Προσφυγή στο ΣτΕ για την μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου, όπως και οι δήμαρχοι τους ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά μόνο για ένα εξάμηνο.

Στην προσφυγή τους χαρακτηρίζουν ανήθικη την υπουργική απόφαση εξαιτίας του γεγονότος ότι συνδέει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ με τον μέσο αριθμό των φιλοξενούμενων στα Hot Spot των πέντε νησιών ενώ στρέφονται και κατά της παράτασης για ένα μόνο εξάμηνο (1.1.2019 έως και 30.6.2019).

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η επίμαχη απόφαση είναι αντισυνταγματική, ανήθικη, προσβάλλει την τοπική αυτοδιοίκηση και καθιδρύει το δόγμα «όσο περισσότερες και αθλιότερες είναι οι συνθήκες διαβίωσης τόσο χαμηλότερος ο ΦΠΑ» για ορισμένους μήνες.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι μετατρέπονται οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες σε μέσο κρατικής φορολόγησης και εξαναγκασμού σε αλλότριο σκοπό, ενώ ερήμην τους αλλά και σε βάρος τους, διαπράττεται το ανεπίτρεπτο, όσο περισσότερες και αθλιότερες οι συνθήκες διαβίωσης τους, τόσο χαμηλότερο ΦΠΑ για μερικούς μήνες ακόμα.