Μόσχα: “Ήταν βρώμικη πρόκληση, θα έχετε συνέπειες!”

Για συνέπειες που θα έχει η χώρα μας με αφορμή την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, με σαφέστατες αιχμές για «βρώμικη πρόκληση» στην οποία «υπέπεσαν οι Έλληνες», έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σε τοποθέτησή της αναφέρθηκε στο ζήτημα των απελάσεων των δύο συμπατριωτών της, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε. Μιλάμε, φυσικά, για ένα είδος ατυχής πολιτικής απόφασης. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο”.

Όλα ξεκίνησαν φυσικά όταν η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε δύο ακόμα, με το αιτιολογικό ότι επιχείρησαν να παρέμβουν στα εσωτερικά θέματα της χώρας και ιδιαίτερα, να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, λίγο πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα απαντήσει με το ίδιο ακριβώς νόμισμα στην Αθήνα, δηλαδή με την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών και πιθανόν την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία σε άλλους δύο, αν και κάποιοι πιστεύουν πως θα υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις…