Κραυγή αγωνίας από τη Ρένα Πάντα

του ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΑΓΚΑΝΑ

Η σπουδαία κυρία του τραγουδιού Ρένα Πάντα, απελπισμένη από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τον καρκίνο και την απόλυτη μοναξιά, έγραψε ένα σπαρακτικό μήνυμα στο Διαδίκτυο που ράγισε καρδιές: «Δεν έχω δύναμη να παλεύω όλα. Τέλος». Αμέσως σήμανε συναγερμός στους συναδέλφους της και στους λίγους συγγενείς και φίλους που ακόμα την αγαπούν και υποκλίνονται στη σπουδαία αυτή φωνή. Το μυαλό τους πήγε στο κακό μήπως εκείνη στην απελπισία της κάνει ακόμα πιο εφιαλτικές σκέψεις, ακόμα και να βλάψει τον εαυτό της.

Η γυναίκα που κάποτε κέρδιζε το χειροκρότημα των γλετζέδων της αριστοκρατίας και στάθηκε επάξια στο πλευρό μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Γιάννης Πάριος, σήμερα είναι μόνη και απελπισμένη. Χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά.

Η εξομολόγησή της

«Η φωνή μου έχει παραμείνει αναλλοίωτη. Αλλά κανείς δεν με παίρνει τηλέφωνο να μου δώσει δουλειά, και απορώ γιατί. Ούτε καν να εμφανισθώ αφιλοκερδώς σε μια αφιερωματική συναυλία. Με τόσους σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς έχω δουλέψει» λέει με παράπονο.

«Δεν έχω σκοπό να αυτοκτονήσω. Το μήνυμα το έγραψα σε μια στιγμή απελπισίας. Ήθελα να παραιτηθώ από τη ζωή κι ό,τι φέρει ο Θεός, είπα εκείνο το βράδυ. Δεν έχω χρήματα, έχω να εργαστώ δέκα χρόνια και κάνω περιστασιακές δουλειές, τετράωρης απασχόλησης. Θα μου πείτε ότι πέρασα δόξες και πολλά λεφτά βρέθηκαν στα χέρια μου. Τότε ήμουν νέα, κι όλοι κάνουμε λάθη, πόσο πρέπει να τιμωρηθώ ακόμα… Κοιτάζω γύρω μου εδώ στο σπίτι τους χρυσούς δίσκους, τα εξώφυλλα και τις φωτογραφίες με τους διάσημους εκείνης της εποχής και κλαίω. Τότε ήταν ένα όνειρο. Τώρα όμως; Βλέπετε, δεν έχω οικογένεια, δεν παντρεύτηκα ποτέ και δεν απέκτησα παιδιά» συνεχίζει.

«Πέρασα καρκίνο, όμως το αντιμετώπισα. Χειρουργήθηκα και, παρόλο που έγινε αφαίρεση σε ζωτικά όργανα, δεν το έβαλα κάτω. Με ρίχνουν όμως ψυχολογικά και σωματικά οι υποχρεώσεις, όπως το ότι χρωστάω τέσσερα ενοίκια και ο ιδιοκτήτης κάθε εβδομάδα μού τα ζητάει. Δίκιο έχει και εκείνος, αλλά κι εγώ πού να πάω» λέει με παράπονο για το ότι όλοι την έχουν ξεχάσει.

Η κινητοποίηση των συναδέλφων της

Ο ηθοποιός Σπύρος Θεοδόσης ήταν αυτός που έτρεξε πρώτος κοντά της μόλις έμαθε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ερμηνεύτρια και, όπως μας δήλωσε, σκέφτεται να συσπειρώσει συναδέλφους του και να οργανώσει μια μεγάλη συναυλία όλα τα έσοδα της οποίας να δοθούν στη Ρένα Πάντα.

