Νέα αναβολή στη δίκη Πάσαρη

Σήμερα, 21/9/2018, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, είχε προσδιοριστεί να δικαστεί η υπόθεση των ανθρωποκτονιών των Αστυνομικών Διονύσιου Αλεβιζόπουλου και Αθανάσιου Δρακόπουλου, που έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες του Κώστα Πάσσαρη, στις 16 Φεβρουαρίου του 2001.

Η υπόθεση αναβλήθηκε για μια ακόμα φορά, σε 8 μήνες από τώρα, και συγκεκριμένα, για τις 17 Απριλίου 2019.

Ο λόγος ήταν ότι οι διαδικασίες προσωρινής έκδοσης, που χρονολογούνται από το 2015, για μια ακόμα φορά, δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Δικαστήριο ανέγνωσε στο ακροατήριο τα τελευταία έγγραφα των διαδικασιών, από τα οποία προέκυψε η άνω εκ νέου μη ολοκλήρωση των διαδικασιών της έκδοσης.

Νέο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι Ελληνικές Αρχές, μετά την αντίδραση που υπήρξε, απέστειλαν διαβεβαίωση στο Ρουμανικό Κράτος ότι αποδέχονται να καλύψουν τα “έξοδα μεταταφοράς” του κακοποιού. (το περιβόητο “αεροπορικό εισιτήριο”)

Ως προς το ερώτημα των Ρουμανικών Αρχών περί του απαιτούμενου χρόνου της προσωρινής έκδοσης, η απάντηση που δόθηκε αναφέρεται σε “δίκη που θα διαρκέσει επί μακρόν, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί”.

Σημειώνεται ότι οι Ρουμανικές Αρχές είχαν ζητήσει ορισμένη και σαφή δέσμευση περί του άνω χρόνου, άλλως όπως σημείωναν δε θα μπορέσουν να προχωρήσουν με το αίτημα για προσωρινή παράδοση, καθώς η απάντηση των Εσωτερικών Αρχών επιβάλλεται να είναι συγκεκριμένη και καθαρή.
Η νέα άνω απάντηση των Ελληνικών Αρχών φέρεται να μην έχει προλάβει να επιδοθεί στο Ρουμανικό Κράτος.

Με συνέπεια, το αίτημα της Ρουμανίας να μένει ουσιαστικά αναπάντητο και οι διαδικασίες έκδοσεις αδρανείς, άνευ αποτελέσματος.

Μετά από αυτό το Δικαστήριο, για τρίτη φορά, προχώρησε στην άνω αναβολή της υπόθεσης, άνευ εξέτασης της ουσίας αυτής.

Σημειώνεται ότι οι παρόντες μάρτυρες στη δίκη, μετά την πάροδο τόσων χρόνων ήταν λιγοστοί. Άλλοι αποβίωσαν, άλλοι μετοίκησαν, πολλοί δε από αυτούς δε θυμούνται καν για ποιό λόγο εκλήθηκαν να καταθέσουν.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του δολοφονηθέντος αστυνομικού Διονύση Αλεβιζόπουλου, Ανδρέας Αναγνωστάκης και Αλέξης Αναγνωστάκης , μοναδική παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του Πάσσαρη, εκφράζουν την έντονη λύπη τους για την εξέλιξη της αναβολής.

Σημειώνουν την έλλειψη αποφασιστικής συνεργασίας των Αρχών, με αποτέλεσμα ατελείωτων και ατελέσφορων διαδικασιών που οδηγούν σε κίνδυνο παραγραφής των εγκλημάτων.

Διότι κάθε αναβολή από χρόνο σε χρόνο εκεί οδηγεί. Το γεγονός ατιμωρησίας του κακοποιού λόγω παραγραφής πρέπει να θεωρείται αδιανόητο.

H οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού , δια των άνω συνηγόρων της , εκφράζει την φρικτή της απογοήτευση. Διερωτάται με απόγνωση το λόγο των συνεχών αναβολών και εμποδίων, που εμποδίζουν να γίνει η δίκη και να δικαιωθεί η μνήμη του αδικοχαμένου ανθρώπου τους. Η μη απονομή δικαιοσύνης επί τόσα χρόνια, είναι αγκάθι στην καρδιά που μας ματώνει συνέχεια.