Ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, το «Άγιο» συνεργείο και οι απευθείας αναθέσεις

Σε μια πολύ σοβαρή περίπτωση καταστρατήγησης κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας και πριμοδότησης συγκεκριμένου συνεργείου αυτοκινήτων με δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μηνιαία βάση εμπλέκεται ο Δημήτρης Κουντουράς εκπρόσωπος της εκκλησίας στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπεύθυνος του τμήματος κίνησης. Όπως αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ» το μέλος του ΔΣ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση με γνωστό συνεργείο αυτοκινήτων στον Ασπρόπυργο το οποίο πραγματικά είχε «Άγιο» καθώς είδε τους λογαριασμούς του να φουσκώνουν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την… συντήρηση του στόλου οχημάτων του Οργανισμού.

Η συγκεκριμένη ιστορία έρχεται στο φως λίγα 24ωρα μετά την απόλυση έξι υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ για λόγους «διαφάνειας» και καταδεικνύει ότι οι όποιες επιλεκτικές κινήσεις έχουν διαφορετικά ελατήρια καθώς τα κρούσματα αυθαιρεσίας και διασπάθισης των πόρων του Οργανισμού καλά κρατούν. Σημειώνεται ότι ο κ. Κουντουράς τάχθηκε με το μέρος της πλειοψηφίας όταν τέθηκε το δίλημμα απόλυσης ή όχι των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Πλέον καλείται να απαντήσει στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και στα στοιχεία ντοκουμέντα τα οποία βρίσκονται στην διάθεση της εφημερίδας.

Απευθείας ανάθεση

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο ΚΕΕΛΠΝΟ και προσωπικός φίλος του αρχιμανδρίτη, Νικόδημου Φαρμάκη, ηπατολόγος στο επάγγελμα, Δημήτρης Κουντουράς, προχωρά στην σύναψη συμφωνίας με το συνεργείο του Ασπροπύργου. Ημερομηνία έναρξης είναι η 12η Δεκεμβρίου 2016 και λήξης η 11η Ιουνίου 2017. Το συγκεκριμένο «Συμβόλαιο Συνεργασίας» υπογράφει ο ίδιος ο κ. Κουντουράς, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από κάποιο αριθμό πρωτοκόλλου που να παραπέμπει στην προβλεπόμενη και υποχρεωτική διαγωνιστική διαδικασία που οφείλει να περιβάλει συνεργασίες ΝΠΙΔ με εταιρίες πάσης φύσεως. Στην συγκεκριμένη περίπτωση καταστρατηγήθηκε οποιαδήποτε διαγωνιστική έννοια. Καταρχάς δεν υπάρχει εισήγηση του υπευθύνου του υπευθύνου του γραφείου κίνησης στο γραφείο προμηθειών και φυσικά καμία απόφαση από την Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την διενέργεια κάποιου διαγωνισμού. Τι υπάρχει; Η απόφαση του κ. Κουντουρά να συμβληθεί με το συγκεκριμένο συνεργείο λες και το θέμα αφορά τα σέρβις στα προσωπικά του οχήματα! Το αποτέλεσμα είναι ο συγκεκριμένος ιδιώτης να κατορθώσει να αποκομίσει περισσότερα από 100.000 ευρώ για σέρβις εκτινάσσοντας τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Η συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα είναι σε γνώση του Προέδρου.

Το περιβόητο συμβόλαιο συνεργασίας:

 

Η απάντηση του κ. Κουντουρά και τα έγγραφα που τον εκθέτουν

Η «ΜΠΑΜ» επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Κουντουρά, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας: «Νομίζω πως καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το ΚΕΕΛΠΝΟ για να επιβεβαιώσετε πως το Συμβόλαιο Συνεργασίας με τον Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του οργανισμού, αφού πρώτα πέρασε από 14 επιτροπές έργου. Η απόφαση ανάθεσης είναι καθ’ όλη επίσημη με τη προβλεπόμενη διαδικασία».

Δεν μας εξήγησε, φυσικά, ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία και φυσικά παρά την κρούση που κάναμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν πήραμε απαντήσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής της εταιρίας των Αναστασίου και Τσότρα και τη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς μία τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί με απ’ ευθείας ανάθεση. Με την σειρά μας επικοινωνήσαμε με τους επικεφαλής του Οργανισμού για να μας παράσχουν τις αποφάσεις που επικαλέστηκε ο κ. Κουντουράς χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση μέχρι την ώρα που έκλεινε το φύλλο.

Αντίθετα στην διάθεση της εφημερίδας βρίσκονται δυο έγγραφα τα οποία καταδεικνύουν ότι η διαδικασία είναι στον αέρα. Το πρώτο αφορά email το οποίο απέστειλε στις 3-7-2017 η υπεύθυνη Προμηθειών του ΚΕΕΛΠΝΟ στο οποίο επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να εγκριθούν αιτήματα επισκευής οχημάτων καθώς δεν φέρουν τις υπογραφές των υπεύθυνων γραφείων και τμημάτων! Παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι το κόστος επισκευής των οχημάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπερνά τις 60.000 ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του έτους! Επιπλέον με άλλο έγγραφό του στις 11-12-2017 ο αναπληρωτής υπεύθυνος του γραφείου Προμηθειών του ΚΕΕΛΠΝΟ, Μιλτιάδης Μακρής, ζητεί προς την διοίκηση να εξεταστεί η καταγγελία των συγκεκριμένων συμβάσεων που φέρουν την υπογραφή του κ. Κουντουρά. Για την ιστορία τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν ήδη παραδοθεί στους εισαγγελείς Διαφθοράς.

 

 

 

 

 

Τα «χρυσά» σέρβις

Τρεις ημέρες πριν εκπνεύσει η «συνεργασία» μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Επισκευαστικής εταιρίας, πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο σε αξία σέρβις. Ένα όχημα με αριθμό πινακίδας ΖΜΖ2846 έγινε… καλοκαιρινό, καθώς άλλαξε περίπου 70 ανταλλακτικά με αποτέλεσμα ο έλεγχος και η επισκευή να κοστίσουν συνολικά 10.634,95 ευρώ (τα 3.336,84 ευρώ παροχή υπηρεσιών!) και 6.298,11 ευρώ σε ανταλλακτικά προϊόντα!

Και τι δεν άλλαξε το συγκεκριμένο όχημα: Καλώδια, σιαγώνες, υγρά και πάστα φρένων, τακάκια, ρουλεμάν, βολάν, θερμοστάτη, ντίζα, τάπα λαδιού, μαγνητικό, αντλία τιμονιού, κολάρο, αισθητήρα, κονσόλα, μονάδα χειρισμού καλοριφέρ, αεραγωγό, σπρέι σιλικόνης, μπουζί, αντλία νερού, σετ συμπλέκτη, αμορτισέρ, δίσκους, τσιμούχα, ιμάντα…