Από τότε που η ψηφιακή τεχνολογία ήρθε για να βελτιώσει και να περιπλέξει περισσότερο τη ζωή μας, το σύγχρονο dating έχει δει μια εισροή νέων όρων και συμπεριφορών. Το πιο διάσημο από αυτά είναι, φυσικά, το ghosting: Όταν δηλαδή το ένα άτομο διακόπτει την επαφή χωρίς προειδοποίηση. Άλλες παραλλαγές περιλαμβάνουν τον «βομβαρδισμό αγάπης», όταν κάποιος σε κατακλύζει με μηνύματα και δείχνει την προσοχή, αλλά ξαφνικά εξαφανίζεται χωρίς προειδοποίηση.
Σήμερα ήρθε η σειρά για το «υποβρύχιο». Ή αλλιώς «submarining».
Είναι μία μορφή ghosting όπου ένα άτομο εξαφανίζεται για να επανέλθει σε επαφή μήνες αργότερα. Είναι μία αρκετά κακή μορφή γνωριμιών και είναι πιθανό οι περισσότεροι άνθρωποι να έχουν βιώσει μία τέτοια εμπειρία. «Οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να εμφανιστούν ξανά για πολλούς διαφορετικούς λόγους, αλλά ο συχνότερος είναι από ανασφάλεια ή πλήξη», λέει η Gigi Engle, σεξουαλικός εκπαιδευτής και συγγραφέας. «Ίσως σταμάτησαν να βλέπουν κάποιον άλλον ή ίσως χρειάζονται κάποια επιβεβαίωση και ελπίζουν να την πάρουν από εσάς. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι απίθανο ότι αυτό το άτομο νοιάζεται πραγματικά για εσάς. Είναι πιο πιθανό ότι θέλουν κάποιον να μιλήσουν και να τους κάνει να νιώσουν καλά για τον εαυτό τους».
Το υποβρύχιο δεν είναι καλύτερο από το παραδοσιακό ghosting, επειδή περιλαμβάνει την ίδια εμφανή έλλειψη συνειδητοποίησης ή ανησυχίας για τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων. Το φαινόμενο της ελευθερίας στο διαδίκτυο θεωρεί ότι η ανώνυμη φύση των άμεσων μηνυμάτων σημαίνει ότι μερικές φορές ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα πραγματικό άτομο στο άλλο άκρο της οθόνης, με αποτέλεσμα να παραμελούμε να επεκτείνουμε την ίδια ενσυναίσθηση που θα μπορούσαμε να έχουμε σε μια πραγματική αλληλεπίδραση.
Όχι πως αυτό αποτελεί δικαιολογία.
Χωρίς σωστή επικοινωνία δεν μπορούν να χτιστούν οι βάσεις για κάτι σωστό. Οπότε η ανεξήγητη διακοπή της επικοινωνίας είναι πολλές φορές ο απαράβατος κανόνας που δεν πρέπει να σπάσει.
«Αν κάποιος είναι πραγματικά δεμένος, δεν εξαφανίζεται από το πουθενά», αναφέρει ο Engle. «Αν κάποιος απλώς φοβόταν ή οτιδήποτε άλλο και εξαφανίστηκε, αυτή είναι μία κόκκινη γραμμή. Κάποιος που δεν έχει αρκετή συναισθηματική νοημοσύνη για να στείλει τουλάχιστον ένα ευγενικό μήνυμα πως δεν τον ενδιαφέρει να προχωρήσει πιθανότατα δεν είναι κάποιος που θέλουμε να έχουμε σοβαρά στη ζωή μας».
Όσο για το τι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος επανεμφανιστεί απρόσμενα, είναι στο δικό σου χέρι. Ίσως να έχει μια εξήγηση γιατί σ’ έβγαλε εντελώς από το ραντάρ του για τόσο καιρό. Αλλά αν αποφασίσεις ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, μην ξεχάσεις ότι ήδη το έχουν κάνει μία φορά. «Μπορείς να απαντήσεις όσο θέλεις. Αν πραγματικά δώσεις ακόμη μία ευκαιρία σε αυτό το άτομο, εξαρτάται από σένα», τονίζει ο Engle. «Απλώς να γνωρίζεις ότι αυτό πιθανότατα δεν θα τελειώσει καλά. Θα σε συμβούλευα να μην εμπλακείς ξανά, καθώς είναι πιθανό να καταλήξει ξανά σε αποτυχία. Αν αισθάνεσαι ακόμη κάτι για εκείνο το πρόσωπο, τότε μπορείς να εξηγηθείς από την αρχή και να του ζητήσεις εξηγήσεις αναφορικά με την αγενή συμπεριφορά του».
Η συνομιλία είναι ένα σημαντικό κομμάτι για κάθε υγιή σχέση. Χωρίς σωστή επικοινωνία δεν μπορούν να χτιστούν οι βάσεις για κάτι καλό και όμορφο. Οπότε η ανεξήγητη διακοπή της επικοινωνίας είναι πολλές φορές ο απαράβατος κανόνας που δεν πρέπει να σπάσει.
playboy