Η τρόικα… κρίνει τις εκλογές – Τι σημαίνει η αναβολή άφιξης των δανειστών

Η αναβολή έλευσης των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, έχει διπλή ερμηνεία. Όσοι ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός θέλει να επισπεύσει τις εκλογές και να στήσει τετραπλές κάλπες τον Μάιο, πιστεύουν ότι η αναβολή είναι τεχνική και θέλει η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές χωρίς να έχει μεσολαβήσει διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη.

Η νέα ημερομηνία, η 6η Μαΐου, σε αυτό το σενάριο, ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού δεν θα υπάρχει κυβέρνηση και η Βουλή θα έχει διαλυθεί. Ως εκ τούτου η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις.

Το άλλο σενάριο αναφέρει ότι για να κλείσει η κυβέρνηση ραντεβού με τους δανειστές τον Μάιο και μάλιστα την 6η Μαΐου, σημαίνει ότι καίγεται η πιθανότητα της προσφυγής στην κάλπη τον ίδιο μήνα. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση θέλει ο νέος κύκλος επαφών να είναι καλά προετοιμασμένος και να έχουν κλείσει εξ αποστάσεως ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ρύθμιση οφειλών.

Από την πλευρά τους οι δανειστές και ειδικά η ΕΚΤ θέλει να δει ολοκληρωμένο το πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. Περιμένει δηλαδή τις υπουργικές αποφάσεις και τους εφαμοστικούς νόμους. Ο Μ. Ντράγκι δεν είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων και δεν δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ότι θα κλείσει και την τελευταία χαραμάδα στους κακοπληρωτές.

Η Αθήνα ζήτησε την αναβολή

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναβολή έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Βέβαια προκαλεί εντύπωση και αυτό διότι η ημερομηνία ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα ήταν προγραμματισμένο να είναι στην Αθήνα ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ΕSM), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και ο Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ).

Στην πράξη συγχωνεύονται οι δύο επισκέψεις που είχαν προγραμματιστεί σε μία. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει  ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα πάψουν να σκανάρουν την ελληνική οικονομία. Ήδη βρίσκονται στην Αθήνα από την περασμένη εβδομάδα και έχουν πέσει με τα μούτρα στην δουλειά και θα παραμείνει έως το Eurogroup της Παρασκευής στο Βουκουρέστι.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο νέος νόμος Κατσέλη (η ρύθμιση ψηφίσθηκε αλλά εκκρεμούν οι εφαρμοστικές διατάξεις και το δεύτερο νομοθετικό πακέτο που θα ακολουθήσει), αλλά και η νέα «γενιά» με προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.

newsit