Ο αγαπημένος ηθοποιός ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου, σε συνεργασία με τον Σπύρο Μπιμπίλα, να ενωθούν οι ηθοποιοί και να βοηθήσουν όσο μπορούν. «Θα είναι μια βραδιά αφιερωμένη στη Ρένα Πάντα. Ένα πάρτι για τη Ρένα μας, στο οποίο αναμένεται να έρθουν αρκετοί φίλοι και συνάδελφοι μαζί με τους οποίους έχει δουλέψει. Μάλιστα, θα είναι και μια συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς» λέει στην «ΜΠΑΜ» ο πολύ καλός της φίλος και συνεχίζει: «Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος και κυρίως οι φίλοι της θα είναι εκεί και ο καθένας με τον τρόπο του θα δώσει ένα χέρι βοηθείας, που τώρα μια φίλη και πάνω απ’ όλα μια πολύ καλή και αξιόλογη τραγουδίστρια το έχει ανάγκη».

Δύσκολες οι μέρες που βιώνει ο Έλληνας, και ο Σπύρος Θεοδόσης λέει χωρίς να το σκεφτεί: «Αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι σήμερα χρειάζεται τη βοήθειά μας η Ρένα, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση της. Και πιστεύω ότι ως λαός, όσο δύσκολα και να περνάμε εμείς, όταν ένας φίλος και συνάνθρωπός μας χρειάζεται τη βοήθειά μας, γινόμαστε όλοι μία γροθιά και είμαστε δίπλα του».

Όπως λέει χαρακτηριστικά, η ανθρωπιά είναι κάτι μοναδικό που έχει σημαδέψει τον Έλληνα. «Αυτό το χαρακτηριστικό μας που έχουμε σαν Έλληνες δεν θα το βρεις αλλού. Αυτό ούτε μπορούν να μας το πουλήσουν, ούτε να μας το στερήσουν. Γι’ αυτό εγώ λέω πάντα ότι είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας. Με τα ελαττώματά μας και τα προτερήματά μας. Έχουμε μια ψυχή και μια καρδιά που κανένας δεν μπορεί να τη διαχειριστεί, ούτε η κρίση, ούτε τα μνημόνια. Ας το πάρουν χαμπάρι όλοι» εξηγεί.

Το σωματείο των ηθοποιών

Ο πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας ενεργοποιήθηκε αμέσως με μεγάλο ενδιαφέρον μόλις έγινε γνωστό το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γνωστή κυρία του τραγουδιού, όχι μόνο με την ιδιότητα που έχει, αλλά και ως ηθοποιός και ευαισθητοποιημένος καλλιτέχνης. Είναι λοιπόν από τους πρωτεργάτες που με προσωπική δουλειά και τις γνωριμίες που έχει βοηθά να οργανωθούν και να στηριχθούν εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τη Ρένα Πάντα. Η κινητοποίησή του ήταν άμεση και ήδη έκλεισε το Θέατρο Χυτήριο για την πρώτη εκδήλωση, τη συναυλία που θα διοργανωθεί, με τις εισπράξεις να παραδίδονται στα χέρια της ξεχασμένης από πολλούς ερμηνεύτριας.

«Είμαστε ενήμεροι για το πρόβλημα της Ρένας και αποφασισμένοι σαν Ταμείο Αλληλοβοηθείας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» λέει στην «ΜΠΑΜ» ο πρόεδρος του Ταμείου, Σπύρος Μπιμπίλας. «Θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Θα μαζέψουμε κόσμο, θα τραγουδήσουμε και εμείς. Εγώ, η Ελένη Φιλίνη, ο Κώστας Βενετσάνος, η Λιζέττα Νικολάου, η Ελένη Ροδά. Μην παραξενεύεστε που υπάρχουν και τραγουδιστές. Είναι γνωστό ότι έχουν εργαστεί ως ηθοποιοί. Όλοι θα βοηθήσουμε. Διάθεση υπάρχει και μάλιστα μεγάλη».

«Βοηθάμε μόνο καλλιτέχνες»

Όσο για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας; Ο Σπύρος Μπιμπίλας μάς λέει ότι στέκεται αρωγός σε οποιονδήποτε άνθρωπο του χώρου αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. «Είμαστε δίπλα σε όποιον το χρειάζεται όπως μπορούμε. Όμως μόνο σε ανθρώπους του χώρου μας. Ηθοποιούς. Μας έχουν πλησιάσει και άσχετοι άνθρωποι να τους βοηθήσουμε, αλλά εκτός καλλιτεχνικού χώρου. Όχι. Βοηθάμε μόνο καλλιτέχνες. Αυτός είναι ο σκοπός του Ταμείου».