Το «επίδομα ενοικίου» επιταχύνει τον ανασχηματισμό

Ζήτημα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός, ύστερα και από την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου και την παραίτηση και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε από το επίδομα ενοικίου που λάμβαναν. Η εξέλιξη αυτή ανέτρεψε και επιτάχυνε τα σχέδια του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ήδη βγάλει το «μπλοκάκι» για τις αλλαγές στο κυβερνητικό παζλ, με στόχο να διορθώσει τα προβλήματα και τις αρρυθμίες που είχαν ανακύψει το τελευταίο διάστημα.

Αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν πως η επιλογή του ανασχηματισμού  είναι ένα προνόμιο που διατηρεί ο πρωθυπουργός και δεν τοποθετούνται όσον αφορά τον χρόνο του «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να δρομολογήσει έναν μίνι, διορθωτικό ανασχηματισμό με την επιστροφή του από το Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη, όπου θα βρεθεί σήμερα.

Με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός εκτός από το να καλύψει τις κενές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα, ενδεχομένως να προχωρήσει και σε δυο-τρεις, διορθωτικές, αλλαγές ακόμα.

Αυτή τη στιγμή, τα κενά που έχουν δημιουργηθεί αφορούν το χαρτοφυλάκιο της ανεργίας, αυτό της Οικονομίας και της Ανάπτυξης, ενώ άδεια παραμένει από τα μέσα Ιανουαρίου η θέση του υφυπουργού Παιδείας, ύστερα από την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι.

Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα είναι περισσότερα. Όπως του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κόπωσης. Ο ίδιος επέστρεψε χθες από το νοσοκομείο στο σπίτι του, με τους γιατρούς να του συστήνουν συντηρητική αγωγή και ξεκούραση. Πέρα από τη «γκρίνια» που είχε εκφράσει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του για τις επιλογές του στην μεταναστευτική πολιτική, ο μεγάλος φόρτος εργασίας του υπουργείου ενδεχομένως να μην του επιτρέψει να συμμετέχει στο επόμενο υπουργικό σχήμα. Έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και πιθανοί αντικαταστάτες του, μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιάννης Μπαλάφας, αλλά και ο Νίκος Ξυδάκης. Στην περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Δ. Βίτσα, που είναι μια επιλογή που προκρίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έχει τον «πονοκέφαλο» ότι θα πρέπει να βρει αντικαταστάτη του στη λεωφόρο Μεσογείων.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το μέλλον της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, αλλά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ δεν θεωρείται τόσο απλή η αντικατάσταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Ναυτιλίας, παρά τη «θύελλα» που προκάλεσε η υπόθεση της μόλυνσης του Σαρωνικού.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως «πονοκέφαλο» αποτελεί και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, οποίος έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του για την εκχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας με αυτές τις μικρές αλλαγές φέρεται να θέλει να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στο υπουργικό συμβούλιο στον δρόμο εξόδου από το μνημόνιο και να διορθώσει αρρυθμίες που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στον μικρού εύρους ανασχηματισμό που σκέφτεται να κάνει, ενδεχομένως να δοκιμάσει δύο-τρία νέα πρόσωπα στο υπουργικό σχήμα, ενώ ίσως χρειαστεί να γίνουν και ορισμένες εσωτερικές μετακινήσεις.

newpost