Η ύφεση σοκ σε ΗΠΑ και Γερμανία παρέσυρε τράπεζες έως -6% και ΧΑ -2,14% στις 618 μον. – Το εύρος των 600-660 μον. θα διατηρηθεί για εβδομάδες

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 618 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με επίκεντρο τις τράπεζες έως -6,14% η Eurobank …ακολουθώντας την διεθνή πτώση μετά με την ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και στη Γερμανία το β’ τρίμηνο, εξαιτίας της επιβολής των lockdown για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Eιδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ κατέγραψε ιστορική πτώση της τάξης του -32,9% για το β’ τρίμηνο του 2020, τη μεγαλύτερη από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ «βουτιά» – ρεκόρ -10,1% κατέγραψε το ΑΕΠ της Γερμανίας.
Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα να καταγράφονται ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Dax στην Γερμανία -4,2% και τον Dow Jones στην Wall Street στο -1,75%.
Σημειώνεται ότι χθες 29/7 μετά την διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ, αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στο εύρος 0% με 0,25% ενώ ο επικεφαλής Jerome Powell, παραδέχθηκε o δρόμος προς την κανονικότητα είναι μακρύς και δύσκολος.
Στα ελληνοτουρκικά, η κίνηση της Άγκυρας να εκδώσει νέα NAVTEX, με την οποία στέλνει το έτερο ερευνητικό της σκάφος Barbaros στο νότιο τμήμα της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. αναμένεται να αυξήσει εκ νέου την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν στις 28 Ιουλίου 2020 η κατάσταση φάνηκε να αποκλιμακώνεται.
Η Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020.
Να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ζητά το State Department από την Τουρκία μετά την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros στην περιοχή της Αμμοχώστου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στην Κύπρο.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, όχι μόνο απάντησε άμεσα στις προτροπές του State Department αλλά διεμήνυσε πως θα ολοκληρώσει ό,τι έχει αρχίσει σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
Είναι προφανές πως οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν πως η Άγκυρα θέλει να προσέλθει στο διάλογο επιβάλλοντας τους δικούς της όρους και τη δική της ατζέντα, η οποία εν ολίγοις αφορά μια διαπραγμάτευση εφ’όλης της ύλης που περιλαμβάνει από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι τη «μοιρασιά» των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 618 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, διασπώντας με ευκολία τις κρίσιμες 630 μονάδες ενώ το εύρος διακύμανσης και συσσώρευσης των 600-660 μονάδων θα διατηρηθεί για εβδομάδες.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εurobank -6,14% και ακολούθησαν Εθνική -5,83%, Alpha Bank -4,89% και Πειραιώς -3,24%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Αegean -3,94%, Motor Oil -3,83%, ΟΠΑΠ -3,63%……
Η μεγάλη αβεβαιότητα για το 2021 είναι η αιτία που το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κολλήσει στον βάλτο της επενδυτικής αδιαφορίας παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης και ΤτΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Κυβέρνηση έχει αναφέρει εμφατικά ότι το 2021 θα καταγραφεί μια σημαντική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία μεταξύ 5% με 6%.
Από την άλλη, η ΤτΕ και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας ενώ έχει την μαντική ικανότητα να κάνει προβλέψεις για το ΑΕΠ  έως το 2027 – για μέση ενίσχυση του ΑΕΠ με ρυθμό +2% το 2021 – 2026, λόγω των 32 δισ. ευρώ από το Next Generation (17% του ΑΕΠ) –  δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη πόσο θα είναι η ζημία στις τράπεζες από τα νέα NPEs στα επόμενα 3 τρίμηνα.
Την ίδια στιγμή λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,03% καθώς η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Η ΕΚΤ προσεγγίζει τα 9 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν υποβαθμίσει την οικονομία, υπάρχει ένα moratorium αναμονής, ενώ και οι τράπεζες έχουν δώσει moratorium στους δανειολήπτες και οι εποπτικές αρχές στις τράπεζες, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο εγγύς μέλλον.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων της ευρωζώνης καταγράφεται βελτίωση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,03% –  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  – και το ιταλικό 10ετές στο 1,03% και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης…
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 156 μονάδες  – με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,43% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,55%.
Λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -6,87%…αλλά στα μη τραπεζικά blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -5,72% ενώ στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο -2,14%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή  πτώση -2,14% στις 618 μονάδες έχοντας υψηλό στις 631,05 μονάδες και χαμηλό 618,86 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,84 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 33,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 25,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,84 εκατ. ευρώ και όγκου 399 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,26 εκατ. ευρώ,  ο ΟΠΑΠ 98 χιλ. τεμάχια αξίας 785 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 200 χιλ. τεμάχια αξίας 797 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 618 μονάδες διασπώντας τις κρίσιμες 630 μονάδες και την επόμενη στήριξη των 620 μονάδων και ακολουθούν οι 610 και οι 600 μονάδες.
Στη πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650-660 μονάδες και ακολουθούν οι 670-680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε τις 306 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 325-320 μονάδων και την επόμενη των 310 μονάδων και ακολουθούν οι 300 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 335 και ακολουθούν οι 340-350 και οι 380-400 μονάδες

