Τότε θα δουν το εκκαθαριστικό τους 1,7 εκατ. συνταξιούχοι!

Δώστε βάση!

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ θα μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν το εκκαθαριστικό τους μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Βέβαια δεν θα αφορά το σύνολο, αλλά περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχους.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον σχεδιασμό που υπήρχε, από την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή εδώ και οκτώ μήνες όλοι οι συνταξιούχοι θα γνώριζαν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Και μπορεί βέβαια να μην ίσχυσε η μείωση που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού θα έπρεπε να το γνωρίζει ο κάθε ασφαλισμένος.

Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Εργασίας Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπάρχουν ακόμη περίπου 223.000 συντάξεις, οι οποίες δεν έχουν καν επανυπολογιστεί. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για συντάξεις του πρώην ΝΑΤ, εργαζόμενων συνταξιούχων, ορισμένες ειδικές κατηγορίες συντάξεων χηρείας και ορφανικές, διεθνείς συντάξεις αλλά και ειδικές περιπτώσεις επιμέρους πρώην Ταμείων, για τις οποίες είτε έχουν χαθεί φάκελοι, είτε υπάρχουν ελλιπή στοιχεία.

Τότε θα δουν το εκκαθαριστικό τους 1,7 εκατ. συνταξιούχοι!

Να σημειωθεί ότι ο νέος τρόπος αποτίμησης των συντάξεων, με βάση την Εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική και την πιθανή αρνητική η θετική προσωπική διαφορά, προϋποθέτει και αντίστοιχη τεχνική προσαρμογή του συστήματος “Ήλιος”, με αποτέλεσμα να μην έχουν δημοσιοποιηθεί ούτε τα επίσημα μηνιαία στοιχεία για τις συντάξεις και να μην έχει ακόμη φανεί η επίδραση του νόμου Κατρούγκαλου σε παλαιές και νέες συντάξεις.Οι συνταξιούχοι και ο επανυπολογισμός

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει ο επανυπολογισμός και για τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται η καθυστέρηση.

Μεταξύ αυτών είναι περίπου 62.500 συντάξεις του πρώην ΝΑΤ, 54.000 διεθνείς συντάξεις, 10.300 περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάζονται καθώς και 96.000 διάφορες περιπτώσεις συντάξεων χηρείας και ορφανικές, ιδιαίτερες περιπτώσεις σε επιμέρους πρώην Ταμεία κ.α. για τις οποίες έχουν χαθεί φάκελοι, ή τα στοιχεία είναι ελλιπή ή ακόμη έχουν καταστραφεί τα αρχεία. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να αναζητηθούν ακόμη και οι χειρόγραφοι φάκελοι των ασφαλισμένων.

Να σημειωθεί ότι από την διαδικασία του επανυπολογισμού έχουν εξαιρεθεί με νόμο οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ καθώς και οι συντάξεις των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκτός επανυπολογισμού έχουν τεθεί και οι συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, καθώς το ποσό μπορεί να αλλάζει κάθε έτος ανάλογα με το εισόδημα.

Ο επανυπολογισμός αφορά τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.