ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΑΛΟΣ! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΤΜ

Η εποχή του… τσάμπα στις αναλήψεις μετρητών από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών, τα γνωστά ATM, δεν θα αργήσει να περάσει στο παρελθόν. Καθώς διεθνώς κερδίζει έδαφος η τάση να επιβάλλονται χρεώσεις στους πελάτες.

Τα ATM που δεν χρεώνουν τους πελάτες σε λίγο θα ανήκουν στο παρελθόν. Προειδοποιεί η βρετανική ένωση καταναλωτών Which. Αφού έγινε γνωστό
ότι σε 1.700 ΑΤΜ έγινε αλλαγή λειτουργίας. Και άρχισαν να χρεώνουν προμήθεια στις αναλήψεις μετρητών από τις αρχές της χρονιάς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του economistas.gr, η αλλαγή αυτή αφορά ΑΤΜ που λειτουργεί η εταιρεία Cardtronics. Η μεγαλύτερη εταιρεία λειτουργίας μηχανημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οποία προειδοποίησε επίσης ότι είναι πιθανό να αλλάξει τις χρεώσεις και σε άλλα χίλια μηχανήματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν στο economistas.gr ότι η διακίνηση μετρητών έχει μεγάλο κόστος για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Καθώς πέρα από την εκτύπωση απαιτούνται πολύ αυξημένα μέτρα ασφάλειας για την μεταφορά και την διατήρηση των μετρητών. Το κόστος αυτό, σημειώνουν θα πρέπει να μετακινηθεί από το επιτόκιο. Όπου τώρα είναι ενσωματωμένο και βαρύνει όλους αυτούς που χρησιμοποιούν μετρητά. Εκτιμούν ότι επιβολή προμήθειας στις αναλήψεις μετρητών θα επεκταθεί με γρήγορα βήματα στην Ευρώπη ωστόσο η Ελλάδα θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα συμβεί πρέπει να ωριμάσουν περαιτέρω οι συνθήκες. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι αυτό έρχεται. «Μην πάμε μακριά», τονίζει επιτελικό στέλεχος τράπεζας στο economistas.gr, «στην Ρουμανία ήδη έχει επιβληθεί προμήθεια στην ανάληψη μετρητών». Η διακίνηση μετρητών αποτελεί πονοκέφαλο για όλους, σημειώνει, ενώ υπάρχουν πολλά εναλλακτικά μέσα πληρωμών, όπως το κινητό τηλέφωνο που πάντα έχουμε μαζί μας, με τα οποία μπορούμε να διεκπεραιώνουμε τις συναλλαγές μας πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.