ΟΧΙ τώρα λέει η κυβέρνηση στην κατάργηση αυτοφώρου για αδικήματα τύπο

Στη Βουλή μεταφέρθηκε σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για την αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα δια του τύπου.

«Όχι τώρα», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, απορρίπτοντας την τροπολογία του Ανδρέα Λοβέρδου για κατάργηση του αυτόφωρου για αδικήματα τύπου, παραπέμποντας τη σχετική ρύθμιση στον επικείμενο αναθεωρημένο Ποινικό Κώδικα, που όπως υποστήριξε βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα προστατεύει τα συμφέροντα τόσο των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτών και των πολιτικών.

Το ζήτημα πυροδότησε νέα κόντρα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης με ανταλλαγή πυρών περί υποκρισίας.

Για «εκφοβισμό και κανιβαλισμό» κατηγόρησαν τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καρράς από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζοντας ότι το μέτρο του αυτοφώρου ιδίως για περιπτώσεις εξύβρισης και απλής ή συκοφαντικής δυσφήμισης λειτουργεί ως «φίμωτρο» στην ελευθερία του τύπου.

«Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να αντιδράσουμε σε ένα δημοσίευμα που θεωρούμε κακόπιστο. Έναντι αυτών οι χειροπέδες από την αστυνομία δεν είναι λύση», σχολίασε από την πλευρά του και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, το οποίο έχει καταθέσει ανάλογη τροπολογία.

Με πυρά περί υποκρισίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντέδρασε ο κ. Κατρούγκαλος, διερωτώμενος αιχμηρά γιατί το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν προχώρησε στις νομοθετικές αλλαγές που προτείνει τώρα με τροπολογία και καταλογίζοντας στη ΝΔ αντιμετώπιση των νόμων «με δύο μέτρα και δύο σταθμά», παραθέτοντας ως παράδειγμα τη χρήση των ίδιων ρυθμίσεων από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

Ο ίδιος, δε, κάλυψε πλήρως τον κυβερνητικό εταίρο των ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Καμμένος δεν λειτούργησε αντίθετα με τη νομοθεσία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε υποτίθεται στην εξουσία για να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Η λογική μίας κυβέρνησης δεν είναι να ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση αλλά να κυβερνά», ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια.