Ελεύθεροι όλοι οι τούρκοι αξιωματικοί που κρατούνταν στην Ελλάδα

  • Ελεύθεροι και οι τέσσερις τελευταίοι τούρκοι αξιωματικοί που είχαν φτάσει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία
  • Παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης
  • Θα μεταφερθούν και θα διαμείνουν σε απόρρητη τοποθεσία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις τελευταίοι τούρκοι αξιωματικοί που είχαν φτάσει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, έλαβαν οριστικά άσυλο.

Οι τούρκοι αξιωματικοί κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού και αποφυλακίστηκαν επειδή παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους πρώτους τέσσερις.

Οι στρατιωτικοί θα μεταφερθούν και θα διαμείνουν σε απόρρητη τοποθεσία που θα φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η απόφαση – «σταθμός» του ΣτΕ

Το «πράσινο» φως για τη χορήγηση ασύλου για τον πρώτο τούρκο αξιωματικό άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, απέρριψε σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον έναν εκ των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, Σουλεϊμάν Οζκαγιανακτσίμ.

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι «πιλοτική» αφού σύμφωνα με τον νόμο 3900/2010 εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη και κατά συνέπεια αφορά και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς.

altsantiri