Θρίλερ με τους δυο Τούρκους κομάντο

του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Μυστικές απελάσεις Τούρκων κομάντο φαίνεται πως ετοιμάζει η κυβέρνηση . Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», δύο Τούρκοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων που συνελήφθησαν σε πούλμαν στη Βόρειο Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν να αφεθούν ελεύθεροι από το κέντρο προσωρινής κράτησης προσφύγων και μεταναστών της Αμυγδαλέζας λόγω παρέλευσης του 18μήνου και στη συνέχεια να επαναπροωθηθούν προς την Τουρκία. Ωστόσο η τύχη τους σύμφωνα με τη δικηγόρο τους αγνοείται.

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι δύο αυτοί Τούρκοι κομάντο να έχουν την ίδια τύχη με τους άλλους τρεις συντρόφους τους οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», είχαν συλληφθεί και αυτοί στη Βόρεια Ελλάδα την ίδια περίοδο, αλλά, αντί να οδηγηθούν σε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, κρατήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και από εκεί με μια επιχείρηση-αστραπή των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές. Μάλιστα, οι τρεις αυτοί άτυχοι Τούρκοι στρατιωτικοί, όπως καταγγέλλουν στρατιωτικοί κύκλοι, βρίσκονται φυλακισμένοι σε τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα του 2016 και έχουν υποστεί σωρεία βασανιστηρίων.

Τι δηλώνει η δικηγόρος τους

Η δικηγόρος της υπόθεσης κ. Κωνσταντίνα Τομαρά, μιλά στο Ereportaz για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και ποιοι οι κίνδυνοι.

«Το 18μηνο της κράτησης των 2 εντολέων μου, των Τουρκων SAT κομάντος έληξε τη Δευτέρα 20 Αυγουστου. Η απόφαση παράτασης της κράτησης τους όπως και ή έναρξη των διαδικασιών απέλασης τους στην Τουρκία εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Αστυν. Διευθυντή των Αλλοδαπών, κ.Λουζιώτη μετά από εντολή της προϊσταμένης του στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, Αντιστρατηγου Τσιριγώτη.
Η απέλαση ίσως δρομολογηθεί γιατί η Διευθυνση Αλλοδαπών τους έχει χαρακτηρίσει ως κίνδυνο για ‘τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια’. Όμως, όπως σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ε.Ε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτης έχει αρμοδίως τον καθοριστικό λόγο. Έχω αποστείλει σχετικό υπόμνημα τόσο στον ίδιο όσοι και στον Αρχηγο της Ελληνικης Αστυνομίας. Πρέπει να επιτυχανθεί η διαδικασία παροχής διεθνους προστασίας και να εκδοθεί άμεσα απόφαση στις αιτήσεις ασύλου τους. Αναμένω την έγγραφη απάντηση.
Είμαι αισιόδοξη ότι οι 2 πελάτες μου δεν απελαθούν προς την Τουρκία. Η Τουρκική Δικαιοσύνη δεν έχει στείλει κανέναν αίτημα έκδοσης εδώ και 18 μήνες. Ελπίζω και πιστεύω ότι δεν θα γίνουν τώρα αντικείμενο οικονομικής και πολιτικής συναλλαγής. Αν όμως αυτό συμβεί, σας διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες τις πληροφορίες στα ΜΜΕ. Το ηθικό τους είναι υψηλό και δεν θέλουν δημοσιότητα. Οι συνθήκες κράτησης τους από τον Ιουλίου του 2017 και μετά είναι άριστες! Αυτό που τους λείπει έντονα είναι η νυχτερινή ζωή, τα μπαράκια και το αλκοόλ»
Οι 2 νέοι κομάντος, 27 ετών ,είναι υπαξιωματικοί, δεν μιλούν καμία ξένη γλώσσα, ούτε καν Αγγλικά, δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ εκτός της χώρας τους και δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Ο ένας, ο μικρότερος, αποφοίτησε από την σχολή των κομάντος μόλις ένα μήνα πριν το πραξικόπημα του 2016. Η μητέρα είναι Πομακικής καταγωγής ,γεννήθηκε στην Ξάνθη και πήγε σχολείο μέσα στη Ξάνθη. Συγγενής του είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Ξάνθη. Ο δεύτερος κομάντο αποφοίτησε από τη σχολή πριν 4 χρόνια και κατάγεται από μια πόλη μεταξύ Άγκυρας και Κων/λης όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί εξισλαμισμένοι Πόντιοι.

