ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Προσοχή τις επόμενες μέρες

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ το οποίο αφορά τη σημερινή ημέρα και διαρκεί μέχρι και την Κυριακή. Η επιστήμονες συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες λόγω των ακραίων φαινομένων που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθούν.

1. Σήμερα Πέμπτη (27-09-2018):
α. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο, άλλα στα νοτιά πελάγη (νότιο ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η ένταση τους (9-10 μποφόρ).

β. Από τις απογευματινές ώρες οι βροχές που σημειώνονται στα νοτιά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νοτιά Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη οπού τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

2. Την Παρασκευή (28-09-2018):
α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο , την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νοτιά) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

β. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά Θ μποφόρ, και στο ιόνιο Θ με 9 και το πρωί τοπικά 10. βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο ιόνιο 6-7 και στο αιγαίο 5-6 μποφόρ.

3. Το Σάββατο (29-09-2018):
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κυρία χαρακτηριστικά:

α. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη στέρεα, την Εύβοια και την ανατολική και νοτιά νησιωτική χωρά.

β. Τη σταδιακή επικράτηση νοτίων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα Θ-9 μποφόρ.

4. Την Κυριακή (30-09-2018):
α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν στη παράγραφο 3(α) θα επηρεάσουν την κεντρική και νοτιά χωρά.

β. Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νοτιά πελάγη.