Μια ανάσα το τηλεφώνημα και η λύση-Οι κρίσιμοι σταθμοί για την συμφωνία που θα τελεί υπό αίρεση-Ποια η στάση της αντιπολίτευσης

Μια ανάσα από το τηλεφώνημα που θα βάλει σε τροχιά λύσης το Μακεδονικό, με τα Σκόπια να αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν την λίστα με τα προαπαιτούμενα για να επικυρωθεί η συμφωνία, βρίσκονται οι δύο πρωθυπουργοί, οι κ.κ Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

 

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Η λύση του παζλ έχει φτάσει στον πυρήνα του. Ο Ιούνης φαίνεται ότι θα αποδειχθεί μήνας σοβαρών αποφάσεων για την περιοχή των Βαλκανίων. Η Αθήνα διεκδικεί την ισχυροποίηση του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επιχειρεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να πετύχει μια καλή συμφωνία για το χρέος και για την μεταμνημονιακή περίοδο. Δύο “ραντεβού” αποτελούν έτσι κι αλλιώς για την κυβέρνηση σημαντικοί σταθμοί του σχεδιασμού της. Το ένα έχει κλειστεί στις Πρέσπες μέσα στις επόμενες μέρες για την υπογραφή της συμφωνίας για το Μακεδονικό από τους δύο πρωθυπουργούς, της Ελλάδας και των Σκοπίων. Το άλλο προγραμματίζεται για το τέλος του Αυγούστου στην Πνύκα, σε μια συμβολική στιγμή- μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την έξοδο στην δύσκολη αλλά διαφορετική πολιτικά και οικονομικά περίοδο.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερους κραδασμούς- είναι δε σε φάση αναμονής για την αντίδραση τόσο του κυβερνητικού εταίρου όσο και της αντιπολίτευσης. Βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμήνυσε προχθές ότι δεν θα διαταραχθεί η κυβερνητική συμμαχία από την συμφωνία για το Μακεδονικό. Γιατί; Διότι ο “οδικός χάρτης” φαίνεται ότι η συμφωνία, εάν και εφόσον κλειδώσει θα τελεί υπό αίρεση. Δηλαδή τα Σκόπια θα πρέπει να κάνουν τα πρώτα βήματα: να περάσει άμεσα η συμφωνία από την απλή πλειοψηφία του κοινοβουλίου, να προσκληθεί ο Ζόραν Ζάεφ στην Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιούνη (όπου θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.) και στο ΝΑΤΟ τον Ιούλη. Θα ακολουθήσει από Σεπτέμβρη η έγκριση για την συνταγματική αναθεώρηση και η χώρα μας θα επικυρώσει -τότε- στην βουλή την διεθνή συνθήκη.

Είναι γνωστό ότι ο Γκεόργκι Ιβανόφ θα επιμείνει στην ρητορική κατά της συμφωνίας, δηλαδή ,ατά του erga omnes. Αύριο ετοιμάζεται συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας με την “σφραγίδα” του VMRO, ενώ για τις 6 Ιούνη έχουν προγραμματιστεί 13 συλλαλητήρια σε αντίστοιχες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Ένα εκ των θετικών βημάτων, που μάλιστα είχε θέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Αλέξη Τσίπρα από την αρχή αυτής της συζήτησης, ήταν η επιστροφή της Σχιματιστικής Εκκλησίας στην κανονικότητα του Φαναρίου- κάτι που συνέβη προχθές με πρωτοβουλία του Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Η Νέα Δημοκρατία πάντως φαίνεται να επιμένει στην απόρριψη της συμφωνίας προτάσσοντας τα “προαπαιτούμενα” για την “μακεδονική γλώσσα” και την “μακεδονική ταυτότητα”. Αξίζει αν σημειωθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε από τις αρχές του χρόνου υπενθυμίσει μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η μακεδονική γλώσσα είχε αναγνωριστεί σε Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1977. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, μπορεί να αναμένει νέα ενημέρωση για να τοποθετηθεί επισήμως αλλά οι γνωρίζοντες λένε ότι έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του κι ότι το πιθανότερο είναι να μην αποδεχθεί τη λύση που θα συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει διατυπώσει συγκεκριμένη θέση για το Μακεδονικό- η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας σήμερα το μεσημέρι έχει εκ των πραγμάτων ψηλά στην ατζέντα το Μακεδονικό.

