Συνέντευξη με τον Κώστα Γιαννόπουλο: «Τα 23 αυτά χρόνια δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Έχω όμως πολλές φορές απογοητευτεί»

Συνέντευξη στην Ελένη Τσιάβο

Ο Κώστας Γιαννόπουλος είναι ο άνθρωπος- ορόσημο πίσω από τις αμέτρητες δράσεις και το πολυετές έργο του «Χαμόγελου του παιδιού». Ο πρόεδρος της ΜΚΟ, κατάφερε να μετατρέψει το προσωπικό του δράμα σε αστείρευτη δύναμη και να σταθεί βράχος δίπλα σε χιλιάδες παιδιά που το έχουν ανάγκη, σε ορισμένες φορές μαζί με τις οικογένειες τους. Η ιστορία και η έκκληση του μικρού Αντρέα Γιαννόπουλου το 1995, «Να χαμογελάνε όλα τα παιδιά», αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει ένα όμορφο αλλά συνάμα απαιτητικό ταξίδι. Το παιδί με τα καταγάλανα μάτια και την απίστευτη δύναμη ψυχής συγκίνησε πριν από 23 χρόνια όλο το Πανελλήνιο και ο πατέρας του ο κ. Γιαννόπουλος θεώρησε καθήκον και χρέος του να γίνει ο «πατέρας»,  ο φίλος,  το στήριγμα αυτών των παιδιών.

Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε Marketing στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέπτυξε επιχειρηματική δράση στον τομέα της πληροφορικής και του τεχνολογικού εξοπλισμού και συνεργάστηκε με εταιρείες του χώρου παγκόσμιας φήμης, χαράσσοντας μια σημαντική πορεία.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος διέκοψε κάθε επιχειρηματική του ενασχόληση, όταν ο μικρότερος του γιος διαγνώστηκε με καρκίνο σε ηλικία 10 ετών. Από τα πρώτα του βήματα απλοί πολίτες και επιχειρήσεις αγκάλιασαν το όραμα του μικρού Ανδρέα και έγιναν θερμοί φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου. Ωστόσο, το κράτος ενώ συνεργάζεται με τον Οργανισμό του προσδίδει αβάστακτο ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται πως το Χαμόγελο του παιδιού, δεν λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις και το έργο του βασίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των πολιτών και τις χορηγίες.

  • 23 ολόκληρα χρόνια«Χαμόγελου» και θεωρείστε ο πατέρας χιλιάδων παιδιών που τα έχετε στηρίξει με κάθε τρόπο μαζί με τις οικογένειες τους. Πως αισθάνεται ένας άνθρωπος έχοντας χαράξει αυτήν την πορεία; Υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνετε;

Δεν νιώθω πατέρας των παιδιών, νιώθω ότι κάνω ό,τι έχει χρέος να κάνει ο καθένας μας. Στη δική μου περίπτωση η απώλεια του Ανδρέα με έκανε περισσότερο συνειδητοποιημένο -μέχρι τότε ήμουν ευαισθητοποιημένος- και μέσα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και όλους όσοι συμμετέχουμε σε αυτό συμβάλλω στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και καλύτερου κόσμου για τα παιδιά μας.

Αδιαμφισβήτητα νιώθω περήφανος για το έργο του «Χαμόγελου, που είναι το αποτέλεσμα του κόπου, της προσπάθειας, της προσφοράς, της υποστήριξης των συνεργατών μου, των εθελοντών, των υποστηρικτών μας, των θεσμικών συνεργατών μας.

Τα 23 αυτά χρόνια δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Έχω όμως πολλές φορές απογοητευτεί, έχω νιώσει υπόλογος στα παιδιά που δεν καταφέραμε να σώσουμε. Για αυτό αν και περήφανος και χαρούμενος που στηρίξαμε 1.480.000 παιδιά αυτά τα 23 χρόνια, ποτέ δεν νιώθω ικανοποιημένος. Όσο υπάρχουν παιδιά και οικογένειες που δοκιμάζονται, που έχουν ανάγκη πρέπει να βρισκόμαστε δίπλα τους.

