Τρώμε καρκίνο από τη μέρα που γεννιόμαστε

του ΠΑΝΟΥ Θ. ΤΖΙΦΑ

Μπιμπερό, χρωστικές από σκαθάρια και άλλα καθημερινά προϊόντα που μας σκοτώνουν!!!

Μια έρευνα για «γερά νεύρα» και «γερά στομάχια» έρχεται να προειδοποιήσει για τις καρκινογόνες επιπτώσεις των τροφίμων που βάζουμε στο τραπέζι μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου, σκαθάρια (!) που καταναλώνουμε μέσω χρωστικών ουσιών, λιπάσματα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, πολλά είδη ψαριών και αναψυκτικά περιλαμβάνονται στα προϊόντα που μας γεμίζουν καρκίνο!
Σύμφωνα με τους παγκόσμιους φορείς, οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι σχεδόν γνωστές: 30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, στους ιούς και στις ορμόνες.
Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μερικές από τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον είτε κατά την παρασκευή τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:

Σολομός, ξιφίας, γαλέος, τόνος

Τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό κυρίως, ο οποίος είναι μολυσμένος με υδράργυρο. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Μάλιστα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις εγκύους να μην καταναλώνουν αυτή την κατηγορία ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μία φορά τον μήνα. Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τους αντίστοιχους οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά. Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα αναφερόμενα αφορούν μόνο αυτή την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή, και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.
Επιπλέον, ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ο ξιφίας, ο γαλέος και ο τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν, PCBs), τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς.

Χρωστικές ουσίες

Πριν από λίγο καιρό αποσύρθηκε η ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες, η οποία ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις και προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά για να τους δώσει εντονότερο κόκκινο χρώμα. Η χρωστική Ε120 ή Red 2G παράγεται από ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου και απομόνωσης από τη σκόνη της χρωστικής. Επίσης, πριν από μικρό διάστημα αποσύρθηκε η χρωστική Ε129 ως ύποπτη για καρκινογενέσεις που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια για να γίνονται πιο κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του αυγού πιο κίτρινος, όπως και το χρώμα του κρέατος κόκκινο. Επίσης στις ιχθυοτροφές σολομού για να γίνεται το κρέας του σολομού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες για πιο έντονο κόκκινο χρώμα… Επομένως, πρέπει να παρατηρούμε τις ετικέτες των τροφίμων και ιδιαίτερα των αναψυκτικών και να μην καταναλώνουμε εκείνες που περιέχουν πολλά Ε. Προτιμούμε φρέσκους χυμούς, φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Νιτρώδη, νιτρικά

Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κ.λπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες. Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης, σε καπνιστά και ξεροψημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνο.

Κονσέρβες-θάνατος

Στις κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) για να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο. Το επίχρισμα αυτό είναι μια πλαστική ουσία που ονομάζεται Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο. Η ΒΡΑ είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, για διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία έχουν αποσυρθεί τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ.

Κρεατικά στα κάρβουνα

Όσον αφορά τα κρέατα και τα προϊόντα κρέατος που υπερψήνονται στα κάρβουνα, το λίπος στην υψηλή θερμοκρασία της φλόγας λιώνει, αντιδρά με ανθρακούχες ενώσεις και σχηματίζει καρκινογόνες ουσίες, που απορροφώνται από το κρέας. Το ίδιο συμβαίνει και με το καρβουνιασμένο κρέας. Τα τμήματα του καρβουνιασμένου κρέατος πρέπει να αφαιρούνται και το κρέας πρέπει να ψήνεται σε απόσταση από τη φλόγα ή χρήση ηλεκτρικής συσκευής.

Αφλατοξίνες

Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί κ.λπ., σπόροι, ξηροί καρποί εάν δεν παστεριοποιηθούν κατάλληλα, ή αν οι ξηροί καρποί και σπόροι αποθηκευθούν σε χώρους υγρούς και θερμούς, αναπτύσσονται μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες, τις αφλατοξίνες, που ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς εδώ ο καταναλωτής είναι εντελώς απροστάτευτος και επιτείνεται με την απουσία συστηματικών ελέγχων.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελούν πρόβλημα λόγω της μη συμμόρφωσης των αγροτών και της απουσίας ελέγχων από την πολιτεία. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι ύποπτα για βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και για καρκινογενέσεις. Τα αυξημένα ποσοστά καρκινογένεσης τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αγροτών οφείλεται στη χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς προφυλάξεις (γάντια, στολές, μάσκες κ.λπ.). Η απουσία ελέγχων από την πολιτεία καθιστά τους καταναλωτές απροστάτευτους από τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, των οποίων οι επιπτώσεις εμφανίζονται αργότερα. Μια συμβουλή προς καταναλωτές είναι να πλένουν καλά τα τρόφιμα αυτά, να ξεφλουδίζουν όσα ξεφλουδίζονται, να καταναλώνουν προϊόντα εποχής όχι θερμοκηπίου ή καλύτερα να καταναλώνουν μόνο βιολογικά προϊόντα.

Επεξεργασμένα δημητριακά

Περισσότερο από δέκα χρόνια πριν, στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι σε αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου σχηματίζονταν μια επικίνδυνη ουσία, η ακρυλαμίδη. Έτσι, παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, κουραμπιέδες, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσιπς κάθε κατηγορίας, ποπ κορν κ.λπ. που ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν καρκίνο. Η ακρυλαμίδη δεν υπάρχει στα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, αλλά σχηματίζεται κατά το ψήσιμο από αντίδραση αμυλούχων συστατικών με το αμινοξύ ασπαραγίνη. Οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να περιορίσουν το ποσοστό ακρυλαμίδης στα τρόφιμα είτε μειώνοντας τη θερμοκρασία είτε με διάφορες άλλες μεθόδους.