Θέμα ωρών η επικοινωνία Ζάεφ με Τσίπρα – Τα Σκόπια θέλουν λύση πριν τη συνάντηση με Μέρκελ

Κρίσιμη θεωρούν τη σημερινή ημέρα καλά πληροφορημένες πηγές σε σχέση με το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζαεφ στον Αλέξη Τσίπρα. Είτε αυτό είναι θετικό είτε είναι αρνητικό.

Δεν αποκλείουν η επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό να γίνει σήμερα ή αύριο, αφού τα χρονικά περιθώρια έτσι κι αλλιώς στενεύουν.

Θεωρούν καταρχάς πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, έως  ένα βαθμό, έχει ελέγξει το εσωτερικό του και αυτά τα μηνύματα φαίνεται να βγαίνουν από τις επικοινωνίες των δύο γραφείων. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, ωστόσο η κοινή φωτογραφία των δυο στο εξοχικό του ηγέτη της ΠΓΔΜ να σημαίνει προσχώρηση του Ζόραν Ζάεφ προς στη σκληρή γραμμή.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο makfax, η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς θα γίνει σήμερα. «Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα» αναφέρει το Makfax επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές. «Είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες», προσθέτει το makfax.

 

Ρόλο στις εξελίξεις που αναμένονται, παίζει και το γεγονός ότι την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ θα επισκεφθει την Άνγκελα Μέρκελ, με τις ίδιες πηγές να θεωρούν  πως θα ήθελε να πάει εκεί με τη λύση. Σε αυτή την περίπτωση θα της  ζητούσε τη στήριξη της απέναντι σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία που αντιτάσσονται στην είσοδο της χώρας στην ΕΕ. Εκτός αν επιλέξει να επισκεφτεί την καγκελάριο και να εκφράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο newpost.gr, δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα και θεωρούν όλα τα σενάρια πιθανά με βάση και τις ανατροπές των τελευταίων ημερών.

Σε περίπτωση, πάντως που όλα πάνε καλά και προγραμματιστούν οι Πρέσπες το ραντεβού για τη συνφωνία θα πρέπει να γίνει από την Πέμπτη και μετά, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα συναντώντας τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

newpost