Συνέντευξη με τον γνωστό dj Phanton ( Fotis )

 

Με τα θρυλικά πάρτυ του στα  Clubs να μένουν αξέχαστα, ο dj Phanton ένας από τους διασημότερους djs της Θεσσαλονίκης και της  Αθήνας , συνεχίζει να μας κρατάει συντροφιά με την μουσική του .  Γνωστός από τις ιδιαίτερες επιλογές και τα μουσικά ταξίδια του, κινείται ανάμεσα στη μοναδικότητα και την επιθυμία να στηρίζει τραγούδια και καλλιτέχνες που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον περισσότερο κόσμο.

Aνοίγει την καρδιά του στο OneNews.gr και μας μιλά για τις συλλογές του, τα συναισθήματά και το κοινό του, τη σχέση μουσικής – κρίσης και τα ανεκπλήρωτα όνειρα του… Αισιόδοξος και αρκετά άνετος,  σχολιάζει τη μουσική επικαιρότητα και αναλύει την «αλήθεια» των προσωπικών του συλλογών.

Οι μουσικές του ανησυχίες ξεκίνησαν   όταν ο dj Phanton  ξεκίνησε να παίζει ως dj σε διάφορα bars και clubs στην Ελλάδα . Στη συνέχεια   ενώ εδώ και 4 χρόνια τον απολαμβάνουμε στην Κύπρο συγκριμένα στη Λεμεσό .

Πώς νιώθεις όταν παίζεις  σε events;

Η αλήθεια είναι ότι το να παίζω ως dj με ευχαριστεί, καθώς έρχομαι σε άμεση επαφή με τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα με ξεκουράζει με έναν περίεργο τρόπο.

dj phantom – fotis

-Από την εποχή των πάρτυ στη Αθήνα  μέχρι και σήμερα ο κόσμος σου έχει σταθεί πολύ και έχες φανατικούς οπαδούς. Που αποδίδεις μια τέτοια σχέση;

Ποτέ δεν άλλαξα ανάλογα με το είδος της μουσικής που βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά έμενα πιστός σε αυτό που πραγματικά αγαπάω. Κάπου εκεί αποδίδω τη σχέση μου με τον κόσμο, δηλαδή στην ειλικρίνεια που υπάρχει ανάμεσά μας…

 

-Οι συλλογές τραγουδιών θεωρούνται μια πολύ προσωπική υπόθεση. Θέλεις να μεταφέρεις κάποιο μήνυμα μέσα από τα τραγούδια ή απλά να προωθήσεις ένα κομμάτι της προσωπικότητάς σου;

Στην περίοδο που ετοιμάζω μια συλλογή προσπαθώ να αναδείξω κάποια τραγούδια που όχι μόνο με εκφράζουν αλλά και που άδικα δεν θα είχαν την τύχη που τους αναλογεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι, που έχει μια ροή στο δικό μου μυαλό, η οποία γίνεται αντιληπτή από τον ακροατή.

 

-Ποια είναι η αξία των συλλογών σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να τις «κατεβάσει» από το ίντερνετ;

Ποτέ δεν κινήθηκα με βάση το πώς θα πουλήσω περισσότερες συλλογές αλλά πάντα απευθύνομαι σε αυτούς που θέλουν να ανταλλάξουν πληροφορίες και συναισθήματα μέσα από τη μουσική.

 

-Έχεις βοηθήσει αρκετούς νέους καλλιτέχνες μέχρι σήμερα… πιστεύεις ότι η μουσική τους έχει μέλλον στο εξωτερικό;

Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, ο καλλιτέχνης πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του και να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα από τα στάνταρ της χώρας, χωρίς να προσπαθεί απλά να αντιγράψει το στυλ τους. Το «έθνικ» στοιχείο για παράδειγμα μπορεί να ξεχωρίσει στο εξωτερικό…

 

–Τι ρόλο παίζει η μουσική σε καιρούς κρίσης;

DJ Phantom – fotis 

Πιστεύω ότι η μουσική είναι ικανή να ξεπεράσει τις σημερινές συνθήκες και να εκφράσει μέσα από καινούριους καλλιτέχνες την αισιοδοξία και την ελπίδα για το μέλλον. Βέβαια από την άλλη οι δυνατότητες για δισκογραφία μειώνονται, παρατηρώντας μόνο και μόνο το πόσο όμορφα demo έρχονται στο σταθμό και πόσα από αυτά τελικά χάνονται.

 

-Όταν βρίσκεσαι πίσω από τα μηχανήματά σου…ποιες σκέψεις σε οδηγούν στο να επιλέξεις το επόμενο τραγούδι;

Ανάλογα με το ένστικτο, το συναίσθημα και την προσωπική μου αισθητική καταφέρνω να διαλέξω το επόμενο, ιδανικό για εμένα, τραγούδι. Αλλά τίποτα από αυτά δεν γίνεται με τη χρήση του μυαλού.

 

-Ήταν όνειρό σου από παιδί να ασχοληθείς με τη μουσική; Τι είναι αυτό που σε γοήτευσε;

Τελικά αποδείχτηκε ότι από παιδί είχα ως όνειρο να ασχοληθώ με τη μουσική. Τότε βέβαια δεν το είχα συνειδητοποιήσει, αφού νόμιζα ότι η μουσική και ο στίχος λειτουργεί το ίδιο για όλους. Όμως με τον καιρό η μουσική εκδηλώθηκε ως πάθος και κατάλαβα ότι αποτελεί εντελώς προσωπική υπόθεση. Πρόκειται για ένα κομμάτι της ζωής μου που χωρίς αυτό δεν θα ήμουν ο ίδιος, δεν θα μπορούσα να διασκεδάσω και να ονειρευτώ.

DJ Phantom – fotis

 

Ηλίας Ταμπουραντζης