Ξανά «πόρτα» από Γεννηματά σε Τσίπρα

Του Γιάννη Σιδέρη

Για μία ακόμη φορά το Κίνημα Αλλαγής κλείνει την πόρτα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκίνησε νωρίς την εργώδη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια να προσκολληθεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς, στηρίζοντας δήθεν τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Λέμε «δήθεν» γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορεί να στηρίξει επειδή η πρόσβαση που έχει στον διαρθρωμένο ιστό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι ελάχιστη έως μηδαμινή. Φάνηκε ανάγλυφα και κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανιχνεύονταν στον μετεκλογικό χάρτη.

Τώρα επειδή τα ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις επερχόμενες εκλογές, λησμόνησε και σε αυτό το πεδίο τα «ριζοσπαστικά» του. Εκτίθεται και αποδυναμώνεται πολιτικά με τη διαπίστωση ότι υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στο μέγεθος των εκλογικών νικών του  το  2015 και της αναμενόμενης απήχησης στις Αυτοδιοικητικές. Εξ ου και θα στοιχηθεί πίσω από τους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ, ουσιαστικά του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντάς τους δημοσίως και συνδιεκδικώντας επινίκιες νίκες, επί όσων εξ αυτών εκλεγούν.  Θα τις ονομάσει νίκη «των προοδευτικών δυνάμεων», στις οποίες αυτοεντάσσεται και μετά την τρίχρονη παρωδία «προοδευτισμού».

Πέραν αυτού αλλά και δι’ αυτού, επιχειρεί να δημιουργήσει ευμενές κλίμα ώστε να υπάρξει «από τα κάτω», από τη λαϊκή βάση, κλίμα πίεσης για ώσμωση, προκειμένου οι δύο χώροι, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, να συντονίσουν τα βήματά τους στο μετεκλογικό τοπίο των εθνικών εκλογών.

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας το Σάββατο στην Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ το ξέκοψε, δηλώνοντας ξένη προ την «πολιτική των μετώπων, όποιο χρώμα και να έχουν αυτά.  Το είπε ευκρινέστερα και ο υπεύθυνος για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων Γιώργος Καμίνης: Με τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής στην Τ.Α.  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διεμβολίσει το Κίνημα Αλλαγής. Η πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ  έγινε εμφανής με την άρον-άρον στήριξη στο Γ. Μπουτάρη μετά την εις βάρος του επίθεση» (υπενθυμίζουμε ότι ο Μπουτάρης  ανήκε στους κατά ΣΥΡΙΖΑ προσκυνημένους).

Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως συνομιλητής των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, εκμεταλλευόμενος μια μικρή μερίδα στελεχών όπως ο Γιάννης Ραγκούσης που ξέχασε ότι τον έλεγαν γερμανοτσολιά ή ο  Σπύρος Δανέλλης που έφυγε από τον Συνασπισμό επειδή αποδοκίμαζε την αριστερίστικη αλλοπρόσαλλη στροφή του, πέρασε από ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια έγινε βουλευτής του Ποταμιού!

Η επιθετική πολιτική φιλίας που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά και θα έχει κάποιο αποτέλεσμα σε επίπεδο εντυπώσεων, καθότι τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ υφίστανται την πίεση της εκλογής και δεν είναι εύκολο να διαχωρίσουν τη θέση τους αποκρούοντας την συριζαίικη προσφορά.  Δεν  είναι όλοι … Μπουτάρης, που ανεξάρτητα τι μπορεί να του προσάψει κανείς (και η στήλη του προσάπτει), δήλωσε «Δεν θα γίνω ποτέ ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλουν ας μας στηρίξουν χωρίς ανταλλάγματα»!

Παράλληλα από το ΚΙΝΑΛ, δηλώνουν ότι  θα κατεβάσουν στελέχη  σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους.  Γνωστά ήδη τα ονόματα του περιφερειάρχη Κρήτης Αρναουτάκη και Δυτικής Ελλάδα Κατσιφάρα. Σε αυτούς προστίθενται (τυπικά συζητούνται ακόμη) οι Σγουρός για Αττική, Τσιλιμίγκας για Θεσσαλία, Μαλέλης (δημοσιογράφος, ΔΗΜΑΡ) για Βόρειο Αιγαίο και Νικητιάδης για Νότιο, και «όστις θέλει πίσω μας ελθείν, όπως λένε  (με ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολο αυτό. Θα διεκδικήσει τα πρωτεία συνεισφοράς στην όποια νίκη και άντε να τον διαψεύσουν!).

Να σημειωθεί ότι οι «προοδευτικοί» τοπικοί άρχοντες που εσχάτως…  ηράσθη ο κ. Τσίπρας είναι οι ίδιοι που το 2013 από του βήματος της Κ.Ε. τους χαρακτήριζε «φθαρμένους βλαχοδημάρχους», και τους… φοβέριζε ότι δεν θα τους στηρίξει. Οντως δεν τους στήριξε, στήριξε… επαναστάτες αντιμνημονιακούς που πάτωσαν. Τώρα ξαφνικά ανακάλυψε ότι αυτοί είναι οι «προοδευτικοί» εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών!

Εν τω μεταξύ το ΚΙΝΑΛ θα απορρίψει το νομοσχέδιο Σκουρλέτη  που φέρνει την απλή αναλογική στην Τ.Α. και ισοδυναμεί με βόμβα διασποράς που θα αποδιαρθρώσει ολοκληρωτικά  τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

Διά της απλής αναλογικής, τα λίγα αυτοδιοικητικά στελέχη του θα δύνανται δια των συνεχών ενστάσεων, να ακυρώνουν κάθε προσπάθεια απόφασης των εκλεγμένων Τοπικών Αρχόντων. Οι οργανισμοί Τ.Α. θα παραδέρνουν μέσα στην εσωστρέφεια, τις εσωτερικές διαμάχες και τελικώς την απραξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι δεν ελέγχει θα το τορπιλίζει. Και αυτό είναι πανεύκολο με την πρόταξη ιδεολογημάτων.

Πως το είχε πει π.χ.  η Ρένα Δούρου; Αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας αριστερός και αλλιώς ένας δεξιός δήμαρχος. Το είδαμε στην Περιφέρεια….

liberal