Μετά την συνεδρίαση ΕΚΤ στις 10/9, η έκδοση 3ετούς ή 5ετούς ελληνικού ομολόγου με επιτόκιο 0,25% ή 0,35%

Με στόχο να μην ροκανίζει τα έτοιμα… από τα ταμειακά διαθέσιμα το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να βγει στις αγορές μετά τις 10 Σεπτεμβρίου μάλλον στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ ενώ το  επιτόκιο – με βάση τις τρέχουσες παραδοχές – προσδιορίζεται μεταξύ 0,25% με 0,35%.
Να τονιστεί ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 είχε εκδοθεί στο 4,625% και το 5ετές λήξης Απριλίου 2024 είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Θα προηγηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Σεπτεμβρίου οπότε και δεν αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για την νομισματική πολιτική, δεν θα υπάρξουν αλλαγές ούτε στο πρόγραμμα Πανδημίας.
Η πιθανότερη ημερομηνία για αλλαγές στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι η 29 Οκτωβρίου 2020 ανάλογα με την συμπεριφορά των αγορών, των οικονομιών και βεβαίως της πορείας της πανδημίας.
Το ελληνικό δημόσιο αρχίζει να δαπανάει από τα έτοιμα δηλαδή από τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα ενώ σε ένα δυσμενές σενάριο με ένα νέο κύμα κορωνοιού σοβαρής κλίμακας από Οκτώβριο, τότε τα ταμειακά διαθέσιμα θα πιεστούν περαιτέρω.
Επίσης τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν από Μάιο 2021…
Με όλες αυτές τις κινήσεις το δημόσιο θα επαναφέρει την ισορροπία στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά το χρέος θα αυξηθεί, αν και μέσω των repos μπορούν να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ.

H επικαιρότητα

Σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός καθώς έξαρση κρουσμάτων και θυμάτων καταγράφεται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, από την αμερικανική ήπειρο που βρίσκεται στο κόκκινο εδώ και μήνες μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, οι οποίες είχαν αφήσει πίσω τους το πρώτο μεγάλο κύμα της επιδημίας.
Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι είναι μακρύς ο δρόμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο από το 2021 και μετά, ήδη πληροφορίες αναφέρουν πόσο θα κοστίζουν τα νέα εμβόλια.
Δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού θα κοστίζει από 50 έως 60 δολάρια, τιμή που φέρεται να είναι κατά 11 δολάρια ακριβότερη από αυτή του εμβολίου των Pfizer – BioNTech.
Την ίδια ώρα για την θεραπεία 30.000 βαριά ασθενούντων από τον κορωνοϊό η ΕΕ σύναψε συμφωνία με την Gilead ύψους 63 εκατ. ευρώ, για προμήθεια επαρκών δόσεων remdesivir.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 667.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 17 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 10 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, αν και στην τελευταία ενημέρωση η κυβέρνηση διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ωστόσο είναι έντονη η ανησυχία και ο προβληματισμός των ειδικών επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά πλέον στην χώρα.
Οι επιστήμονες φοβούνται το ενδεχόμενο μιας απότομης αύξησης των κρουσμάτων σε τέτοιο βαθμό που θα καταστήσει ανεξέλεγκτη την πορεία του ιού.
Άλλωστε και δεδομένου ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει – όπως τουλάχιστον λένε κυβέρνηση και επιστήμονες – η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους και στις περισσότερες συναλλαγές και η τήρηση των αποστάσεων φαίνεται πως είναι τα μοναδικά «όπλα» που διαθέτουν οι  υγειονομικές αρχές για να κρατήσουν υπό έλεγχο την επιδημία.
Είναι χαρακτηριστικό πως κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες θεωρούν πως το επόμενο μεγάλο crast test για την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα είναι ο Δεκαπενταύγουστος.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.336 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 203 θάνατοι..

