Θέμα δεδηλωμένης θα θέσει η Νέα Δημοκρατία για το Σκοπιανό

Εν αναμονή του κρίσιμου τηλεφωνήματος Τσίπρα- Ζάεφ, που θα επικυρώσει τα «συμφωνηθέντα», βρίσκονται στη Ν.Δ.

  • Ρεπορτάζ Λίνα Κλείτου

Είναι  σαφές ότι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, προτίθενται να θέσουν θέμα δεδηλωμένης στην περίπτωση που η κυβέρνηση έρθει να παρουσιάσει, όλα εκείνα που περιέγραψε ο Ζόραν Ζάεφ, ως επιτυχία της Σκοπιανής πλευράς και εξασφαλίζουν την «Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, χωρίς τις προκαταλήψεις και τους φόβους του παρελθόντος». Συμφωνία την οποία, ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος αρνηθεί να ψηφίσει, όπως δηλώνει.

Στις κλειστές συσκέψεις της Πειραιώς, εκτιμούν ότι δύσκολα θα  σταθεί η κυβέρνηση  και συζητούν και την πιθανότητα κατάθεσης πρότασης μομφής,  χωρίς  να έχουν καταλήξει αναμένοντας  να εκτιμήσουν το σύνολο της πρότασης  όταν και εάν έρθει…

Ενας άλλος λόγος που δεν έχουν προχωρήσει σε οριστικές αποφάσεις είναι  το παρεπόμενο, όμως μείζον ζήτημα που εκτιμούν ότι θα προκύψει, εάν η συμφωνία έχει τα χαρακτηριστικά που μέχρι στιγμής περιγράφονται   και αυτό είναι η στάση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

«Ό  ΠτΔ  θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να αρνηθεί εν τοις πράγμασι ότι δίδασκε στο Πανεπιστήμιο και ότι υπηρέτησε ως σύμβουλος του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και υπουργός της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή», εξηγούσε σημαίνον στέλεχος της Πειραιώς.

Αφήνοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του γειτονικού κρατιδίου για το “erga  omnes,  παραβλέποντας ακόμη και το γεγονός ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα είναι… προσεχώς, γεννάται μείζον ζήτημα με  το όνομα. Ακόμη και αν παραπέμπει στην σλαβική μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, είναι προφανές   ότι  σταδιακά το «σλαβικό θα εξαφανίζεται από τον χάρτη»  Αυτό είναι η επίφαση και εν τέλει η παγίδα».

Στη Ν.Δ κατέστησαν σαφές από την εκκίνηση  της διαπραγμάτευσης ότι δεν θα δεχθούν «σαλαμοποίηση» της συμφωνίας και ότι θα εμμείνουν στις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο μεγάλος κίνδυνος σύμφωνα με τη Ν.Δ, είναι να προχωρήσει η Ελλάδα στην   άρση της επιφύλαξης  για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, να δημιουργήσει   τετελεσμένα  στην περίπτωση που τα Σκόπια αποφασίσουν διαφορετικά στο δημοψήφισμα και να ενταχθούν με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. «Αυτό θα είναι δεινή ήττα για την κυβέρνηση Τσίπρα και οδυνηρή απώλεια για την Ελλάδα» σχολιάζουν. Το πώς αντιμετωπίζουν αυτό που έρχεται το έχει αποδώσει και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χειρίστηκε επί Καραμανλή το ζήτημα με τον ελιγμό του 2008, : «πωλούμε τοις μερητοίς και τα Σκόπια, πληρώνουν επί πιστώσει»

usay