Δύο απόψεις για το μέλλον της Novartis στη Βουλή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα της υπόθεσης της Novartis έχουν ξεκινήσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης, το τελικό αποτέλεσμα έδειξε τις διαφορετικές,  περιορισμένου εύρους, τάσεις που υπάρχουν μέσα στην Κουμουνδούρου. Αυτές καταγράφηκαν ειδικά για τις περιπτώσεις του Μάριου Σαλμά και του Παναγιώτη Πικραμμένου, καθώς από ορισμένους θεωρήθηκε πειστική η παρουσία τους στη Βουλή.

Πρόβλημα θα είχε προκληθεί για την κυβέρνηση αν κάποιο από τα δέκα πρόσωπα δεν είχε παραπεμφθεί τελικά στην προανακριτική επιτροπή.

Είναι γεγονός πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήλπιζαν ότι μέσα από την ψηφοφορία της Τετάρτης θα αναδεικνύονταν σημαντικές διαρροές στο κόμμα της ΝΔ, αλλά και της ΔΗΣΥ. Υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα διάχυτη η άποψη στην πλειοψηφία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά «θωρακίστηκαν» τελικά μέσα από την απόφασή τους να μη συμμετέχουν με θεσμικό τρόπο στην ψηφοφορία.

Όσον αφορά το μέλλον της υπόθεσης αρκετοί  θεωρούν ότι η γρήγορη επιστροφή του φακέλου στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος από τη στιγμή που το αδίκημα της δωροδοκίας αποδειχθεί ότι δεν έχει παραγραφεί. Η ίδια ομάδα στελεχών πιστεύει πως το μήνυμα που έχει σταλεί ήδη προς την κοινωνία με την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής είναι ηχηρό και δε χρειάζεται το κλίμα να οξυνθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο Κοινοβούλιο. Αυτή η επιλογή δεν θα είναι τόσο απλή, καθώς τόσο τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στην αναλυτική έρευνα από την επιτροπή της Βουλής που θα συσταθεί.

Τις έρευνες, άλλωστε συνεχίζει και η Εισαγγελία Διαφθοράς για εμπλεκόμενους γιατρούς, αλλά και κρατικούς αξιωματούχους που φέρονται πως συμμετείχαν στις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων.

Πέραν των επιλογών για τα πρόσωπα η πόλωση του πολιτικού κλίματος, μέσω της σκανδαλολογίας, φαίνεται πως δεν βρίσκει σύμφωνα ορισμένα μέλη από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίθετη άποψη εκτιμά πως μια διαδικασία fast track στη Βουλή θα δώσει πάτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για υπαναχώρηση της κυβέρνησης. Βλέπουν πως στο δρόμο προς τις εκλογές η ανάδειξη του «ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ βοηθά πολύ στη συσπείρωση του κόμματος και πως η Novartis και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν «μπορεί να σταθεί επάξια» δίπλα στη Siemens.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που λένε από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως ή ίδια η προκαταρκτική επιτροπή θα κρίνει με βάση τα δεδομένα που έχει το εύρος των συνεδριάσεων.

Μέχρι την Τρίτη οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων έχουν διορία να δηλώσουν τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την επιτροπή (10 ΣΥΡΙΖΑ, 5 ΝΔ και από ένας βουλευτής τα υπόλοιπα κόμματα). Αμέσως μετά αναμένεται η  επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες της.

newpost