Συμφώνησαν και οι 28 για το μεταναστευτικό

Σε συμφωνία κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες διήρκησαν σχεδόν δώδεκα ώρες, και ολοκληρώθηκαν περί τις 04:30 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας), εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, που απειλούσε να προβάλει βέτο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο Twitter το πρωί της Παρασκευής: «Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση».

Σε ανάρτηση προέβη και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ ανακοινώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα: «Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε». Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «καλό σημάδι».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε μετά τη συμφωνία ότι η Ρώμη θα αποφασίσει αργότερα εάν θα φιλοξενεί κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη δική της επικράτεια.