Τσίπρας: «Θα πείσω τους πιστωτές για συντάξεις»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται μίλησε στη WSJ τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω περικοπές συντάξεων, ενώ υποσχέθηκε να προχωρήσει στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τα εγχώρια πολιτικά ρίσκα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα για την αποπληρωμή του χρέους, όπως συμφώνησε με τους πιστωτές, αλλά επισήμανε πως η Αθήνα είναι αυτή που θα αποφασίσει το πώς θα το κάνει.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους πιστωτές. «Δεν θα είναι μονομερές, θα είναι λογικό» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σχετικά με την Συμφωνια των Πρεσπών τόνισε: «Δεν θα παίξω παιχνίδια», ενώ ανέφερε πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην επικύρωση της μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην πΓΔΜ, πιθανότατα «το Μάρτιο».

Ο ίδιος υποστήριξε στη WSJ πως θέλει η Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες της Δύσης στα Βαλκάνια. «Αν θέλουμε να προστατέψουμε το εθνικό μας συμφέρον, να αναβαθμίσουμε το ρόλο της χώρας μας και να την κάνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, όπως ήταν πριν από τρία χρόνια, αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» σημείωσε.

«Η συνεργασία και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Αυτό μπορεί να είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια» πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός, το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα διενεργήσει νέες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019.

«Ο στόχος μου είναι να πάω ως το τέλος» σημείωσε. «Αυτό είναι ένα σημάδι σταθερότητας» πρόσθεσε.