Ριχάρδος και ΣΙΑ: Ο ρόλος του γιου της πρώην δικαστικής λειτουργού στο κύκλωμα

Ο 44χρονος γιος συνταξιούχου δικαστικού λειτουργού, και συγκεκριμένα ειρηνοδίκη- πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης, διατελούσε τον ρόλο του ειδικού μέλους στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση που είχε συσταθεί και δρούσε παράπλευρα με την πρώτη σπείρα του Ριχάρδου, με σκοπό την παράνομη εμπορία χρυσού. Ειδικότερα, στην ογκωδέστατη δικογραφία αναφέρεται ως ιδιοκτήτης ταξί, ο οποίος όμως παράλληλα είχε δραστηριότητα και στο χονδρικό εμπόριο κοσμημάτων και χρυσού με έδρα τη συμπρωτεύουσα, σε πολυσύχναστο δρόμο του κέντρου.

Ο ίδιος είχε συχνή επικοινωνία με τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, στους οποίους φέρεται να προωθούσε χρυσό, παραλαμβάνοντας εβδομαδιαίως από τους ανωτέρω μεγάλες ποσότητες χρυσών λιρών -περίπου τις 250 κάθε φορά-, τις οποίες μεταπωλούσε κυρίως στις περιοχές της Θράκης και της Λάρισας.Οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση με μετάβαση του εν λόγω κατηγορουμένου στα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης. Για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε τις υπεραστικές συγκοινωνίες ώστε να μη γίνεται στόχος.

Ενδεικτικές είναι οι συνομιλίες με τα δύο πρωτοκλασάτα μέλη του κυκλώματος, του αρχηγού και του γιου του δηλαδή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλη συνομιλία των πρώτων που καταγράφηκε από τον κοριό της ΕΥΠ φαίνεται η φιλική σχέση που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους οι δύο άντρες, καθώς ο Ε.Α. -το φερόμενο μέλος της οργάνωσης- ρωτά τον αρχηγό και για τον εγγονό του.

Οι διάλογοι:

Αρχηγός: Θα σε πάρω εγώ, σε παίρνω.

Ε.Α.: (μέλος, γιος δικαστού): Καλά, εγώ κατεβαίνω κάτω, να ξέρετε.

Αρχηγός:Εντάξει.

Ε.Α.: Και φέρνω κάτι πράγματα, 6 η ώρα θα είμαι.

 

Άλλη καταγεγραμμένη συνομιλία:

Ε.Θ.: Έλα κύριε…

Αρχηγός: 246,5. Εντάξει;

Ε.Α.: Έγινε, τώρα θα κοιτάξω πότε θα έρθω αυτές τις μέρες να τα κάνουμε. Έγινε, κύριε Αντώνη, θα τα πούμε, θα φέρω και κανένα μεταλλάκι.

Αρχηγός: ΟΚ, εντάξει.

Γιος αρχηγού: Εγώ θα κοιτάξω να σε βγάζω 1 ευρώ καλύτερα από όλους.

Ε.Α. (μέλος): Ε, ναι, για να πάμε μπροστά.

Γιος αρχηγού: Ειδικά αυτόν τον μήνα θα σε βγάζω εκεί που δεν σε βγάζει κανείς. Περίμενε και θα δεις.

Γιος αρχηγού: Θ. εσύ πρέπει να ανεβαίνεις, δύο φορές την εβδομάδα εδώ κάποια στιγμή, να μπορείς να μαζεύεις 350 (σ.σ.: εννοεί προφανώς χρυσές λίρες), να βγάζεις το καθένα δυόμισι-τρία ευρώ, ένα χιλιάρικο, να βγάζεις τη βδομάδα 2 χιλιάρικα.

 

Η κατάθεση της συνταξιούχου δικαστού, μητέρας του 44χρονου εμπόρου

 

Στις 27 Νοεμβρίου 2018 παρουσιάστηκε και κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, η μητέρα του 44χρονουκατηγορούμενου για συμμετοχή στο κύκλωμα του «μαύρου» χρυσού. Η πρώην δικαστική λειτουργός, αφού περιέγραψε στους αστυνομικούς ότι έμεινε χήρα σε πολύ νεαρή ηλικία και κληρονόμησε από τον σύζυγό της εμπόρευμα, που ενσωματώθηκε ύστερα σε εκατό λίρες, εξήγησε ότι τα κληρονομιαία τα εμπιστεύτηκε προς φύλαξη στον γιο της, στο κατάστημά του στη Θεσσαλονίκη, καθώς διέθετε ασφαλές χρηματοκιβώτιο. Σύμφωνα με την ίδια, η περιοχή όπου ζει με τον νυν σύζυγό της είναι ιδιαίτερα επισφαλής για ηλικιωμένους ανθρώπους όπως είναι η ίδια, και γι’ αυτόν τον λόγο απευθύνθηκε στον κατηγορούμενογιο της ως «λύση ανάγκης», όπως τον χαρακτηρίζει.

«Επιθυμώ να μου αποδοθούν άμεσα οι δικές μου τριάντα λίρες τις οποίες απέκτησα ως συν-κληρονόμος του θανόντος συζύγου μου» ήταντα λόγια της συνταξιούχου δικαστού. Επί του θέματος δεν θέλησε να προσθέσει τίποτα άλλο, ούτε φυσικά για τη φερόμενη εμπλοκή του γιου της στην πολύκροτη υπόθεση.