«Συγνώμη» του «Le Point» στον Τσίπρα

Συγνώμη στον Αλέξη Τσίπρα για τον χαρακτηρισμό «οι Τσαρλατάνοι της Ευρώπης», απευθύνει ο διευθυντής του «Le Point», για το προ τριετίας εξώφυλλο του περιοδικού.

Ηταν το τεύχος της 9ης Ιουλίου του 2015, και το όνομά του Αλέξη Τσίπρα ήταν βαλμένο δίπλα σε αυτά των Πάμπλο Ιγκλέσιας, Μαρίν Λε Πέν και Ζαν Λiκ Μελανσόν.

«Οσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα και μόνο για τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει πλέον ο Etienne Gernelle, «πρέπει να ομολογήσουμε οτι η λέξη ήταν βαριά. Ενας πολιτικός που κάνει μπλόφες; Ναί. Πονηρός; Σίγουρα. Αλλά πρέπει να ομολογήσουμε, γράφει στο άρθρο του, «οτι ο Τσίπρας δεν πούλησε αέρα κοπανιστό. Αυτός ο απίθανος μπλοφατζής, μέσα σε 3 χρόνια, αναμόρφωσε την πατρίδα του».

Σημειώνεται οτι το γαλλικό περιοδικό είναι αφιερωμένο αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, και φιλοξενεί και συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

O πρωτοσέλιδος τίτλος είναι «Ελλάδα, η Αναγέννηση» και οι 32 σελίδες του περιοδικού είναι αφιερωμένες όλες στην Ελλάδα. Η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού προβάλλεται στην πρώτη σελίδα με υπότιτλο «Αλέξης Τσίπρας: κανείς δεν το πίστευε».

Την τετρασέλιδη συνέντευξη συνυπογράφουν η Ετιέν Ζερνέλ και ο Ρομέν Γκιμπέρ, που γράφουν: «Θαυμαστής του Τσε Γκουεβάρα, ο πρωθυπουργός έθεσε σε εφαρμογή ένα θεαματικό σχέδιο λιτότητας. Εξηγήσεις και εκμυστηρεύσεις».

Με το πρώτο ερώτημα, οι συντάκτες συνοψίζουν: «Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις σας πέτυχαν και δεν έχετε ανάγκη για άλλο διορθωτικό πρόγραμμα, η οικονομική ανάπτυξη έφθασε το 2% και θα μπορέσετε εκ νέου να δανεισθείτε στις αγορές. Είστε ένας ευτυχισμένος άνθρωπος ;

«Ευτυχισμένος… είναι δύσκολο να το πει κανείς, πάντως σίγουρα ευτυχέστερος απ’ ότι πριν» απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι η χώρα μου πάει καλύτερα και ότι οι δύσκολες επιλογές των τελευταίων χρόνων δίνουν τους καρπούς. Οι γενναίες αποφάσεις χρειάζονται χρόνο για να αποκαλύψουν την αξία τους. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και νά είμαστε εκ νέου στην κανονικότητα. Αλλά, αν κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται».

Ο τίτλος του άρθρου του διεθυντή του περιοδικού στην ηλεκτρονική έκδοση του Le Point με τίτλο Mea Culpa κύριε Τσίπρα. Και προσθέτει οτι πρίν απο 3 χρόνια τον αποκαλούσαν Τσαρλατάνο στο εξώφυλλο του περιοδικού. Αυτό ο απιθανος μπλοφατζής, ας το παραδεχθούμε, γράφει το περιοδικό, έκτοτε αναμόρφωσε την χώρα του.