Εβδομάδα «της φωτιάς» με όλα τα θέματα ανοιχτά για την κυβέρνηση

Η αρχή γίνεται ασφαλώς με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (13.00′), στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλύσει στους υπουργούς του το λεγόμενο «ολιστικό πλάνο ανάπτυξης» που έχει συντάξει το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, αναμένεται να γίνει συζήτηση και για το Σκοπιανό, καθώς όλα δείχνουν πως μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης, αλλά και την έλλειψη συναίνεσης και στην πΓΔΜ, το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» εγκαταλείπεται ως λύση.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, άλλωστε, θα απουσιάσει από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεδομένου πως βρίσκεται στις ΗΠΑ, για σειρά κρίσιμων επαφών με το ζήτημα. Ο κ. Κοτζιάς ξεκινά τον κύκλο συναντήσεών του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, λίγες μόνον ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς και τις «παραινέσεις» του τελευταίου για λύση στο Σκοπιανό. Προς τα τέλη της εβδομάδας, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί σε αμερικανικό έδαφος άλλη μία τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο της οικονομίας, την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να επισφραγίσει τη συμφωνία με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Τούτο, βέβαια, ουδόλως σημαίνει πως τα πράγματα μπαίνουν σε σειρά. Αντιθέτως, ξεκινάει και επισήμως ένας αγώνας δρόμου για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων έως το επόμενο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου, ενώ αντίστροφα μετρά έως τότε ο χρόνος και για τις αποφάσεις του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Εξέλιξη η οποία θα καθορίσει και τις εξελίξεις για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά πρωτίστως από αυτήν εξαρτάται η ομαλή και επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και η πορεία εξόδου από τα μνημόνια – εάν, δηλαδή, η κυβέρνηση θα προλάβει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης έως τότε ή, το αργότερο, έως το τελευταίο Eurogroup για τη θερινή περίοδο, στις 12 Ιουλίου.

Αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, η εβδομάδα προμηνύεται θυελλώδης, καθώς την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών που έχει ζητήσει η Φώφη Γεννηματά. Επισήμως το αντικείμενό της είναι η οικονομία και το «ολιστικό πλάνο ανάπτυξης», ωστόσο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συγκρουστούν για όλα τα ανοιχτά θέματα της ατζέντας, συμπεριλαμβανομένου του Σκοπιανού, ύστερα από τις τηλεφωνικές επαφές που είχαν το Σαββατοκύριακο και την απόρριψη εκ μέρους της αντιπολίτευσης της πρότασης για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν». Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και το αίτημα για πρόωρες εκλογές που διατύπωσε, άλλωστε, στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

thecaller