Πτωτικές  τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισε σήμερα Πέμπτη 30/7 η πλειονότητα των ασιατικών αγορών καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματα χρήσης που συνεχίζουν να ανακοινώνουν πολυεθνικές αλλά και ιαπωνικές εταιρίες διέγραψαν τα αρχικά κέρδη.
Σημειώνεται ότι χθες 29/7, η Federal Reserve δεσμεύθηκε να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκιά της για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,26%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα  στο -0,23%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,69% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,17%

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα Πέμπτη 30/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά 32,9% στο β΄τρίμηνο και στη Γερμανία κατά 10,1%, να οδηγεί σε κλιμάκωση των πιέσεων.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει και η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για πιθανή μετάθεση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Απογοήτευση επικρατεί στις αγορές και όσον αφορά το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα, επισκίασαν τη δέσμευση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να συνεχίσει να παράσχει στήριξη στην οικονομία που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, ζημιές ρεκόρ ύψους 7,292 δις ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020 ανακοίνωσε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault.
Επίσης, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε λειτουργικές ζημιές 800 εκατ. ευρώ, από λειτουργικά κέρδη 10 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Αναλυτικά, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -4,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,9%, ο MIB στο Μιλάνο στο -3,6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -3,2%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,75%, ο S&P στο -1,3% και ο Nasdaq στο -0,95% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,61% (19,95 δολ.).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα – Στο επίκεντρο η Eurobank -6%  

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές ειδικότερα στην Eurobank όπου έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες ενώ οι συναλλαγές διατηρήθηκαν στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1230 ευρώ, με πτώση -5,83% με όγκο 3,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5250 ευρώ, με πτώση -4,89%, με όγκο 9,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 810 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1650 ευρώ, με πτώση -3,24% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 509 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3623 ευρώ, με πτώση -6,14% με όγκο 10,3 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5070 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 226 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1784 ευρώ, με πτώση -4,5% και όγκο 583 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,94 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Viohalco, Φουρλής..
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνον Sarantis, Tιτάνας και ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,46 ευρώ με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση στα 8,32 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,46 ευρώ, με πτώση -2,04% και αποτίμηση 5,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,76 ευρώ, με πτώση -2,59% και αποτίμηση 872 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,22 ευρώ, με πτώση -2,63% και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,8250 ευρώ με πτώση -3,63% και αποτίμηση 2,62 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,18 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 922 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,55 ευρώ, με πτώση -3,83% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,8450 ευρώ με πτώση -2,36% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,45 ευρώ με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,60 ευρώ, με πτώση -1,35% και κεφαλαιοποίηση 703 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,8850 ευρώ, με πτώση -3,26% και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0564 ευρώ, με πτώση -2,4% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.

Bελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετες στο 1,03% – Το spread με την Ιταλία στις 0 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 30 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα όπως και υπόλoιπα ομόλογα της ευρωζώνης
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή αγορά όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, στην αγορά ομολόγων καταγράφονται αγορές λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,03% ενώ σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 9 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,03% ενώ το ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,03%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,03% με το αμερικανικό 10ετές 0,54% – το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 – εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,21% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,88%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,80 και μέση απόδοση 1,02% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1,01%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και 1,26% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης…
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,56% ή 156 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ανάκαμψη στα ομόλογα της ευρωζώνης

Ανακάμψη καταγράφεται σήμερα 30/7 στις τιμές ομολόγων της ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 30 Ιουλίου 2020 στο 1,03%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/7/2020 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,86%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%

www.bankingnews.gr