ΕΝΑΣ….ΒΑΡΚΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

Γράφει ο Νίκος Μελετίου… ….

Τα ταξιδιωτικά μου βήματα, αυτά τα γεμάτα περιέργεια και αναζητήσεις, με έφθασαν προ ημερών και στην όμορφη, στην μαγευτική Ελούντα…

Που πάνω της συγκεντρώνει, όλη αυτή την μαγεία, του Μεσογειακού πελάγους.. Ανάμικτη με την περίφημη Κρητική λεβεντιά.. Είπα έτσι αρχικά να κάνω μια αναγνωριστική βόλτα, στην παραλία.. Χαζεύοντας από το λιμάνι, τα όμορφα αρχιτεκτονήματα..

Μα και τα γραφικά σκαριά.. Τα φορτωμένα με θαλασσινές εμπειρίες Και με ατέλειωτες συναρπαστικές ιστορίες.. ….Καθώς περπατούσα στο γραφικό λιμανάκι, με τα θαλασσοδαρμένα σκαριά, τα λογής ψαροκάικα, το βλέμμα μου έπεφτε και στα ονόματα τους..

Μια ολάκερη ιστορία κι αυτά… Διάβαζα »Τα δυο αδέλφια». »Άγιος Νικόλαος», »Μεγαλόχαρη» »Λεβεντομάνα» »Παναγία Ελεούσα» και ένα σωρό ακόμα…

Ώσπου το βλέμμα μου πέφτει, στην πλέον παράξενη ονομασία.. »Φέριμαν» Κοντοστέκομαι..Ξαναδιαβάζω.. Ναι.. Δεν είχα κάνει λάθος.. Σκυμένος πάνω από κάτι δίχτυα, ήταν ο ψαράς Και προφανώς ιδιοκτήτης του σκάφους.. Τον ρώτησα.. Μου χαμογέλασε και με κάλεσε να κατέβω κάτω..

<<– Είναι το έργο που έκανε γνωστή διεθνώς την Ελούντα μου λέει.. Το σπουδαίο έργο του κορυφαίου μας Γιάννη Μαρκόπουλου..Το Ferryman» Μια διεθνής επιτυχία που στην εποχή της έσπασε τα ταμεία… Και που εξακολουθεί και σήμερα να ακούγεται και να αρέσει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο Συνεχίζοντας να προβάλλει τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο..

Ένα ξένο έργο, που την μουσική του την έβαλε ο δικός μας, ο σύντεκνος Γιάννης Μαρκόπουλος.. Είπαμε κι άλλα με τον φιλόξενο και φιλόμουσο ψαρά… Και μόλις τελειώσαμε κατευθύνθηκα στην βιβλιοθήκη, όπου μπορούσα να πάρω λίγα περισσότερα στοιχεία γι’αυτό το »Ferryman» ….Που τελικά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφική παραγωγή, που έγινε παγκόσμια επιτυχία.. Καθώς είχε στην πλοκή της πολλά στοιχεία Αρχαίας Τραγωδίας..

Ήταν μια συμπαραγωγή του BBC 2 με το »Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.» Τα γυρίσματα, αυτού του δραματοποιημένου αισθηματικού θρίλερ, που είχε τον τίτλο,<<Who pays the ferryman>> έγιναν το 1977, στην Ελούντα της Κρήτης.. Και είναι αυτά που έδωσαν την αφορμή, στην παγκόσμια προβολή, του παραδεισένιου αυτού σημείου, του Ελλαδικού χώρου..

Το σενάριο ανήκε στον γνωστό φιλέλληνα Michael J Bird που ποτέ του, δεν έκρυψε την αγάπη του, για την Ελλάδα και την μοναδική της μυθολογία.. Η δε σκηνοθεσία, έγινε από τον William Slater.. Η μουσική της σειράς αυτής, γράφτηκε από από τον γνωστό Έλληνα συνθέτη, Γιάννη Μαρκόπουλο, στα στούντιο της »Κολούμπια» στον Περισσό, το 1977 όπου επέλεξε για την εγγραφή της μουσικής, τόσο στην ταινία, όσο και στους δίσκους, τους πιο καλούς και τους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς της εποχής..

Όπως τον Παντελή Δεσποτίδη (βιολί ) Τον Ανδρέα Ροδουσάκη ( Κόντρα Μπάσο) τον Αριστείδη Μόσχο, ( Σαντούρι) τον Νίκο Σαμπαζιώτη ( κιθάρα) τον Γιάννη Ρενιέρη (ντράμς- κρουστά) τον Τάσο Χαλκιά (κλαρίνο) τον Βαγγέλη Χριστόπουλο, (Όμποε) τον Φίλιππο Τσεμπερούλη (φλάουτο- κλαρίνο) τον Χάρη Καλέα (πιάνο) . Εν τω μεταξύ το έργο αυτό τυπώθηκε και κυκλοφόρησε σε εκατομμύρια αντίτυπα μουσικών δίσκων σε όλο τον κόσμο .

Η ταινία παίχτηκε πρώτα στο εξωτερικό, με μεγάλη επιτυχία, και το 1980 ήρθε για προβολή στην Ελλάδα…Όπου έπαιξε στην τότε ΥΕΝΕΔ και σε άλλες ανεξάρτητες προβολές… Το 2000 η Ελληνική δισκογραφική εταιρεία EMI επανακυκλοφόρησε το Soundrak της ταινίας σε δίσκους στην Ελλάδα και το Εξωτερικό . Η σειρά αυτή, το »Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη» (»Who Pays the Ferryman») το 2006 αγοράστηκε από Ολλανδική εταιρεία η οποία διασφάλισε τα δικαιώματα και πρόβαλε και τα οκτώ επεισόδια με Ολλανδικούς υπότιτλους τυπώνοντας το παράλληλα και κυκλοφορώντας το στην αγορά σε ταινίες DVD….

Από αυτά όλα συνάγεται το ότι ο Γιάννης Μαρκόπουλος ο κορυφαίος μας αυτός δημιουργός, και για το έργο αυτό, κάλεσε τους κορυφαίους συνεργάτες του, ώστε με το σύνολο των αξιών τους, να δώσουν όλοι μαζί το θετικό αποτέλεσμα το οποίο δόθηκε.. Δεν το κρύβω πως η γνωριμία μου με εκείνον τον ψαρά και το καίκι του το »Φεριμαν» στάθηκε αφορμή να μάθω κάτι τόσο σημαντικό για την ιστορία του νεώτερου πολιτισμού μας που εγώ και λόγω ηλικίας, δεν το είχα ζήσει…. Το έζησα όμως και το έμαθα, στην Κρήτη Στην Ελούντα.. Από τον μπαρμπά Διαμαντή τον ψαρά… Με το καίκι του το »Φέριμαν»… Ελλάδα μου με τις ομορφιές…Και τις ιστορίες σου.. Ελλάδα μου με την μαγεία σου… …………………………………………………………………………….Νίκος Μελετίου..