Με αφορμή δε, το καθοριστικό τηλεφώνημα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ -που ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον χθες όλα τα στελέχη του Κινήματος- αρκετοί στοιχημάτιζαν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και της Εκτελεστικής Γραμματείας ακολούθως θα αποδειχθεί αφιερωμένη στο Μακεδονικό και στους όρους της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι παρότι το Πολιτικό Συμβούλιο είχε με ομόφωνη απόφασή του ταχθεί υπέρ της εξεύρεσης λύσης για σύνθετη ονομασία, erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος, εντούτοις στη συνέχεια η στήριξη της άποψης αυτής ξεδιπλώθηκε με διαφορετικό τρόπο- για παράδειγμα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επιμένει στο να υπενθυμίζει ότι απαιτείται η παρουσίαση της συμφωνίας για να λάβει ξεκάθαρη θέση, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εμφανίζονται από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της λύσης όσο το δυνατόν συντομότερα. Στην ίδια “γραμμή” είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος -να σημειωθεί- πήρε και συγκεκριμένη πρωτοβουλία κάνοντας διαδοχικά συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, το Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ωστόσο κρατά σαφείς αποστάσεις από το ενδεχόμενο στήριξης της λύσης που διαπραγματεύεται στην παρούσα φάση η κυβέρνηση.

Με αφορμή το καθοριστικό τηλεφώνημα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ -που ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον χθες όλα τα στελέχη του Κινήματος- αρκετοί στοιχημάτιζαν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και της Εκτελεστικής Γραμματείας ακολούθως θα αποδειχθεί αφιερωμένη στο Μακεδονικό και στους όρους της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι παρότι το Πολιτικό Συμβούλιο είχε με ομόφωνη απόφασή του ταχθεί υπέρ της εξεύρεσης λύσης για σύνθετη ονομασία, erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος, εντούτοις στη συνέχεια η στήριξη της άποψης αυτής ξεδιπλώθηκε με διαφορετικό τρόπο- για παράδειγμα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επιμένει στο να υπενθυμίζει ότι απαιτείται η παρουσίαση της συμφωνίας για να λάβει ξεκάθαρη θέση, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εμφανίζονται από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της λύσης όσο το δυνατόν συντομότερα. Στην ίδια “γραμμή” είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος -να σημειωθεί- πήρε και συγκεκριμένη πρωτοβουλία κάνοντας διαδοχικά συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, το Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ωστόσο κρατά σαφείς αποστάσεις από το ενδεχόμενο στήριξης της λύσης που διαπραγματεύεται στην παρούσα φάση η κυβέρνηση.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Ποτάμι που σε κάθε ευκαιρία στηρίζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να λυθεί μετά από 25 και πλέον χρόνια το ζήτημα με το ονοματολογικό είναι δε, και η χθεσινή ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη, την απόφαση της Εκκλησίας των Σκοπίων να εγκαταλείψει την ονομασία «Εκκλησία της Μακεδονίας» και να ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να γίνει δεκτή με το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

Το γεγονός μάλιστα – τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης μέσω της ανακοίνωσης- ότι το αίτημα συνοδεύεται από επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αλλαγής του ονόματος της Εκκλησίας, είναι άλλη μια ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θέλει να απομακρυνθεί από τους αλυτρωτισμούς που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

“Η ευνοϊκή – σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες – αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ευελπιστούμε ότι θα συμβάλλει στην προσέγγιση των ορθοδόξων των δύο χωρών”, καταλήγει το Ποτάμι.

Όσον αφορά τέλος την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει προς την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της βουλής και επισημαίνει με σκωπτικό ύφος ότι “τελικά μόνο ο κ.Τσίπρας έχει απομείνει να υποστηρίζει το παραμύθι περί καθαρής εξόδου”.

thecaller