμε να ψάχνουμε μέσα στο σπίτι. Όταν το θύμα συνήλθε, ο Αλγερινός πέρασε στον λαιμό του μια ζώνη και άρχισε να τη σφίγγει μέχρι που το θύμα έπεσε στο έδαφος…».
Στη συνέχεια πήραν 30 ευρώ από το πορτοφόλι του Καραμέρου, το κινητό του και τρία δαχτυλίδια, τα οποία πούλησαν στην Ομόνοια. Τα ίδια υποστήριξε στην απολογία του και ο Αλγερινός, ρίχνοντας ωστόσο την ευθύνη για τη δολοφονία στον συγκατηγορούμενό του. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το ότι οι δύο δράστες έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν. Ο μεν Χαμούντ είχε κατηγορηθεί για περιπτώσεις κλοπής εκβίασης, ο δε Γκουντζίλ για ληστεία στη Θεσσαλονίκη.