Η επικοινωνία της συνηγόρου των δυο κομάντο έχει διακοπεί ξαφνικά και χωρίς ενημέρωση. Σήμερα ενημερώθηκε ότι τους μετέφεραν χθες ξαφνικά και δεν της ανακοινώνουν τον τόπο κράτησής ή αν έχουν απελαθεί. Είναι η δεύτερη φορα που η ελληνικη αστυνομια παραβιαζει την επικοινωνια των δικηγορων με τους εντολεις του και δεν επιτρεπει επικοινωνια
Σημειώνεται ότι η κ. Τομαρά είναι η μόνη πληρεξούσιος δικηγόρος των δυο κομαντο.
Ειχε ζητήσει με εγγραφο της στην κ Τσιριγωτη χθες το πρωι να παραμεινουν οι δυο κομαντο στον ιδιο τροπο κρατησης τους στην Αμυγδαλεζα με σκοπο να γνωριζει που βρισκονται. Σύμφωνα με την ίδια αγνοήθηκε πληρως από το γραφειο του αρχηγου της επιθεωρητριας και των κατω γραφειων. «Το γεγονος ότι αρνουνται να μου πουν που κρατουνται είναι εξαιρετικα υποπτο» αναφέρει η κυρία Τομαρά .

Δεν θα έμεναν στη χώρα μας

Οι δύο εναπομείναντες Τούρκοι κομάντο, που πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με τους άλλους τρεις συντρόφους τους προέρχονται από τη στρατιωτική βάση του Ακιντζί, όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά συνελήφθησαν μετά από ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, οι Τούρκοι κομάντο δεν είχαν σκοπό να μείνουν στη χώρα, αλλά μέσα από την Ελλάδα να μεταβούν σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης, πιθανότατα στη Γερμανία, όπου τους περίμεναν οικογενειακοί φίλοι.
Αυτό, πάντως, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι και οι πέντε δεν ζήτησαν από τη χώρα πολιτικό άσυλο, όπως έκαναν οι οκτώ που προσγειώθηκαν με πολεμικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς πίστευαν ότι θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι από τις ελληνικές διωκτικές αρχές. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πέντε κομάντο πιθανόν να είχαν και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς ήθελαν να φαίνεται προς τα έξω ότι ταξιδεύουν στην Ευρώπη νόμιμα, χωρίς πρόβλημα και χωρίς να διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Ωστόσο, όπως έδειξε η εξέλιξη του εγχειρήματός τους, προφανώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης και ενημέρωσαν τις ελληνικές προκειμένου να γίνουν οι συλλήψεις. Το ζητούμενο βέβαια είναι γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν ζήτησαν εκ των υστέρων πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα και παρέμειναν έγκλειστοι σε αστυνομικά τμήματα και σε προσωρινά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
Οι ίδιες πληροφορίες, από στρατιωτικούς κύκλους, αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της καλής γειτονίας που έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν με την Τουρκία δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο οι άνθρωποι αυτοί να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, και γι’ αυτόν τον λόγο κράτησαν μυστικές τις συλλήψεις τους. Και, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, οι πρώτοι τρεις στην ουσία απήχθησαν από αστυνομικό τμήμα της Βορείου Ελλάδος και οδηγήθηκαν στα σύνορα με την Τουρκία, όπου και τους παρέλαβαν οι δικές τους Αρχές. Το ίδιο φαίνεται ότι έχει συμβεί και με τους δύο κομάντο στην Αμυγδαλέζα, όπου κρατούνται κάτω υπό ιδιαίτερες συνθήκες ασφαλείας και μυστικότητας.

Προετοιμάζουν την επαναπροώθησή τους

Η κυβέρνηση προχωράει, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, στην απελευθέρωση των δύο κομάντο και προφανώς στην άμεση σύλληψή τους και επαναπροώθηση στην Τουρκία μετά την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως δείγμα καλής πίστης και γειτονίας. Άλλωστε, η υπόθεση των οκτώ αξιωματικών που κρατούνται υπό ιδιαίτερα μυστικές συνθήκες αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, το οποίο δεν πρόκειται να φύγει όσο ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει στην εξουσία, εκτός κι αν δοθεί γενική αμνηστία στους πραξικοπηματίες από την τουρκική κυβέρνηση, πράγμα απίθανο.
Το θέμα της επαναπροώθησης των Τούρκων κομάντο έχει τεθεί από τις τουρκικές αρχές προς την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της μυστικής διπλωματίας που ασκείται και από τις δύο κυβερνήσεις από τη στιγμή που έγιναν οι συλλήψεις. Άλλωστε, το ίδιο έγινε και με τις συλλήψεις εννέα Τούρκων στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2017 που είχαν κατηγορηθεί για τρομοκρατία, καθώς ετοίμαζαν βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Αυτοί το πιθανότερο είναι να εκδοθούν στην Τουρκία, αν δεν κλειστούν ισόβια στις ελληνικές φυλακές.