Παναγία των Παρισίων: θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξαναγίνει όπως ήταν

Η Παναγία των Παρισίων είναι η «καρδιά» του Παρισιού. Ο καθεδρικός που «έστεψε» βασιλείς και αυτοκράτορες, που άντεξε σε καταστροφές και πολέμους και όπου έγινε η κηδεία του Σαρλ ντε Γκολ. Η Notre Dame «πληγώθηκε» από τη φωτιά της Δευτέρας (15.04.2019) αλλά -ευτυχώς- όχι ανεπανόρθωτα.

Για να την ξαναθαυμάσει όλος ο κόσμος στο μεγαλείο της, για να ξανασταθεί στα πόδια της η Παναγία των Παρισίων θα χρειαστούν χρόνια, ίσως δεκαετίες. Θα χρειαστούν και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Θα απαιτηθούν χιλιάδες κυβικά ξυλείας.

Όμως η Παναγία των Παρισίων, η «καρδιά» και σύμβολο του Παρισιού, έχει φανατικούς θαυμαστές. Λάτρεις του μεγαλείου και της ιστορίας της. Αυτοί είναι που ήδη δηλώνουν πως θα συνεισφέρουν οικονομικά στα έργα αποκατάστασης.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Notre Dame, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα. Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Όμως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Με την άποψη πως θα χρειαστούν έως και 10 χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, δεν συμφωνεί ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ. «Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», είπε. Και πρότεινε ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο. «Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Η Notre Dame… αντέχει

Παρά τις τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί ο ναός, η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» ακόμα. Έχουν βέβαια εντοπιστεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, όπως δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (…) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους. «Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Ο γενικός βικάριος της Notre Dame είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η εικόνα στο εσωτερικό του ναού θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο φως προκαλούν σοκ.

newsit