Ετοιμάζονται για πόλεμο Ινδία – Πακιστάν

Καζάνι που βράζει είναι η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας με την Ινδία και το Πακιστάν να ανεβάζουν το θερμόμετρο και να κάνουν επίδειξη στρατιωτικής δύναμης στον εναέριο χώρο του Κασμίρ, ενώ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εμπόλεμη σύρραξη.

«Η Ινδία προετοιμάζεται για πόλεμο», όπως αναφέρει στον τίτλο της η βρετανική εφημερίδα «DailyMail».

Στην Ινδία, στα σύνορα με το Πακιστάν, κατασκευάζονται 14.000 οχυρά καταφύγια για να φιλοξενήσουν οικογένειες σε περίπτωση σύρραξης με πυρηνικά όπλα, όπως γράφει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας DailyMail.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πρόκειται να απευθύνει σήμερα το απόγευμα διάγγελμα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και εθελοντές από το κόμμα «BharitiyaJanata,» σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα «πολεμικό» διάγγελμα.

Οι αρχές του Κασμίρ (του τμήματος που ελέγχεται από το Πακιστάν) έχουν κλείσει όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής και παροτρύνουν τους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με την Ινδία.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Iμράν Καν πρόσφερε ειρηνευτικές συνομιλίες και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας υποσχέθηκε συγκράτηση.

Την ίδια ώρα, η Ινδία ζητά από το Πακιστάν την άμεση και ασφαλή παράδοση του πιλότου του ινδικού μαχητικού που συνελήφθη από τις αρχές της γειτονικής χώρας. Παρότι το Πακιστάν εμφανίστηκε διατεθειμένο να παραδώσει τον Ινδό πιλότο που κρατά, σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι, η πλευρά της Ινδίας διαψεύδει μέσω του πρακτορείου ANIότι υπάρχει συμφωνία.

Από την πλευρά της, η πακιστανική αστυνομία αναφέρει ότι στρατεύματα που εγκαταστάθηκαν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ συνέχισαν την ανταλλαγή πυρών με ινδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναγκάζοντας τους χωρικούς που ζουν κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα να μετακινούνται σε ασφαλέστερα μέρη.

Τα θερμά επεισόδια των τελευταίων 24ώρων ανατρέπουν την εύθραυστη ανακωχή των τελευταίων δεκαετιών παρά το γεγονός ότι ανώτατοι αξιωματούχοι και των δύο χωρών υποστηρίζουν ότι μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Κασμίρ αποτελεί μόνιμη εστία εντάσεων από το 1947. Παρότι μουσουλμανικό, τα δύο τρίτα του εδάφους του ανήκουν στην Ινδία, το υπόλοιπο αποτελεί το πακιστανικό “Ελεύθερο Κασμίρ”, με ένα τμήμα να διεκδικείται και από την Κίνα.

Καταλυτική υπήρξε η επίθεση αυτοκτονίας με δράστη από το Κασμίρ στις 14 Φεβρουαρίου εναντίον εγκαταστάσεων της ινδικής χωροφυλακής στην Πουλουάμα του Κασμίρ και άφησε πίσω της περισσότερους από 40 νεκρούς.

Tα ξημερώματα της Τρίτης η Ινδία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζάις ε Μουχάμαντ στην περιοχή Μπαλακότ του Πακιστάν σκοτώνοντας 300 με 400 μαχητές με στόχο την αποτροπή επικείμενων νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Αντιθέτως, το Γενικό Επιτελείο του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ινδικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο του Πακιστάν και αναχαιτίσθηκε εγκαίρως από πακιστανικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει το φορτίο του βιαστικά σε μέρος όπου δεν προκλήθηκαν απώλειες.