Εξαρθρώθηκε κύκλωμα κλοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα

Ζημιά άνω των 500.00 ευρώ προκάλεσε εγκληματική οργάνωση στη ΔΕΗ, που εξασφάλιζε σε πολίτες μειωμένους λογαριασμούς έναντι αμοιβής. Η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, η Άρτα, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Μεσσηνία, η Κορινθία και η Αττική είναι μερικές από τις περιοχές που δρούσαν τα μέλη της οργάνωσης η οποία είχε διαπράξει συνολικά 90 κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός  που τους απέφερε παράνομο κέρδος ύψους 200.000 ευρώ.

Η δράση τους φέρεται να ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 ενώ η εξάρθωση του κυκλώματος έγινε από τους αστυνομικούς του τμήματος Ναυπακτίας, που συνέλαβαν στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και την Αθήνα συνολικά 18 άτομα, έξι εκ των οποίων ηλικίας 32, 38, 39, 47, 48 και 55 χρόνων είναι μέλη του κυκλώματος. Οι υπόλοιποι 12 ηλικίας 31 ως 50 χρόνων είναι καταναλωτές που επωφελήθηκαν από την κομπίνα και τροφοδοτούσαν τα σπίτια ή τα καταστήματά τους με κλεμμένο ρεύμα ή εμφανίζονταν ότι κατανάλωναν λιγότερο με παρεμβάσεις στους μετρητές.
Ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ένας 47χρονος, ο οποίος παραβίαζε τον μετρητή σε καταστήματα και σπίτια, τον ρύθμιζε στον επιθυμητό αριθμό κιλοβατωρών και τον επανασφράγιζε με γνήσιες σφραγίδες που προμηθευόταν από τον 48χρονο και τον 32χρονο, οι οποίοι εργάζονται σε εταιρεία που ήταν εξωτερικός συνεργάτης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.. Σε άλλες περιπτώσεις, παραβίαζε τον μετρητή και του τοποθετούσε ειδικό εξάρτημα, ώστε να καταγράφει πολύ λιγότερες κιλοβατώρες από αυτές που καταναλώνονταν.

Αν είχε γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., επανασυνέδεε παράνομα του μετρητή ή συνέδεε το σπίτι απευθείας στο δίκτυο, ή ακόμη έκλεβε ρεύμα από γειτονικές πολυκατοικίες! Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν είχε την δυνατότητα να πληρώσει τις συσσωρευμένες οφειλές, ο αρχηγός μαζί με τον 39χρονο και τον 55χρονο σχημάτιζαν νέους φακέλους πελάτη με τους οποίους έκαναν μεταφορά της σύνδεσης σε ιδιωτικό πάροχο ενέργειας, στον οποίο υπέβαλαν ψευδή υπεύθυνη δήλωση για μη οφειλή στον προηγούμενο πάροχο! Όπως προέκυψε, ο 38χρονος ήταν αυτός που παραλάμβανε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων την αμοιβή του αρχηγού.
Σε έρευνες που έγιναν στις κατοικίες των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αυτοκίνητο, ένα ταξί, ένα αγροτικό φορτηγάκι, πλήθος κινητά, δεκάδες σφραγίδες του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. από μετρητές, φάκελοι με στοιχεία συνδέσεων ιδιοκτητών ακινήτων και δυο φορητοί υπολογιστές. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου. Τα έξι μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά περίπτωση, ενώ οι 12 «πελάτες» αντιμετωπίζουν κατηγορία για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος.