Όταν η προηγούμενη επίσκεψη του Εγκέλαδου στην Αθήνα άφησε πίσω 143 θανάτους και ζημιές τριών δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών!

Ο σεισμός που σημειώθηκε εχθές το μεσημέρι κοντά στην Μαγούλα θύμισε στους κατοίκους της Αττικής τις τραγικές στιγμές του 1999.Η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερη αισθητή σε πολλές περιοχές Αττικής και οι περισσότεροι κάτοικοι κατέβηκαν στο δρόμο για να προστατευτούν

Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999, με μέγεθος 5,9 στην Κλίμακα Ρίχτερ, έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου, 14:56:50 τοπική ώρα, και προκάλεσε 143 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών και η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος σε υλικές ζημιές που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Ο σεισμός, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρός και με συνολική διάρκειά μόλις 15 δευτερόλεπτα, προκάλεσε πολλές καταστροφές εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, καθώς και του μικρού εστιακού βάθους, από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα. Στην επιφάνεια του εδάφους υπήρξαν ελάχιστες ρηγματώσεις και ήταν δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του σεισμού.

 Ξύπνησε ο εφιάλτης του σεισμού 5,9 Ρίχτερ του 1999!

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Γενικού Αστεροσκοποίου Αθηνών ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας. Με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξετάζουν την παραμόρφωση καθ’ ύψος του εδάφους που επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη,και έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βρέθηκε ότι έγιναν δύο σεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,5 ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο.

 Ξύπνησε ο εφιάλτης του σεισμού 5,9 Ρίχτερ του 1999!

Ο πιο θανατηφόρος τα τελευταία 50 χρόνιαΟ αριθμός των θυμάτων του σεισμού υπολογίζεται 145, γεγονός που κατατάσσει τον σεισμό ως τον πιο θανατηφόρο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια. Με βάση αυτοψία σε 111 από τα θύματα του σεισμού, 36 άνθρωποι πέθαναν από τραύματα, 38 άνθρωποι έφεραν τραύματα από τα οποία κινδύνευε η ζωή τους ενώ 31 πέθαναν από ασφυξία.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους (102/111) οφείλονται σε καταρρεύσεις κτιρίων, τρία από αυτά εργοστάσια. Από τους υπόλοιπους, έξι έχασαν τη ζωή τους λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου, δύο από τραύματα όταν πήδηξαν από το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν και ένας όταν χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο. Υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον άλλοι 85 σώθηκαν μέσα από τα συντρίμια, 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι. Οι καταυλισμοί που δημιουργήθηκαν για την προσωρινή στέγαση των αστέγων εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται 10 χρόνια μετά.

Στο εξαώροφο κτίριο της Ρικομέξ, στο Μενίδι, που στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία εμπορική, πέθαναν 39 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους δύο έγκυες γυναίκες. Η επιχείρηση κήρυξε πτώχευση το 2004. Από την εκδίκαση της υπόθεσης το 2007, από τους 33 κατηγορούμενους για την κατάρρευση του εργοστασίου όλοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με ασαφή αιτιολογία. Σε συγγενείς μερικών από τα θύματα δώθηκαν αποζημιώσεις που έφταναν 17.000 € για νεκρό αδελφό, 30.000 € για νεκρό γονιό και 40.000 € για κάθε νεκρό παιδί.

Το Μάιο του 2010 αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η Νομαρχία έχει αυτοτελείς ευθύνες, καθώς δεν διενήργησε σωστά τους προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους στην κατασκευή του εργοστασίουκαι πρέπει να αποζημιώσει τα θύματα με 18 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά το 2012 αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβουλίο Αττικής η καταβολή 13 εκατομμυρίων € σε συγγενείς των θυμάτων από τους πόρους της περιφέρειας.

 Ξύπνησε ο εφιάλτης του σεισμού 5,9 Ρίχτερ του 1999!

Άλλες υποθέσεις καταρρεύσεων που εκδικάστηκαν, ήταν η κατάρρευση πολυκατοικίας στη Νέα Φιλάδελφια, όπου άλλοι εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Για την κατάρρευση κατηγορήθηκαν τεχνικοί εκπρόσωποι του DIA και του Continent (πολυκαταστήματα της εποχής), οι οποίο αθωώθηκαν σε α΄ βαθμό.

Ο ιδιοκτήτης της ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ, όπου πέθαναν 3 γυναίκες, βρέθηκε ένοχος σε α΄ βαθμό για ανθρωποκτονία από αμέλεια, με ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών, αλλά πέθανε πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Για την κατάρρευση του εργοστασίου Faran, όπου έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι, οι τέσσερις κατηγορούμενοι αθώωθηκαν.

Για την κατάρρευση πολυκατοικίας στην οδό Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση τα αδικήματα παραγράφηκαν. Εκεί πέθαναν οχτώ άνθρωποι, ενώ πυροσβέστες ανέσυραν ζωντανά δύο μικρά παιδιά στην αγκαλιά του νεκρού πατέρα τους.

Η δίωξη του ιδιοκτήτη, του πολιτικού μηχανικού και του αρχιτέκτονα του εργοστασίου Φουρλής, όπου έχασαν τη ζωή τους 6 εργαζόμενοι, για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, παύθηκε το 2001 ύστερα από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σεισμός σας πετύχει στο αυτοκίνητο;

Οι σεισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο οπότε οι πολίτες της χώρας μας είναι εξοικειωμένοι με τις δονήσεις. Στην σημερινή περίπτωση του σεισμού προκάλεσε τεράστια ανησυχία και προβλήματα πολλοί ήταν εκείνοι που ένιωσαν να κουνιούνται μέσα στο αυτοκίνητο!

Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού όταν βρισκόμαστε στο σπίτι, στο γραφείο αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε όταν κινούμαστε με το όχημά μας. Δείτε ακόμα: “Δύσκολο Σαββατοκύριακο με πολλούς μετασεισμούς!”

Συνήθως ο οδηγός αισθάνεται μια ξαφνική αναπήδηση στο όχημα και το τιμόνι αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ανάλογα με την ένταση του σεισμού μπορεί αυτές οι αναπηδήσεις μπορεί να εξελιχθούν σε τέτοιο σημείο που να μην μπορείτε να κρατήσετε το αυτοκίνητο σε ευθεία πορεία.

Σεισμός αυτοκίνητο

Η αίσθηση που θα έχετε μπορεί επίσης να μοιάζει ότι κάποιο ελαστικό σας έχει χάσει εντελώς τον αέρα ή σας έχει «χτυπήσει» ένας πολύ ισχυρός πλευρικός άνεμος.

Άλλα σημάδια που προδίδουν ότι γίνεται σεισμός αποτελούν τα δέντρα που είναι πολύ πιθανό να κουνιούνται ενώ δεν πνέουν άνεμοι, ο ήχος που προκαλείται από τον σεισμό, ρωγμές που πιθανό να δείτε να σχηματίζονται ή στην χειρότερη περίπτωση να δείτε φαινόμενα κατολισθήσεων.

Σε αστικό περιβάλλον θα διαπιστώσετε ότι κουνιούνται τα φώτα του δρόμου ή τα φανάρια ή ακόμη και ταμπέλες διαφημιστικές.

Η διάρκεια των σεισμών συνήθως είναι κάποια δετευρόλεπτα αλλά η έντασή τους μπορεί να έχει πολύ έντονη δυναμική.

Τι πρέπει να κάνετε αν συμβεί σεισμός ενώ οδηγείτε

Σταματήστε αν βρίσκεστε σε ασφαλές μέρος και μείνετε στο όχημά σας για να προστατευθείτε από την πτώση αντικειμένων. Ασφαλή μέρη θεωρούνται τοποθεσίες μακριά από απότομες πλαγιές, μακριά από ψηλά δέντρα ή κτίρια που θα μπορούσαν να πέσουν. Εάν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο, αυτό είναι το καλύτερο μέρος που μπορεί να είστε.

Δίπλα στη θάλασσα δεν είναι ασφαλές μέρος καθώς μπορεί να προκληθεί τσουνάμι. Αν αυτό πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο ώστόσο η παλίρροια θα φαίνεται να ξεκινάει πολύ μακρύτερα πρώτα, πριν να επιστρέψει γρήγορα και με μεγάλα κύματα.

Μείνετε στο όχημά σας μέχρι να τελειώσει ο σεισμός ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε δευτερόλεπτα.

Σε περίπτωση που οδηγείτε και είναι νύχτα με ήπιες κινήσεις ελαττώστε ταχύτητα στο αυτοκίνητο μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του και στη συνέχεια οδηγήστε το στην άκρη του δρόμου έχοντας ανοίξει τα alarm.

Επίσης λόγο της περιορισμένης ορατότητας καλό θα ήταν να μην μετακινηθείτε προς καμία κατεύθυνση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ενημερωθείτε για τις όποιες ζημιές έχει προκαλέσει ο σεισμός.

Αν ο σεισμός γίνει ημέρα τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς υπάρχει ορατότητα οπότε μπορεί κανείς άμεσα να δει τις πιθανές ζημιές που έχουν προκληθεί.

Εννοείται πως μετά τον σεισμό περιορίζεται όσο μπορείτε τις μετακινήσεις σας με τα οχήματά σας για να αποφευχθούν τα μποτιλιαρίσματα στους οδικούς άξονες που είναι πολύ πιθανό να δυσκολέψουν το έργο των σωστικών συνεργείων και όλων των υπολοίπων Αρχών που θα δραστηριοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες που τους έχουν ανάγκη…