  • Απίστευτα περιστατικά λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με πρωταγωνιστές παιδιά που έχουν υποστεί bullying. Ο άτυχος Άλεξ, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο 15χρονος στην Αργυρούπολη δεν βρίσκονται πια ανάμεσα μας, χάνοντας τη ζωή τους στην πιο όμορφη ηλικία με τον πιο άδικο τρόπο. Δεκάδες ακόμη βασανίζονται στην καθημερινότητα τους και παίρνουν ακραίες αποφάσεις όπως η αυτοχειρία. Κύριε Γιαννόπουλε, πως μπορούμε να προλάβουμε αυτά τα ευαίσθητα παιδιά πριν προβούν σε αντίστοιχες πράξεις; Ποιόν ρόλο διαδραματίζει το Χαμόγελο;

Για αυτό ακριβώς «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίνει μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην κινητοποίηση. Εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι του Οργανισμού καθημερινά, στο πλαίσιο και Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, επισκέπτονται πανελλαδικά σχολεία όπου πραγματοποιούν παρεμβάσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς/κηδεμόνες για όλα τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά. Κακοποίηση, Bullying, Εξαφανίσεις, Ασφαλής χρήση του διαδικτύου είναι τα βασικότερα θέματα. Παράλληλα είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, προσπαθούμε μέσα και από τα ΜΜΕ μέσα από εκστρατείες, καμπάνιες, δράσεις να ενημερώνουμε τον κόσμο και φυσικά να θωρακίζουμε τα παιδιά.

Παράλληλα σε θεσμικό επίπεδο συνεργαζόμαστε στενά με τους αρμόδιους φορείς, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την ΕΛ.ΑΣ. και τους Εισαγγελείς έχουν βρεθεί λύσεις για πολλά παιδιά. Με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουμε αποτρέψει τραγικά περιστατικά. Όμως δυστυχώς δεν καταφέρνουμε πάντα να προλάβουμε.

  • Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω για την τύχη της μικρής Μαρίας που βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια σε καταυλισμό στα Φάρσαλα. Ήταν μια υπόθεση που άγγιξε ολόκληρη την Ελλάδα και ο κόσμος ακόμα διερωτάται για το ανήλικο κοριτσάκι.

Η Μαρία, όπως και τα υπόλοιπα 298 παιδιά που σήμερα μεγαλώνουν στα Σπίτια μας, είναι καλά και προχωρά τη ζωή της με πολλή φροντίδα και αγάπη.

Όπως επανειλημμένα έχω πει η Μαρία είναι ένα παιδί όπως και τα άλλα παιδιά μας που βρέθηκαν στην αγκαλιά μας κατόπιν Εισαγγελικής εντολής.

Της παρέχουμε όλα όσα δικαιούται για να έχει ένα ασφαλές και γεμάτο προοπτικές μέλλον. Είμαστε περήφανοι για εκείνη και την καμαρώνουμε πολύ.

  • Στην Ελλάδα της κρίσης πόσα ακόμα χαμόγελα μπορεί να μοιράσει ο Οργανισμός σας; Και φυσικά αναφέρομαι στο οικονομικό σκέλος. Σας βοηθά το κράτος στους στόχους που έχετε θέσει;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθημερινά κάνει έναν τεράστιο αγώνα να εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να συνεχίσει το έργο του. Διαχρονικά η χρηματοδότηση από το κράτος είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες. Σύμμαχός μας είναι ο απλός κόσμος και οι επιχειρήσεις που μας στηρίζουν οικονομικά ή σε είδος. Με απόλυτη διαφάνεια διαχειριζόμαστε κάθε προσφορά και χάρη στην εμπιστοσύνη και υποστήριξη όλων συνεχίζουμε. Μάλιστα, θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι ετησίως τα οικονομικά μας στοιχεία ελέγχονται από Σώμα ορκωτών ελεγκτών λογιστών και δημοσιοποιούνται. Ομοίως σε εξαμηνιαία βάση δημοσιοποιούμε και τα στατιστικά στοιχεία των δράσεών μας.

  • Θεωρείτε πως έχετε καταφέρει επιτυχώς να πραγματοποιήσετε το όνειρο του Αντρέα σας;

 

Στον Ανδρέα 23 χρόνια πριν υποσχέθηκα να κάνω τα πάντα για να δημιουργηθεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το έκανα αλλά παράλληλα αυτά τα 23 χρόνια έδωσα και μία ακόμα υπόσχεση. Να μην σταματήσω ποτέ να προσπαθώ για το Χαμόγελο κάθε παιδιού. Υποσχέθηκα παρά τις δυσκολίες να μην τα παρατήσω, να μην εγκαταλείψω. Νομίζω ότι το αν έχω επιτύχει ή όχι δεν θα το κρίνω εγώ.