Ο Τσίπρας «διέλυσε» τον Καμμένο : Εκλογές ως τον Μάιο

Σε μία ισορροπία τρόμου, που αποτελεί τον έσχατο ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφύγει την κοινοβουλευτική παραλυσία, καταφεύγει το Μέγαρο Μαξίμου, με την ιδιότυπη προσχώρηση των έξι πρόθυμων βουλευτών, που έδωσαν πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η δήλωση των έξι ότι θα στηρίζουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και θα πρέπει να προσμετρώνται στην κυβερνητική πλειοψηφία έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, αλλά και τον έντονο προβληματισμό στις τάξεις της ιστορικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές, υιοθετούν όλο και περισσότεροι ηγετικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, θορυβημένοι από το βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και φοβούμενοι ότι αυτή η κατάσταση ευτελισμού του κοινοβουλίου θα προκαλέσει φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα έχουν δυσκολέψει τις τελευταίες ημέρες. Και μόνο η αίσθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας, εκβιάζεται από τον πρώην αγαπημένο κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, έχει εξοργίσει το Μαξίμου.

Αποτέλεσμα αυτής της οργής ήταν η επιστολή του πρωθυπουργού στον Νίκο Βούτση, με την οδηγία να μην προχωρήσει ο τελευταίος στην αλλαγή του κανονισμού της Βουλής και θεωρηθεί ότι υπάρχει υποχώρηση έναντι των πιέσεων του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Για να αντιπαρέλθει την γενικευμένη αμφισβήτηση σχετικά με το εάν η κυβέρνηση διαθέτει πραγματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το Μαξίμου προχώρησε χθες βράδυ στο απονενοημένο διάβημα μίας ιδιότυπης ένταξης των έξι πρόθυμων βουλευτών στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται ακριβώς για ένταξη, αλλά για ένα σχήμα ιδιαίτερης πρωτοτυπίας και περίεργης έμπνευσης.

Κανονική ένταξη δεν θα μπορούσε να υπάρξει καθώς οι δύο εκ των έξι είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ : Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις, θα έχουν ένα πρωτόγνωρο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά. Να είναι μέλη ενός κόμματος, που γενικά θεωρείται της αντιπολίτευσης, αλλά οι ίδιοι θα ψηφίζουν αβλεπί τα νομοσχέδια της κυβέρνησης και η ψήφος τους θα προσμετράται στην εκείνη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία. Σημειωτέον ότι ο κ. Ζουράρις, εξαιρεί μόνο την περίπτωση που δεν θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Προφανώς πρόκειται για ένα καθεστώς, με το οποίο επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος και ο κ. Καμμένος, να μην χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και η κυβέρνηση να έχει τη δεδηλωμένη.

Οι άλλοι τέσσερις, που είναι πλέον ανεξάρτητοι θα είναι μεν με την κυβέρνηση, αλλά δεν εντάσσονται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, άγνωστο γιατί : Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Σπύρος Δανέλλης συντονίζουν κάθε τους βήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ.